Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τέντα ή πέργκολα στα όρια δυο οικοπέδων;


E. D.

Recommended Posts

Γειά σας,

Θέλω να ρωτήσω πόση απόσταση πρέπει να ΄χει π.χ. μια τέντα ισογείου που ετοιμάζει (στο μέτρημα είναι) ο γείτονας στη πίσω αυλή του από τα όρια του οικοπέδου μου ώστε και η όποια απορροή των υδάτων (βροχής) της τέντας του να γίνεται μέσα στο οικόπεδο του. Σημειωτέον ότι ο μαντρότοιχος που είχαν φτιάξει είναι στα όρια αλλά μέσα στο δικό μας οικόπεδο και ο διάδρομος μας εκεί είναι ήδη πολύ στενός (60-70 εκ) για οτιδήποτε άλλο. Μπορεί να βάλει π.χ. και πάνω στο μαντρότοιχο βάσεις επειδή τον είχαν φτιάξει αυτοί παρόλω που εκεί είναι εμφανώς (και μετρημένο) το δικό μας οικόπεδο; 

Την προηγούμενη φορά που έφτιαξε πέργκολα με κεραμίδια στο 1ο όροφο (ίδια πλευρά, πιο δεξιά), τα κεραμίδια έφτασαν ως το όριο των δυο οικοπέδων με αποτέλεσμα το οριζόντιο τμήμα (λούκι) της απορροής υδάτων που τοποθετήθηκε στο τέλος να βρίσκεται πλέον μέσα στο δικό μας οικόπεδο. Το κάθετο τμήμα μετά γυρνάει πίσω στο δική τους βεράντα. Έχει τυπικά κάποιος τέτοια δικαίωματα για τεχνικούς λόγους ή ίσως μας έχει κάνει επί της ουσίας χάρη και θα μπορούσουν τα νερά απλά να πέφτουν σε εμάς χωρίς να έχουμε δικαίωμα ένστασης;

Σημειωτέον, δεν είμαι ο μόνος ιδιοκτήτης στο κτίριο που μένω. Δικαιούται κάποιος άλλος ιδιοκτήτης να δώσει το ΟΚ; 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

 Βάσιμη η αγωγή ως προς σωλήνες ομβρίων υδάτων εντός της ιδιοκτησίας του εναγομένου, αφού η απορροή γίνεται εντός της ιδιοκτησίας των εναγόντων με βλάβη τους.

Υποχρέωση αφαίρεσης τεντών εκτεινομένων στην ιδιοκτησία εναγόντων όπου πέφτουν τα όμβρια ύδατα, και κωλυουσών τυχόν οικοδόμηση.

https://www.dslar.gr/2018/09/952016-treflar-geitoniko-dikaio-dianoixi-parathyron-se-toicho-plision-omorou-akinitou-solines-omvrion-me-aporroi-entos-tou-omorou-tentes-ekteinomenes-sto-omoro/

Προφανως, καθε κατασκευη που "οδηγει" τα νερα της βροχης  να πεφτουν σε διπλανα οικοπεδα, απαγορευεται.

 Για αυτα,  αλλά και τα υπολοιπα, μιλας με τον δικηγορο σου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Δ. G.M. για την άμμεση ανταπόκριση.

Στο σκεπτικό του παραδείγματος που αναφέρεις διαβάζουμε ότι τα νερά της βροχής καταλήγουν στο σημείο που σταθμεύουν το όχημα τους οι ενάγοντες.

Στη δική μου περίπτωση τα νερά της βροχής από τα κεραμίδια της πέργκολας του γείτονα στο 1ο διέρχονται αλλά δεν καταλήγουν στο δικό μας οικόπεδο. Το οριζόντιο λούκι διαμέτρου 10-15 εκ. είναι μέσα στο οικόπεδο μας. 

Link to comment
Share on other sites

σου παρεθεσα μια "γενικη" θεωρηση περι προστασιας της ιδιοκτησιας.

Τα επι μερους  ειδικά  προβληματα ή ιδιαιτερότητες τα αναλυει ο δικηγορος σου και αναλογως ζηταει δικαστικη προστασία.

καλη συνεχεια

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.