Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομιμοποιηση κοινοχρηστης αποθηκης


Recommended Posts

Καλησπερα παιδια,

Εχω μια ερωτηση νομικης/λογιστικης φυσης κυριως αλλα ισως μπορειτε να με διαφωτισετε καθως απο συμβολαιογραφο/λογιστη και μηχανικο μου λαμβανω μη ξεκαθαρες απαντησεις :

Οικογενειακη πολυκατοικια του 1971, στην Αθηνα, εντος σχεδιου ελεγχθηκε απο μηχανικο για αυθαιρεσιες ολοκληρη και κατα οριζοντιες ιδιοκτησιες και ειναι υπο πολεδομικη τακτοποιηση (πληρωθηκαν προστιμα κλπ). Ο λογος ειναι οτι ενας εκ των ιδιοκτητων/αδερφων επιθυμει την πωληση οριζοντιας ιδιοκτησιας και για διαφορους λογους, αποφασισαμε πρωτα να τροποποιησουμε τη συσταση οριζοντιων (1997) ωστε να προχωρησουν τα συμβολαια πωλησης σε δευτερο χρονο (υπηρχαν αυθαιρεσιες που απαιτουσαν συναινεσεις κλπ)

Μια απο τις αυθαιρεσιες (ολες απο κατασκευης) ειναι μια αποθηκη 5 τμ στη γωνια του κοινοχρηστου ακαλυπτου χωρου στο πισω μερος της οικοδομης. Σε ολο τον ακαλυπτο χωρο της πολυκατοικιας εχει προσβαση μονο ενα διαμερισμα ισογειου (δεν πωλειται αυτο)  οποτε αποφασισαμε : 1) να τακτοποιησουμε την αποθηκη ως αυθαιρετη κατασκευη στους κοινοχρηστους 2) επ ευκαιρια της τροποποιησης της συστασης και εφοσον επικειται η εισοδος στη συνιδιοκτησια ατομου ξενου προς την οικογενεια , να αποδωσουμε την αποκλειστικη χρηση ολου του ακαλυπτου και της νομιμοποιημενης αποθηκης στο ισογειο διαμερισμα που ουτως ή αλλιως ειχε και εχει κατασκευαστικα αποκλειστικη προσβαση σε αυτα.  

Τελειωσε ο μηχανικος μου και φτασαμε στο συμβολαιογραφο ο οποιος στην αρχη ζητησε να τροποποιηθει το Ε9 του ιδιοκτητη του ισογειου διαμερισματος εντασοντας την αποθηκη ως παρακολουθημα του διαμερισματος και μαλιστα αναδρομικα ωστε να βγουν τα ΕΝΦΙΑ πενταετιας που απαιτουν τα συμβολαια τροποποιησης της συστασης. Οταν του ειπα οτι δε μου φαινεται λογικο να βαζουμε ως παρακολουθημα κατι που δεν ειναι παρακολουθημα ακομα αλλα θα γινει τετοιο ΜΕΤΑ την τροποποιηση της συστασης, το εψαξε και επανηλθε αναφεροντας οτι πρεπει τελικα να τροποποιηθουν τα Ε9 ολων των συνιδιοκτητων (με βαση τα χιλιοστα) ωστε να ενσωματωσουν την κοινοχρηστη αποθηκη αυτη που ''εμφανιστηκε'' τωρα στην οικοδομη ...παλι δε μου φαινεται λογικο ομως καθως γνωριζα οτι οι κοινοχρηστοι βοηθητικοι χωροι δεν εμπαιναν στο Ε9 των συνιδιοκτητων .

Γενικα μιλωντας και ανεξαρτητα απο τα οποια συμβολαια τροποποιησης : η πολεοδομικη τακτοποιηση κοινοκτητης και κοινοχρηστης  αυθαιρετης,μη ηλεκτροδοτουμενης αποθηκης 5 τμ (που δεν αποτυπωνονταν ουτε στην ΟΑ , ουτε στη Συσταση οριζοντιου) γεννα υποχρεωση εισαγωγης αυτης της κοινοχρηστης προσθηκης με καποιο τροπο στα Ε9 των συνιδιοκτητων της οικοδομης ? Γιατι αν δεν γενναται τετοια υποχρεωση πρωτογενως (κατα την πολεοδομικη τακτοποιηση) , δεν καταλαβαινω γιατι να γενναται δευτερογενως (στα σχετικα πιστοποιητικα ΕΝΦΙΑ που πρεπει να βγουν για τα οποια συμβολαια δηλαδη). Ο συμβολαιογραφος λεει πως μαλλον αυτο συμβαινει για να παρει το κρατος τους φορους που δεν πηρε αν η κοινοχρηστη αποθηκη φαινοταν στην κατοψη που συνοδευε την αδεια ή τη συσταση οριζοντιου. Οταν τον ρωτησα βεβαια πως θα γινει εισαγωγη αυτης της κοινοχρηστης αποθηκης στα Ε9 των συνιδιοκτητων (θα παρει ΑΤΑΚ δηλαδη ?) , μου ειπε οτι θα επανελθει ....

Ευχαριστω προκαταβολικα για το χρονο σας και συγνωμη για την καταχρηση με το σεντονι αυτο ....

 

 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. 

Pavlos 33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καθε κτισμα που βρισκεται στον ακαλυπτο η στην πρασια και Για να τακτοποιηθει και καθε χωρος στην κυρια οικοδομη που δεν αναφερεται να ανηκει ΩΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ στην αποκλειστικη χρηση καποιας οριζοντιας ιδιοκτησιας ανηκει σε ολες τις οριζοντιες ιδιοκτησιες κατα το ποσοστο τους στο οικοπεδο

με αναγκαστικη συγκυριοτητα που απορεει απο την συσταση της οριζοντιας ιδιοκτησιας

και πρεπει να το δηλωνουν οι συνιδιοκτητες στο Ε 9 κατα το ποσοστο τους 

 

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το.

Αν είσαι Μηχανικός βάλε την ειδικότητα στο προφίλ σου

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. 

Didonis

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.