Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ψύξη με χρήση φυσικού αερίου


isovitis

Recommended Posts

Καλησπέρα, είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός που επειδή εργάζομαι σε κατασκευαστική εταιρεία έχω γίνει και μηχανολόγος. Σε μια μελέτη ανακαίνισης ενός διαμερίσματος 160m2 περίπου ο ιδιοκτήτης σκέφτεται να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο για θέρμανση.

Αναρωτιέμαι αν τον συμφέρει να του προτείνω να το χρησιμοποιήσει και για ψύξη, με δεδομένο ότι θα αλλάξει το εσωτερικό δίκτυο έτσι και αλλιώς, οπότε μπορεί να βάλει fcu.

Το ζήτημα είναι αν το συμφέρει, για την διαφορά στο κόστος μιλάμε σε σχέση με επιτοιχο καυστήρα + panels για θερμανση και split units για ψύξη και τι χώρο χρειάζομαι για τα εξωτερικά μηχανήματα.

Όποιος ξέρει ή τουλάχιστον ξέρει που μπορώ να ψάξω ευπρόσδεκτος:D

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

δεν νομιζω οτι ειναι πολυ καλο να χρησιμοποιησεις fan coil για θερμανση,σε χωρο κατοικιας,λογω εντονων αερισμων..ειναι προτιμωτερο κατι πιο ηπιο,πχ panels..αν παρολαυτα το κανεις,ζητας κατι τετοιο

 

http://www.mgavrielatos.gr/Psiktes.htm

 

..το κοστος κυμαινεται αναλογα με τις απαιτησεις σου...και μαι επισημανση...θελει καλη μονωση των σωληνωσεων,ακομη και εντος δαπεδου,για να αποφευχθει η οποιαδηποτε υγροποιηση..

Link to comment
Share on other sites

προς traxanas

ο λόγος που σκέφτομαι τα fcu είναι για να έχω θέρμανση και ψύξη με την χρήση φυσικού αερίου. Νομίζω ότι το site που μου πρότεινες δεν έχει "ψύκτες" που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Τώρα σε ότι αφορά τους αερισμούς έχεις δίκιο, αλλά αυτό ψάχνω να βρω. Αν ένα τέτοιο σύστημα συμφέρει να μπει σε οικία.

Αν κάποιος έχει κάποια πρόταση για αντιμετώπιση του προβλήματος των πολλών αερισμών και τις χρήσης FCU ας μου πει

Link to comment
Share on other sites

Μια ενδοδαπέδια (- επιτοίχια ) εφαρμογή δεν την εξετάζεις, μπας και γλιτώσεις από τα fcus; Συμφωνώ με τον traxanas... Σε κατοικία μάλλον προκαλεί ποοοολές γκρίνιες το fcu!

Link to comment
Share on other sites

προς isovitis

θες δηλαδη να παραγεις ψυξη με απορροφηση?να καις φυσικο αεριο και να παραγεις ψυξη σωστα?νομιζω πως κατι τετοιο ζητας..εχει και αρκετα αλλα τετοια site με παρομοια προιοντα..

 

http://www.ghp.gr/meletes.htm

 

δεν ξερω παντως κατα ποσο θα κανεις αποσβεση το αρχικο κοστος εγκαταστασης και αν υπαρχουν μοναδες για οικιακη παραγωγη...

 

στην ενδοδαπεδια δεν μπορεις να παραγεις ψυξη,παρα μονο 'δροσισμο',με αρκετα αμφιλεγομενα πλεονεκτηματα...

Link to comment
Share on other sites

Ασχολούμαι 7 χρόνια με φ.αέριο στη Θεσσαλονίκη. Ψύξη με φ.αέριο είναι δυνατή αλλά όχι για ένα διαμέρισμα 160 τμ γιατί είτε πρόκειται για αντλία θερμότητας της GHP ή της SANYO απαιτούν εγκατάσταση στη ταράτσα ή αλλιώς σε πρασιά (αν το επιτρέπει η τοπική εταιρεία αερίου είναι παράνομο - με καπνοδόχο ως την οροφή του κτιρίου - είναι συσκευές τύπου Β). Αν είναι ψήκτης απορρόφησης βλέπε BCT από ΚΛΤ πάλι ταράτσα ή πρασιά με καπνοδόχο μέχρι πάνω (τυπικά). Το πρόβλημα είναι ότι τα 160 τμ είναι πολύ λίγα. Τα μικρότερα μοντέλα έχουν BTU για χώρους από 300-400 τμ τουλάχιστον με πολλές ανανεώσεις αέρα (καφετέριες κτλ)

Μπορείς να κάνεις ενδοδαπέδια με λέβητα φ.αεριου συμπυκνωμάτων και για ψύξη 2-3 splitakia ας πουμε. Ανάλογα με τη διαμονή κιόλας ξες.. γιατί η ενδοδαπέδια αν κλείσει για να λειτουργήσει θέλει μια μέρα να αποδώσσει...Σε super lux κατασκευές βάζουν ενδοδαπέδια και αεροθέρμανση. Πάντως η πιο λογική λύση είναι panels+απλός λέβητας φ.αερίου + splitakia

 

Aν θέλει να κάνει οικονομία ο ιδιοκτήτης μπορεί να διαλέξει μια καλύτερη μόνωση για τις τοιχοποιοίες και τα πατώματα + κουφώματα με καλό φράγμα θερμογέφυρας + ηλιακό + λέβητα συμπυκνωμάτων με κατάλληλα πάνελ για λέβητα συμπυκνωμάτων (π.χ μεγαλων επιφάνειας+κουζίνα φ.αερίου (εφόσον θα πάρει καινούργια για το ανακαινισμένο σπίτι ας πάρει αερίου ) για να ελαττωθούν τα λειτουργίκα έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

Traxanas τι εννοείς αμφιλεγόμενα; Σαν εφαρμογή το έχω συναντήσει σε μεζονέτα και δεν μου φάνηκε καθόλου κακό το αποτέλεσμα...

