Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλαϊνοί σύνδεσμοι δυσκαμψίας.


 

Recommended Posts

Παιδιά καλημέρα .Θα ήθελα να ρωτήσω αν οι πλαινοί σύνδεσμοι δυσκαμψίας

στα μεταλλικά κτίρια είναι υποχρεωτικοί πάντοτε .Δηλαδή εάν σε

ένα τυπικό μεταλλικό κτίριο επιβάλεται για λόγους

αρχιτεκτονικούς - λειτουργικούς να μην τοποθετηθούνε

συνδεσμοι δυσκαμψίας τι πρόσθετοι έλεγχοι πρέπει

να γίνουνε? .Το πλαίσιο θα έιναι προφανώς μεταθετό και στην μεγάλη διέυθυνση.

Link to comment
Share on other sites

Επειδη κατα τη μεγαλη πλευρα οι διατομες των στυλων τοποθετουνται κυριως με την ασθενη τους διευθυνση επιβαλεται παντα η πλευρικη αντιστηριξη σε αυτη τη διευθυνση, διαφορετικα οι μετακινησεις θα ειναι παρα πολυ μεγαλες. Αν δεν θελεις να χρησιμοποιησεις χιαστι συνδεσμους μπορεις να βαλεις τοιχεια σκυροδεματος ή να παραλαβεις τις δυναμεις αυτες με το χαλυβδοφυλλο της επικάλυψης (το έκανα στην διπλωματική μου και είναι εφικτό) θελει ομως μεγαλη προσοχη κατα την διαμορφωση.

Αλλα δεν μπορω να καταλαβω το λογο της μη τοποθετησης. Ετσι κι αλλιως αυτοι τοποθετουνται ανα 4-5 φατνωματα περιπου.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις ή μπορείς να βρεις το βιβλίο του Ι. Ερμόπουλου, καθηγητή Ε.Μ.Π, "ΣΤΟΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ", σελ. 127-132, θα σου φανεί χρήσιμο...

Link to comment
Share on other sites

Τα χιαστί τα βάζεις για να παραλάβεις οριζόντιες δυνάμεις (λόγω ανέμου ή σεισμού).

Ένας άλλος τρόπος για την παραλαβή αυτών των δυνάμεων είναι με την πλαισιακή λειτουργία. Για να πετύχεις όμως πλαισιακή λειτουργία και κατά την ασθενή διεύθυνση των στύλων (συνήθως μορφής Ι) θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις στύλους μορφής + ή κοιλοδοκούς και να διαμορφώσεις συνδέσεις ροπής. Αυτό θα αύξανε το κόστος. Γι αυτό προτιμούνται τα χιαστί.

Ένας άλλος τρόπος όπως ήδη αναφέρθηκε από τον ge_liakos είναι τα τοιχώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα. Επίσης, οι τοίχοι 3Δ. Αντί για χιαστί μπορείς να χρησιμοποιήσεις συνδέσμους Λ ή V σε συνδυασμό με ισχυρές δοκούς.

 

ge_liakos

Να εκμεταλλεύεσαι την επικάλυψη για να παραλάβεις οριζόντιες δυνάμεις ακούγεται πολύ ενδιαφέρον. Αν έχεις τη διπλωματική σου σε ηλεκτρονική μορφή θα μπορούσες να την ανεβάσεις στα Downloads του forum. Θα ήθελα πολύ να τη διαβάσω.

Link to comment
Share on other sites

H επικάλυψη της στέγης ευνοεί τη διαφραγματική της λειτουργία, βεβαια εξαρτάται από το πάχος της επικάλυψης, υλικό (λαμαρίνα, πανελ) κτλ, παρόλα αυτά όμως δεν τη λαμβάνουμε υπόψιν γιατί δεν μπορούμε να την προσομοιώσουμε ακριβώς στο στατικό μοντέλο.

Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν απαιτούνται οριζόντια χιαστί και αυτό θα το ελέγξεις από τις μετατοπίσεις στο μοντέλο για ΟΚΛ. Αυτό συμβαίνει όταν δεν έχεις μεγάλο μήκος υποστυλώματος και όταν κάποια από τις πλευρές σου είναι ανοιχτή, πάντα βέβαια θα πρέπει να ελέγχεις τις μετατοπίσεις σε ΟΚΛ.

Link to comment
Share on other sites

Για να λειτουργησει ως διαφραγμα η επικαλυψη ετσι ωστε να παραλαβει οριζοντιες πρεπει να πληρει καποιες προυποθεσεις οι οποιες εχουν να κανουν κυριως με το τροπο συνδεσης των φυλλων στον φορεα καθως και μεταξυ τους και οχι τοσο στο παχος του φυλλου. Υπαρχουν τυποι υπολογισμου με βαση τους οποιους υπολογιζεις το ισοδυναμο εμβαδο δυο ισοδυναμων ραβδων οι οποιες εισαγονται στο στατικο προσομοιωμα ως δυο αρθρωτες χιαστι ραβδοι.

Θα προσπαθησω να ανεβασω την διπλωματικη μου σε ενα pdf να δειτε τη διαδικασια.

Link to comment
Share on other sites

Το αρχειο ανεβηκε στα downloads. Ειναι σε μια lite μορφη. Αφαιρεσα δηλαδη οτι δεν ειχε σχεση με τον υπολογισμο της επικαλυψης (πχ. υπολογισμος στυλων και ζευκτων)

Εδω ειναι το link:

http://www.michanikos.gr/dload.php?action=file&file_id=178

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο ge_liakos πολύ χρήσιμο.

Αν όλοι μοιραστούμε τις γνώσεις μας νομίζω ότι η πρόοδος του τεχνικού τομέα της χώρας μας θα είναι πολύ μεγάλη και γρήγορη.

 

Είθε η ενέργεια σου να ανεβάσεις τη διπλωματική σου στο forum να αποτελέσει την απαρχή μιας σειράς αντίστοιχων κινήσεων συναδέλφων.

 

Και πάλι ευχαριστούμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.