Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακή Κρίση - Peak Oil


eupalinos

Recommended Posts

Peak Oil: Εναλλακτικές λύσεις, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Επιπτώσεις

του Clifford J. Wirth, Ph.D.

 

Αυτή η εργασία εξετάζει επιστημονικές και κυβερνητικές μελέτες προκειμένου να παρασχεθούν αξιόπιστα συμπεράσματα για το φαινόμενο του Peak Oil (μέγιστη παραγωγή πετρελαίου) και τις μελλοντικές επιπτώσεις του στις ΗΠΑ. Ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες αποκαλύπτουν ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου πλησιάζει στη μέγιστη δυνατή ποσότητα οπότε αυτή θα αρχίσει σύντομα να μειώνεται έως ότου εξορυχτεί όλο το ανακτήσιμο πετρέλαιο μέσα σε μερικές δεκαετίες. Επειδή η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται η μειωμένη παραγωγή θα οδηγήσει και πάλι σε υψηλές τιμές την ενέργεια, τον πληθωρισμό, την ανεργία και σε αμετάκλητη οικονομική ύφεση. Ανεξάρτητα από το ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο για να μετριάσουν τις μέγιστες επιδράσεις πετρελαίου, οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας, θα αντικαταστήσουν μόνο ένα μικρό μέρος του χάσματος μεταξύ της μειωμένης παραγωγής και της αυξανόμενης ζήτησης. Επειδή το πετρέλαιο είναι ουσιαστικά η βάση της παγκόσμιας οικονομίας, η μείωση του θα οδηγήσει σε παγκόσμια οικονομική κατάρρευση και μείωση του πληθυσμού. Δεδομένου ότι οι χώρες εξαγωγής πετρελαίου θα δοκιμαστούν από τη μείωση παραγωγής και την αυξανόμενη εσωτερική κατανάλωση, θα μειώσουν τις εξαγωγές πετρελαίου στις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εξαρτάται ιδιαίτερα από το εισαγόμενο πετρέλαιο για τις μεταφορές, τη παραγωγή τροφίμων, τη βιομηχανία, και τη θέρμανση, οι επιδράσεις των μειωμένων προμηθειών πετρελαίου θα είναι ποιο άμεσες και σοβαρές από τον υπόλοιπο κόσμο. Λόγω της υψηλής παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, οι προσπάθειες εξοικονόμησης στις ΗΠΑ δεν επαρκούν για να μειώσουν σημαντικά τη παγκόσμια κατανάλωση. Η παραγωγή φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική έχει φτάσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό (Peak Gas) και η εισαγωγή του φυσικού αερίου είναι περιορισμένη. Αυτές οι ελλείψεις απειλούν τις προμήθειες θέρμανσης, τη βιομηχανική παραγωγή, την ηλεκτρική παραγωγή, την παραγωγή λιπάσματος, κλπ. Παρόμοια προβλήματα υπάρχουν στη παραγωγή λιθάνθρακα. Το κράτος και οι τοπικές αυτοδιοικήσεις είναι απροετοίμαστες για τις πολυσύνθετες δυσμενείς επιπτώσεις των Peak Oil, Peak Gas, και Peak Coal (μέγιστη παραγωγή πετρελαίου, φ. αερίου και λιθάνθρακα). Οι πολλαπλές κρίσεις που θα προκαλέσει η επερχόμενη ενεργειακή κρίση θα εγκλωβίσουν τις ΗΠΑ σε ένα φαύλο κύκλο τεράστιων προβλημάτων. Μέσα σε μερικές δεκαετίες οι Αμερικάνοι θα στερηθούν το αυτοκίνητο και γενικά τις μεταφορές, καθώς επίσης και τη μηχανοποιημένη γεωργία, τα τρόφιμα και τις παροχές νερού, την ηλεκτρική ενέργεια, την υγιεινή, την θέρμανση, την νοσοκομειακή περίθαλψη, και γενικά τις κυβερνητικές υπηρεσίες. Οι παγκόσμιες επιπτώσεις θα είναι ανάλογες και κατά πολλούς τραγικές.

 

Πλήρης Παρουσίαση (στα Αγγλικά) εδώ:

 

http://www.peakoilassociates.com/PeakOilAnalysisOctober6-2007.pdf (σε pdf format)

 

http://www.peakoilassociates.com/PeakOilAnalysisOctober6-2007.doc (σε word doc format)

Link to comment
Share on other sites

Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη όπου αναλύονται τα ίδια σχεδόν θέματα, από λίγο διαφορετική σκοπιά: Arithmetic, Population and Energy -

(το πρώτο από 8 video στο YouTube)
Link to comment
Share on other sites

Μια άλλη θεώρηση του θέματος "Ενέργεια" έχει να κάνει με την σχέση της ενέργειας που καταναλώνει ένας πολιτισμός και του επιπέδου του πολιτισμού αυτού.

 

Ο Kardashev, http://en.wikipedia.org/wiki/Kardashev_scale, αστρονόμος στο επάγγελμα, έχει προτείνει μία θεωρία, που κατατάσει του πολιτισμούς σε τρεις κατηγορίες Ι, ΙΙ, και ΙΙ, ανάλογα με την ενέργεια που μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Ο γήινος πολιτισμός βρίσκεται ακόμη κάτω από το στάδιο Ι.

Link to comment
Share on other sites

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για γόνιμο προβλημστισμό αν και θανατηφόρα απαισιόδοξο. Ευχαριστούμε.

Link to comment
Share on other sites

Camelot, δες τη διάλεξη Arithmetic, Population and Energy -

- αν έχεις λίγο χρόνο και πιστεύω ότι θα βρεις την ανάλυση πολύ ρεαλιστική. Εάν κάποιος έχει κάποιο αντίλογο βασισμένο σε επιστημονικά στοιχεία πολύ θα ήθελα να τον ακούσω.
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.