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός που επειδή εργάζομαι σε κατασκευαστική εταιρεία έχω γίνει και μηχανολόγος.

Εχει ουρά το μακαρόνι..θα γίνεις κι άλλα καθ'οδόν.

Τέλος πάντων

Σίγουρα η πιο φθηνή λύση είναι αυτή που λες, panels+Λεβ. Φ. Αερ+splits.

Ολες οι υπόλοιπες λύσεις είναι πολυέξοδες κι ενώ ακούγονται ωραίες στα αυτιά, όταν ακούσουν την τιμή αλλάζουν χρώμα.

Αν σκοπεύεις να κάνεις κεντρική ψύξη-κλιματισμό σίγουρα θα πας σε μονάδες βεβιασμένης κυκλοφορίας αέρα π.χ. FCU κλπ.

Από κόστος αυτών των συστημάτων καλό είναι να απευθυνθείς στις γνωστές εταιρείες κλιματισμού (κυρίως που ασχολούνται με κλιματισμό με νερό)

Εχουν όλες αντίστοιχα συστήματα με καύση Φ.Αερίου.

Αν επιλέξεις ενδοδαπέδιο σίγουρα δεν μιλάμε για ψύξη αλλά για δροσισμό κι εκεί σίγουρα πρέπει να ξεκαθαρίσεις στον πελάτη τι γίνεται.

Οπως είπα και στην αρχή εάν το "μπάτζετ" δεν σηκώνει, ξέχασέ τα όλα αυτά και βάλε τα κλασικά.

Και όπως είπε και ο συνάδελφος μια καλή μόνωση, είναι το πρώτο πράγμα που συμφέρει ένα κτίσμα.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις

ο λόγος που έψαχνα για φυσικό αέριο και fcu είναι γιατί ο ιδιοκτήτης είναι λίγο περίεργος...."δεν θέλω να φαίνονται τα slitakia" ή "να μην μπουν οι εξωτερικές μονάδες στο μπαλκόνι" και διάφορες τέτοιες "αρχιτεκτονικές" ανησυχίες.

Σε κάθε περίπτωση η ενδοδαπέδια αποκλείεται γιατί πρέπει να ξηλώσουμε πατώματα και μωσαϊκά, ενώ για την μόνωση, παρόλο που το κτίσμα είναι του 1950 περίπου δεν τους βλέπω διατεθιμένους να κάνουν κάτι.

τι να πεις!:confused: οι περισοτεροι κοιτάνε μόνο αυτό που φαίνεται

τελικά μαλλον θα πάω σε κλασσική λυση panel με καυστήρα φ.α. και κασσέτες οροφής όπου βάλουνε ψευδοροφή για ψύξη.

ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

traxanas τι εννοείς αμφιλεγόμενα; Σαν εφαρμογή το έχω συναντήσει σε μεζονέτα και δεν μου φάνηκε καθόλου κακό το αποτέλεσμα...

 

σκεψεις μου ειναι οποτε εκφραζω εμενα,και εννοω το εξης...οτι οσα πλεονεκτηματα εχει η ενδοδαπεδια θερμανση,τοσα μειονεκτηματα εχει ο ενδοδαπεδιος δροσισμος..το κρυο ουτως ή αλλως 'καθεται' κατω οποτε το να πατας κρυο δαπεδο δεν ξερω κατα ποσο ειναι 'ευχαριστο'...εκτος αυτου η ενδοδαπεδια θερμανση δουλευει 55-60% με ακτινοβολια και 45-40% με μεταφορα...οποτε αν σκεφτουμε,οτι επειδη το κρυο καθεται κατω,χανουμε ενα μεγαλο ποσοστο απο το 45-40% της μεταφορας...εκτος αυτου η αφυγρανση που προσπαθουμε να πετυχουμε,για να αποφυγουμε την οποιαδηποτε υγροποιηση,δεν ξερω σε τι βαθμο κατεβαζει την σχετικη υγρασια απο το 55% για 26 βαθμους κελσιου περιπου που βρισκεται το πεδιο της θερμικης ανεσης..θελω να πω πως αν υπαρχουν φαινομενα υγροποιησης και ο μονος τροπος για να τα αποφυγουμε ειναι η αφυγρανση,δεν ξερω κατα ποσο ειναι πλεονεκτηκοτερος ο ενδοδαπεδιος δροσισμος...αν υπηρχε πχ η οικονομικη ανεση,θα προτιμουσα δροσισμο στο ταβανι ή επιτοιχιο,ωστε να 'βρεχει' δροσια απο πανω,οπως θα κατεβαινει ο ψυχροτερος αερας προς τα κατω...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.