Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομησιμότητα οικοπέδων βάση Ν 2971/2001 αρ. 2


Recommended Posts

Συνάδελφοι το ίδιο ισχύει και για τη γραμμή του παλαιού αιγιαλού;

Σε παραλιακό οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων έχουμε αιγιαλό οριοθετημένο με το νόμο 2344/40 το 1999 και στον οποίο έκτος από τη γραμμή αιγιαλού έχει οριοθετηθεί και ο παλαιός αιγιαλός ο οποίος εκτείνεται προς τον οικισμό. Το τμήμα μεταξύ παλαιού αιγιαλού και νέου θεωρείτε δημόσια έκταση και στη περίπτωση σύνταξης τοπογραφικού η έκταση του ιδιοκτήτη μετράει πίσω από την καθορισμένη γραμμή του παλαιού αιγιαλού σωστά;

Για τη δόμηση θα μπορούσε να υπολογιστεί το τμήμα εντός παλαιού αιγιαλού ή παραλίας μόνο στη περίπτωση που, δεν είχε απαλλοτριωθεί από το δημόσιο στο εύλογο χρονικό διάστημα που ορίζουν οι δύο νόμοι του 40 & 01 και εφόσον ο ιδιοκτήτης προχώρηση τη διαδικασία άρσης της απαλλοτρίωσης;

Link to comment
Share on other sites

Στο θέμα που θίγεις, εντοπίζεται και η ειδοποιός διαφορά (μεταξύ των άλλων ...) μεταξύ του προηγούμενου νόμου και του νέου.

 

Συγκεκριμένα, με το νέο νόμο καθορίστηκε ότι, για τις απαλλοτριώσεις (ζώνη παραλίας) εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν στην πολεοδομική νομοθεσία. Δηλαδή με τον παλιό νόμο δεν υπήρχε η δυνατότητα άρσης της απαλλοτρίωσης που επιβάλλεται στη ζώνη παραλίας ενώ με τον ν. 2971/2001 μπορεί να αρθεί η απαλλοτρίωση, με τη διαδικασία που έχω περιγράψει σε άλλο thread.

 

Συνήθως, μετά από προσχώσεις, επανακαθορίζονται οι ζώνες και η ζώνη μεταξύ των γραμμών του παλαιού και του νέου αιγιαλού ανήκει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αγαπητοι φιλοι καλημερα. Σε παραθαλασσιο αγροτεμαχιο (εκτός σχεδίου) στις κυκλαδες- με καθορισμενο αιγιαλο κ παραλια (φεκ του 2006) , η ζωνη παραλιας η οποια περιλαμβανεται στην ιδιοκτησια δεν εχει απαλλοτριωθει μεχρι τωρα- εχει κατατεθει στην πολεοδομια φακελος προς αδειοδοτηση. η πολεοδομια ζητα να παραχωρησει ο ιδιοκτητης το τμημα (ζωνη) που περιλαμβανεται αναμεσα στον αιγιαλο και την παραλια, με συμβολαιογραφικη πραξη. Πως ακριβως γινεται αυτη η διαδικασια ? Σε ποιον (φορεα) γινεται η παραχωρηση ? Γινεται σε κοινη χρηση ? να σημειωθει οτι προβλημα αρτιοτητας ακομη και μετα την παραχωρηση , δεν υπαρχει

Ακουσα επισης οτι υπαρχει ενδεχομενο να αρνηθει ο υποθηκοφυλακας να μετεγγραψει το συμβολαιο ? Μπορει καποιος να με διαφωτισει για το τι ακριβως πρεπει να γινει ? Δηλαδη τι ειδους συμβολαιο πρεπει να γινει ?

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα της ζώνης του αιγιαλού είναι αρκετά μεγάλο και σοβαρό και με τον ισχύοντα νόμο 2971/2001 είναι δυνατή η άρση της απαλλοτρίωσης που επιβάλλεται στη ζώνη αυτή, με την ίδια διαδικασία των απαλλοτριώσεων λόγω ρυμοτομίας, που ορίζεται στην πολεοδομική νομοθεσία.

 

Αυτό σημαίνει ότι, μετά την παρέλευση οκταετίας από τη δημοσίευση της απόφασης καθορισμού της ζώνης του αιγιαλού και της παραλίας, μπορεί ο ενδιαφερόμενος να κινήσει τη διαδικασία άρσης της απαλλοτρίωσης, η οποία είναι μεν χρονοβόρα αλλά τελικά αίρεται η απαλλοτρίωση, με δεδομένο ότι το δημόσιο δεν μπορεί να καταβάλει τις αναλογούσες αποζημιώσεις όλων των ζωνών της χώρας.

 

Για την έκδοση της άδειας, πρέπει να ρωτήσει ο μηχανικός σου την πολεοδομία σε ποιές διατάξεις στηρίζεται η απαίτηση για την παραχώρηση της ζώνης του αιγιαλού, γιατί με την πράξη αυτή αποποιείσαι των δικαιωμάτων επί της ζώνης αυτής. Στην πολεοδομική νομοθεσία υπάρχει η πρόβλεψη για την παραχώρηση σε κοινή χρήση ρυμοτομούμενου τμήματος προκειμένου να εκδοθεί οικοδομική άδεια και πιστεύω ότι η πολεοδομία ζήτησε την παραχώρηση της ζώνης παραλίας κατ' αντιστοιχία. Χρειάζεται, όμως, μεγάλη προσοχή, μελέτη και ζύγισμα των υπέρ και κατά, πριν από την τελική απόφαση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.