Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αντλία θερμότητας φυσικού αερίου σε ΠΕΑ


mig3otis

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι.

θα ήθελα να ρωτήσω πώς εισάγουμε στο πρόγραμμα ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ μια αντλία θέρμανσης-ψύξης η οποία λειτουργεί με φυσικό αέριο. Το ρωτάω διότι οι κατασκευαστές σε αυτές τις αντλίες δεν δίνουν COP αλλά βαθμό απόδοσης.Εάν επιλέξω αντλία θερμότητας και είδος ενέργειας φυσικό αέριο το πρόγραμμα δε θα περιμένει να εισάγω COP;

 

Link to comment
Share on other sites

Ο προβληματισμός όσον αφορά στην καταχώρηση στο λογισμικό, λύνεται εύκολα με το παρακάτω, από την σχετική βοήθειά του: <<Στο λογισμικό απαιτείται η εισαγωγή και των δυο παραμέτρων, οι οποίες είναι προεπιλεγμένες ως μονάδα. Για παράδειγμα, σε περίπτωση λέβητα εισάγεται ο βαθμός απόδοσης και το COP εισάγεται σαν μονάδα (1), ενώ σε περίπτωση αντλίας θερμότητας εισάγεται το COP και ο βαθμός απόδοσης εισάγεται σαν μονάδα (1)>>.

Με απλά λόγια, έναν πολλαπλασιασμό αυτών των δύο τιμών κάνει το λογισμικό. Ποσώς το ενδιαφέρει το πως θα συμπληρώσεις τα δύο κελιά.

 

Το θέμα όμως είναι πως οι κατασκευαστές, πρέπει να δίνουν το COP. Δες: EN 15316-4-2 (2008) "F.4 Gas engine-driven heat pumps", Gas Heat Pumps - GasTerra, Natural-Gas-Engine-Driven Heat Pumps., Yanmar Gas Heat Pump (GHP) air conditioning systems.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντηση. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι εφόσον βάζω αντλια θερμότητας το κτίριο αναφοράς θα έχει και αυτό αντλια θερμότητας. Το δικό μου γινόμενο θα είναι πχ 0,93*1 (β. Α. * cop) ενώ το Κ. Α. Θα έχει 1*cop.Δηλαδή θα εμφανίζεται πολύ καλύτερο από το σύστημα του κτηρίου. Δυστυχως ο κατασκευαστής του συγκεκριμένου μοντέλου δίνει μόνο βαθμό απόδοσης.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, αλλά εσύ θα έχεις καύσιμο φυσικό αέριο με συντελεστή αναγωγής πρωτογενούς ενέργειας 1,05 και το ΚΑ θα έχει καύσιμο ηλ. ρεύμα με συντελεστή 2,9.

 

Πρόσεξε μόνο στο να καταλάβεις τι ακριβώς προσδιορίζει αυτός ο β.α. Είναι (ισχύς αποδ. θερμανσης ή ψύξης) / (ισχύς φ. αερίου) ή μώπως κάτι άλλο;

 

Αν θέλεις στείλε μας το manual της συσκευής.

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Ορθό αυτό που λέει ο akaliak και οι εκλυόμενοι ρύποι ανά μονάδα ενέργειας είναι περισσότεροι για την ηλεκτρική ενέργεια.

 

Ο κατασκευαστής, δίνει αποδιδόμενη θερμική και ψυκτική ισχύ; Αντίστοιχα, καταναλισκόμενη ενέργεια (ή ποσότητα καυσίμου αερίου σε [Nm3/h] ώστε μετατρέποντάς την σε [kg/h] και πολλαπλασιάζοντας με την κατώτερη θερμογόνο δύναμη να βρεις την καταναλισκόμενη ενέργεια);

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα φίλε panos-vicious είναι αν συναντήσουμε τα νέα υβριδικά συστήματα της DAIKIN, που συνδυάζουν αντλία θερμότητας και επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου. Ο λέβητας λειτουργεί όταν το COP της αντλίας θερμότητας, λόγω χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας ή/και ζήτηση για υψηλή θερμοκρασίας νερού προσαγωγής, πέφτει αρκετά ώστε να είναι οικονομικά αποδοτικότερη η χρήση λέβητα φ. αερίου. Και υπάρχει και μία ζώνη λειτουργίας που δουλεύουν παράλληλα και α.θ. και επίτοιχος...

Edited by akaliak
Link to comment
Share on other sites

Ξέρω, ωραία η παρατήρηση, αλλά αυτά είναι πολύ προχώ δια τον πτωχό ΚΕΝΑΚ. Άσε να λυθούν κάποια βασικά που χρονίζουν...

Δεν ανανεώνεται ο ρημάδης. Βλέπω π.χ. πόσα νέα προγράμματα πιστοποίησης βγαίνουν στο Eurovent.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.