Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΕΝΑΚ χωρίς ηλιακό θερμοσίφωνα


george t

Recommended Posts

Καλημέρα , θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι δυνατόν να έχουμε σε νέο κτήριο θέρμανση ζεστού νερού μόνο με ηλεκτρικό θερμοσίφωνα χωρίς ηλιακό

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει περίπτωση παραγωγής ΖΝΧ από αντλία θερμότητας για να καλύψεις το 60% των ζεστών νερών από ΑΠΕ -θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας- χωρίς τη χρήση ηλιακού συλλέκτη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση από το ΥΠΕΚΑ  σ αυτό το θέμα ήταν

 

«Άρθρο 6: Νέα κτίρια

1.       Τα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης που ορίζονται στον ΚΕΝΑΚ.

2.       Κατά το στάδιο της έκδοσης άδειας δόμησης νέων κτιρίων ή κτιριακών μονάδων, εκπονείται και υποβάλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης μελέτη η οποία συνοδεύει τη ΜΕΑ και περιλαμβάνει την τεχνική, περιβαλλοντική και οικονομική σκοπιμότητα εγκατάστασης, τουλάχιστον ενός εναλλακτικού συστήματος παροχής ενέργειας, όπως αποκεντρωμένα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα θέρμανσης ή ψύξης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας που πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης, που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 9ης Νοεμβρίου 2007, όπως ισχύει.

3.       Η παραπάνω μελέτη δεν υποβάλλεται, εφόσον κάποιο από τα παραπάνω συστήματα περιλαμβάνεται στη ΜΕΑ.

4.       Στα νέα κτίρια ή κτιριακές μονάδες, είναι υποχρεωτική η κάλυψη μέρους των αναγκών σε ΖΝΧ από ηλιοθερμικά συστήματα. Το ελάχιστο ποσοστό του ηλιακού μεριδίου σε ετήσια βάση καθορίζεται σε εξήντα τοις εκατό [60%]. Το ελάχιστο ποσοστό δύναται να αναπροσαρμόζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Αδυναμία εφαρμογής του ανωτέρω ποσοστού απαιτεί επαρκή τεχνική τεκμηρίωση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις επικρατούσες συνθήκες. Η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει:

α] για τις εξαιρέσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 4,

β] όταν οι ανάγκες σε ΖΝΧ καλύπτονται από άλλα συστήματα παροχής ενέργειας που βασίζονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας, συστήματα τηλεθέρμανσης σε κλίμακα περιοχής ή οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και αντλίες θερμότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 2»

 

Συνεπώς οι αντλίες θερμότητας πρέπει να πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις οικολογικής σήμανσης (eco label), που θεσπίστηκαν με την απόφαση 2007/742/ ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όμως σύμφωνα με την απόφαση η κατηγορία προϊόντων «ηλεκτροκίνητες, αεριοκίνητες ή λειτουργούσες με απορρόφηση αντλίες θερμότητας» δεν καλύπτει τις αντλίες θερμότητας που δύνανται μόνο να παρέχουν θερμό νερό χρήσης.

 

Συνεπώς μπορείτε να αντί για τους ηλιακούς συλλέκτες να χρησιμοποιήσετε αντλία θερμότητας με eco label (κεντρική ή ανά διαμέρισμα), η οποία εκτός από ΖΝΧ θα πρέπει να χρησιμοποιείται και για ψύξη/θέρμανση των χώρων.

Link to comment
Share on other sites

Thanks Zio για το αναλυτικό κείμενο.

 

Υπάρχει σε κάποιο επίσημο έγγραφο του ΥΠΕΚΑ;

 

Απαντώντας πριν στο συνάδελφο που ρώτησε παρέλειψα τις ενναλλακτικές αυτές ως πιο ακριβές.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.