Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεοντολογία και επιβίωση


roka

Recommended Posts

1. Ανοίγω το θέμα γιατί θεωρώ οτι μας απασχολεί πολύ για να το συζητάμε μόνο περιφερειακά (όπως λχ κάναμε σήμερα με το Θεοχάρη σε ζήτημα που αφορούσε διαφορές συνιδιοκτητών).

2. Δεν τοποθετούμαι επί της ουσίας γιατί δεν έχω αρκετό χρόνο αυτή τη στιγμή και γιατί θέλω να επαναδιαπραγματευτώ το πλαίσιο του προβληματισμού μέσα μου.

3. Θέλω μόνο να πω οτι ο πρώτος τίτλος που έγραψα ήταν "δεοντολογία vs επιβίωση" (αρχικά τον διόρθωσα σε "δεοντολογία και επιβίωση", και μετά τον συμπλήρωσα) και ότι το κύριο ζήτημα σε ό,τι με αφορά ανάγεται κυρίως στη "βασική κανονιστική ηθική" που ανακύπτει ως συναρτώμενη με το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματός μας υποχρέωση.

 

αναλυτικότερα:

 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1: Έστω πελάτης με τίτλο κάθετης συνιδιοκτησίας που του αναλογεί βάσει συμβολαίου και πίνακα κατανομής η δόμηση των 100 τμ (υπάρχουν ακόμα τρεις συνιδιοκτήτες που μοιράζονται εξίσου τα 400 τμ της συνολικά επιτρεπόμενης δόμησης) , ο οποίος ήρθε να σας αναθέσει τη μελέτη για εκδοση οικοδομικής άδειας σπιτιού με κάλυψη 100 τμ + ΗΧ 20 τμ, που θα είναι πάνω από χώρο στάθμευσης 120 τμ, που θα είναι πάνω από υπόγειο 120 τμ, που θα είναι και κάτω από στέγη που θα γίνει σοφίτα. Σας εξομολογείται μάλιστα οτι στην πράξη σκέφτεται να χρησιμοποιήσει το χώρο στάθμευσης (ή, έστω, τμήμα του) για δική του κατοικία, αφού τα 120 του α΄ ορόφου μαζί με τη σοφίτα τα προορίζει για το παιδί του, καλό παιδί, που τώρα, (-άντε, του χρόνου), παντρεύεται. Σας λέει επίσης ότι ελπίζει να μπορέσει να αξιοποιήσει και την κλίση του οικοπέδου του (που, ομολογουμένως, είναι πολύ βολική) έτσι, ώστε στο πίσω μέρος του κτιρίου το υπόγειο να βγαίνει λίγο υπερυψωμένο, μήπως και μπορέσει να το δώσει προς ενοικίαση. Και επειδή σας κόβει οτι δεν πολυστροφάρετε, (για ποιον άλλο λόγο θα είστε τόση ώρα σιωπηλοί και θα ΄χετε αυτό το ηλίθιο βλέμα?) σας λεει να πάτε να δείτε αυτό που ακριβώς περιγράφει, μπροστά σας, ολοζώντανο: Πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σπίτι που έχουν ήδη κατασκευάσει και οι υπόλοιποι τρεις συνιδιοκτήτες (εδώ, για ευνόητους λόγους, θα πρέπει οπωσδήποτε να υποθέσουμε ότι είναι αληθινοί φίλοι του.)

Ερώτηση 1: Θα την κάνετε τη δουλειά ή δεν θα την κάνετε;

 

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2: Τα πράγματα είναι ακριβώς ολόιδια με τα παραπάνω, εκτός της μόνης εξαίρεσης, οτι ο πελάτης ήρθε για να σας αναθέσει να μελετήσετε ένα σπίτι με ό,τι ακριβώς δικαιούται, με ό,τι ακριβώς λέει το συμβόλαιο, τίποτα παράνομο, γιατί θέλει λέει να μείνει το παιδί του, καλό παιδί, που τώρα, (-άντε, του χρόνου), παντρεύεται.

Ερώτηση 2: Θα την κάνετε τη δουλειά ή δεν θα την κάνετε;

Link to comment
Share on other sites

Η απάντηση είναι ότι αυτοί οι πελάτες θα κάνουν στο τέλος του κεφαλιού τους...

 

Περίπτωση :

Πελάτης επέμενε κατά την μελέτη της οικίας του ότι α)δεν θέλει γκαραζ στο υπόγειο β) θέλει το υπόγειο "υπόγειο"... Κατά τη σκυροδέτηση όλα τέλεια... Και πας για επίβλεψη και βλέπεις ωραιότατα ανοίγματα στα τοιχεία του υπογείου...Μάλιστα το ένα τοιχείο στο τέλος ήταν δύο κολώνες...(εν τέλει αποφάσισε ότι εκείνο το γκαραζάκι θα ήταν χρήσιμο!)

 

Ερώτηση: Κάνεις ή δεν κάνεις το σταυρό σου (αφού υπέγραψα και πληρώθηκα μελέτη - επίβλεψη εξ' αρχής) και εύχεσαι να μην γίνει καμιά στραβή;

 

 

Σημ.: Τουλάχιστον ο οπλισμός του τοιχείου στην τομή ήταν αλφάδι!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ναι αλλά εμείς θα κληθούμε να υπογράψουμε όταν έρθει η ώρα για το ρεύμα!

Λίγη φοβέρα δε βλάπτει! Πες λίγο "εγώ δεν σου υπογράφω για ρεύμα, ας έρθουν για αυτοψία! τουλάχιστον στην δική σου περίπτωση m&p σε παίρνει! Άλλα συμφωνήσατε και άλλα έκανε!

εσένα πάλι roka τι να σου πω! κάθε μέρα με ρωτάω και ακόμα δεν μου έχω απαντήσει!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.