Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατά 193 MW Αυξήθηκε η Εγκατεστημένη Ισχύς των ΑΠΕ το Τελευταίο 12μηνο


Engineer

Recommended Posts

Η εγκατεστημένη ισχύς των Μονάδων ΑΠΕ στο διασυνδεδεμένο σύστημα έφτασε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 τα 4.484 MW, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5% σε ετήσια βάση.

 

Το ποσοστό των Μονάδων ΑΠΕ έχει φτάσει το 25,35% στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα. Στο ακόλουθο διάγραμμα παρουσιάζεται η εξέλιξη της συμμετοχής της ανανεώσιμης ισχύοςαπό το Σεπτέμβριο του 2012 έως σήμερα:

 

Posted Image

 

Τους τελευταίους 12 μήνες εισήχθησαν στο Σύστημα 193 MW, 172 από τα οποία αφορούν σε αιολικά πάρκα. Η αιολική ισχύς είναι αυτή που πρωταγωνιστεί τα τελευταία 2 έτη στη μεγέθυνση του εγχώριου χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, καθώς σε αυτό το διάστημα έχει αυξηθεί κατά 17% έναντι 4,6% της Φ/Β ισχύος.

 

Posted Image

 

Στο σύνολο της Επικράτειας οι Μονάδες ΑΠΕ παρήγαγαν 6,67 TWh τους πρώτουςοκτώ μήνες του έτους. Η παραγωγή τους παρουσιάζεται ενισχυμένη σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2014 (5,96 TWh) αλλά και του 2013 (5,93 TWh). Στο διάγραμμα που ακολουθεί, αποτυπώνεται η παραγωγή (σε GWh) φωτοβολταϊκών και αιολικών σταθμών την περίοδο Ιανουάριος-Αύγουστος τα 3 τελευταία έτη:

 

Posted Image

 

 

Πόσο κοστίζει όμως στο Σύστημα η παραγωγή από Μονάδες ΑΠΕ;

 

Οι 6,67 TWh που παρήχθησαν τους πρώτους 8 μήνες του 2015 κόστισαν συνολικά 1,09 δις €. Από αυτά τα 760 εκ. € αφορούν στην αποζημίωση των πάσης φύσης Φ/Β παραγωγών, ενώ το συνολικό κόστος της αιολικής ενέργειας ανήλθε σε 225 εκ. €. Η μεσοσταθμική τιμή ενέργειας (€/ MWh) Μονάδων ΑΠΕ διαμορφώθηκε στα 163,5 €/ MWh στο τέλος του πρώτου οκταμήνου του τρέχοντος έτους. Ο ακόλουθος πίνακας μας πληροφορεί για τη μεσοσταθμική τιμή ενέργειας ανά τεχνολογία ΑΠΕ:

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.energia.g...sp?art_id=99282

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.