Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή συμβολαίων


Recommended Posts

Καλημέρα συνάδελφοι. Έχω την ακόλουθη περίπτωση:

Στην περιοχή μου λειτουργεί κτηματολόγιο και τώρα γίνονται διορθώσεις. Έχω την περίπτωση ενός πελάτη με δύο γήπεδα όμορα και δύο τίτλους, με πρόσβαση από αγροτικό δρόμο που καταλήγει στο ένα από αυτά(αδιέξοδο) και το άλλο εξυπηρετείται δια μέσου του πρώτου. Τα συμβόλαια αναφέρουν 3+3 στρ. περίπου και για τα δύο. Η αποτύπωση που έκανα μου έβγαλε 8 στρ. συνολικά και τώρα ο ιδιοκτήτης με ρωτάει για τις δυνατότητες που έχει. Θα ήθελα να ρωτήσω:

1) Αφού τα συμβόλαια δεν συνοδεύονται από τοπογραφικά και του έχουν δωθεί δύο ΚΑΕΚ να του χωρίσω εγώ τα δύο γήπεδα σε 4 και 4 όπως μου πρότεινε ο ιδιοκτήτης και να κάνει ό,τι νομίζει μετά (πράγμα με το οποίο συμφωνώ), αλλά με τα συμβόλαια τι γίνεται? Στο κτηματολόγιο θα λέει 4 στρ. και στον τίτλο 3? Δε θα πρέπει να γίνουν νέα?

2) Σε περίπτωση που κρατήσει το ένα 4άρι για τον εαυτό του και το άλλο το πουλήσει δε θα έχει πρόβλημα με τη δίοδο αφού το ένα γήπεδο εξυπηρετείται μέσω του άλλου γηπέδου? Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις (δεν έχω ασχοληθεί με δουλείες στο παρελθόν)?

Συγνώμη αν σας κούρασα και σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

καταρχην δεν μας λες το κτηματολόγιο τι λέει σήμερα για τα οικόπεδα? τα δήλωσε 4+4 να υποθέσω? με τί τίτλους?

 

όσον αφορά το πρώτο ερώτημα, αν κάνεις εσύ νέο τοπογραφικό ο συμβολαιογράφος δεν μπορεί να πει πως "το οικόπεδο βάση τίτλου αρχικού ήταν 3 αλλά με νέα καταμέτρηση βάση τοπογραφικού του μηχανικού τάδε το γήπεδο έχει εμβαδό 4" . ?

 

Εγώ έχω δει τετοιους τιτλους - άλλες φορές ήταν ψιλο-μαιμουδένιοι, αλλά υπήρχαν και περιπτώσεις που ήταν αλήθεια. Αλλά διαφορά 1 στρέμμα είναι πρωτοφανής και θα δημιουργήσει σίγουρα ερωτήματα....

Link to comment
Share on other sites

Το κτηματολόγιο του έχει δώσει δύο ΚΑΕΚ (3,2 και 2,8 στρ.) τα οποία δε συνορεύουν γι'αυτό και κίνησε ο ιδιοκτήτης την διαδικασία τακτοποίησής τους. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου περίεργο γιατί η όλη περιοχή έχει πρόβλημα με το κτηματολόγιο και γι'αυτό δεν αναφέρθηκα παραπάνω. Άλλωστε τα έχει δηλώσει κανονικά με αυτούς τους δύο τίτλους αλλά χωρίς συνοδεία τοπογραφικού. Αυτό που ρωτάω είναι τι γίνεται μετά, αφού του αναγνωρίσει το κτηματολόγιο την συνολική έκταση των 8 στρ.? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Θα πάρεις κτηματογραφικά διαγράμματα από το κτηματολόγιο.

Θα τα αποτυπώσεις σε ΕΓΣΑ.

Θα υπογράψουν πάνω στο τοπογραφικό όλοι οι όμοροι του ότι συμφωνούν στα μεταξύ τους όρια.

Θα κάνεις διορθωτική γεωμετρικών μεταβολών στο κτηματολόγιο.

Μετά τη διορθωτική θα συντάξει διόρθωση των τίτλων σε συμβολαιογράφο.

Link to comment
Share on other sites

Άρα μπορούν να συνταχθούν νέα συμβόλαια. Σ' ευχαριστώ grtopo. Μήπως ξέρεις κάτι και για το δεύτερο ερώτημά μου?

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν θα πρέπει να ξέρεις ότι ΔΕΝ είναι δεδομένο ότι θα γίνει η διόρθωση ορίων. Αν έστω και ένας όμορος (για οποιοδήποτε λόγο) δε συμφωνήσει με τη διόρθωση των ορίων τότε δε γίνεται τίποτα ή στην καλύτερη θα διορθωθούν τα όρια εν μέρει.

 

Αν τελικά γίνει η διόρθωση και έχεις 4+4 στρέμματα και ο τίτλος του γεωτεμαχίου χωρίς προσωπο είναι προ του 2003 τότε είναι άρτιο (εκτός αν βρίσκεσαι Αττική ή σε κάποια νησιά).

 

Όσον αφορά τη δουλεία διόδου μπορεί να την κερδίσει με δικαστική απόφαση, ή με μία μικρή επιφύλαξη (ρώτα έναν συμβολαιογράφο) να αναγραφεί στο συμβόλαιο μεταβίβασης του πρώτου γεωτεμαχίου.

Link to comment
Share on other sites

Αν τελικά γίνει η διόρθωση και έχεις 4+4 στρέμματα και ο τίτλος του γεωτεμαχίου χωρίς προσωπο είναι προ του 2003 τότε είναι άρτιο (εκτός αν βρίσκεσαι Αττική ή σε κάποια νησιά).

 

Σε ευχαριστώ για την απάντηση agios αλλά με αυτό που είπες με προβλημάτισες. Μήπως μπορείς να μου το διευκρινήσεις παραθέτοντας και κάποια νομοθεσία γιατί πράγματι βρίσκομαι σε νησί και δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό με αυτό που μου αναφέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Προς Θεού δε θέλω να σε αγχώσω!

Απλώς σε κάποια νησιά των Κυκλάδων υπάρχουν Π.Δ. τα οποία ορίζουν διαφορετικά όρια αρτιότητας και συγκεκριμένες χρήσεις γης.

Αν είσαι Κυκλάδες κάνε μια ερώτηση στην πολεοδομία, για να είσαι σίγουρος.

Για τη συγκεκριμένη εργασία που σου ανέθεσαν (γεωμετρική μεταβολή) δε σε αφορά το θέμα.

Αν και εφόσον σου αναθέσουν και το τοπογραφικό της μεταβίβασης τότε το ψάχνεις.

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για τη γρήγορη απάντηση agios. Ήσουν ξεκάθαρος. Δυστυχώς (ή ευτυχώς) δεν βρίσκομαι στις Κυκλάδες...αν και με τέτοιες μέρες θα έπρεπε σιγά σιγά να πάμε προς τα εκεί.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σε περιοχή εντός σχεδίου που δεν έχει κυρωθεί πράξη εφαρμογής και σε γωνιακό οικόπεδο στο οποίο υπάρχουν σαφή και υλοποιημένα όρια, προκειμένου να προχωρήσουμε σε κατεδάφιση - ανέγερση, στη νεα αποτύπωση έχουμε περίπου 15μ2 περισσότερα από το συμβόλαιο (σύνολο~ 275μ2).

 

Κατα τη διαδικασία ελέγχου του φακέλου από την πολεοδομία πως θα μπορούσε η διαφορά αυτή να μου δημιουργήσει πρόβλημα;

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.