Μετάβαση στο περιεχόμενο

Έλεγχοι κατά την κατασκευή


 

Recommended Posts

εγω νομίζω ρωτάει για θέματα κατασκευαστικά πχ οπλισμούς και τα λοιπά.

 

Ας ξεκινήσω λέγοντας πως κατα τη παραλαβή οπλισμού εκτός απο τα σίδερα που ελέγχεις εύκολα αν έχουν μπει στις σωστές θέσεις και στις σωστές ποσότητες κρίσιμα σημαία για έλεγχο είναι:

1. Οι στηρίξεις των δοκών όπου τα σίδερα κάμπτονται προς τα κάτω - πάνω σχεδόν πάντα με ανεπαρκές μήκος αγκύρωσης.

2.Τα τύμπανα κάμψης θα σου πουν πολλοί αλλά είναι δύσκολο να πετύχεις κάτι καλύτερο.

4.Οι συνδετήρες των κολωνών στη θεμελίωση να συνεχίζουν και μέσα στη θεμελίωση.

5.παντού αποστατήρες στους οπλισμούς.

6. Το βάθος της εκσκαφής να είναι το προβλεπόμενο, η χάραξη σωστή η τήρηση γενικά αποστάσεων κτλ.

 

Κάτι λίγα που μου ήρθαν στο μυαλό...

Link to comment
Share on other sites

-χάραξη εκσκαφής από τοπογράφο (δεν πειράζουν τα ευρώ να ζήσει και κανένας άλλος)

-εκσκαφή(βάθος,υπερεκσκαφή από 70εκ και πάνω για να χωρά ο μάστορας στο ξεκαλούπωμα)

-κλίση πρανών (προσοχή-και στην εποχή και στο έδαφος)

-διαχείριση υλικών εκσκαφής (πού θα τα πάς , κόστος, ή αποθήκευση για χρήση μετά κτλ)

-σημαντικό! σωστό ταμπάνιασμα της εκσκαφής με χωροβάτη μόνος σου πάνω από το bobcat(σημαντικό γιατί δεν χάνεις grossbeton και χίλια δυό άλλα, γκρίνιες από σιδεράδες κτλ)

-σκυροδέτηση beton καθαριότητας (καλύτερα όλο το σκάμμα, για λόγους καθαριότητας σιδ.οπλισμού,κανένας δεν καθαρίζει τη λάσπη πρίν τη σκυροδέτηση.επίσης χαράζεις πιο άνετα)

-χάραξη οικοδομής εντός σκάμματος (τοπογράφος,λίγα ευρώ ακόμη)check οπωσδήποτε μόνος μετά γιατί και αυτοί άνθρωποι είναι.3 σημάδια σε κάθε κολώνα γιατί οι μαστόροι μπερδεύονται με 2.

-να προβλέψεις αν είναι δυνατόν πρόσβαση στη θεμελίωση ώστε να μοιράζονται οι σιδ.οπλισμοί σε όλη την κάτοψη για να γλυτώσει κανένα μεροκάματο ο σιδεράς ,εσύ γκρίνια και το έργο ποιότητα.

-check τα καλούπια ξανά πριν μπεί ο σιδεράς γιατί και αυτοί ότι βρούν το σιδερώνουν.

-check το σιδέρωμα κατά τη διαρκεια καθημερινά και όχι μόνο παραλαβή στο τέλος. όσα λάθη προλάβεις τόσο λιγότερο θα μαλώνεις στην παραλαβή.

-για το σιδ.οπλισμό λεπτομέρειες μάθε καλά τον κανονισμό και στην πράξη σιγά-σιγά θα ανοίξει το μάτι σου.ρώτα τους μαστόρους , μίλα με όλους , γίνε οικείος και σωστός και τα μισά λάθη θα στα φανερώνουν μόνοι τους.

-μήν είσαι απόλυτος,κάποια πράγματα δεν γίνονται, πέρα από τα λάθη μιας μελέτης.επίσης κάποια γίνονται αλλά πιο δύσκολα-χρονοβόρα για τους σιδεράδες (κόστος) αλλά δεν στο λένε.αν στα δείξει πιο παλιά καραβάνα-μηχανικός-εργοδηγός τους έχεις στο χέρι.τέλος κάποια γίνονται με τρόπο υποδεικνυόμενα απο το μελετητή και τελειώνει η υπόθεση.

-προσοχή στις κατακόρυφες αναμονές, μην στραβώσουν (γιατί στο επόμενο επίπεδο θα γίνει μάχη).εννοείται ότι το μήκος είναι στάνταρ.

-προσοχή στις διατομές του οπλισμού.παραλαβή ένα-ένα

-προσοχή στα τσέρκια άν δεν είναι προδιαμορφωμένα .αποστάσεις ,διαστάσεις,διατομές, αγκυρώσεις.

-εφάρμοσε τον κανονισμό για τη σκυροδέτηση. προετοιμασία για τα δοκίμια από την προηγούμενη, άνθρωπο δικό σου στην πρέσα να τσεκάρει δελτία,ώρα,νερό στη βαρέλα ***κλειστά τα βρυσάκια***.να έχεις κάνει προμέτρηση από πρίν και να δικαιολογείς μέχρι 3% απόκλιση(αποκλείεται να πέσεις και πιο έξω,υπάρχει και το autocad 3d).τα υπόλοιπα τα ψάχνεις στη μονάδα μπετόν και στον καλουπατζή που του φουσκώσανε τα καλούπια στη θεμελίωση.

-προσοχή στην σειρά σκυροδέτησης, στο ύψος και στη δόνηση.ένας δονητής ίσον κανένας όσο μικρή δουλειά και να είναι. βρές πληροφορίες για τον τρόπο δόνησης και τις αποστάσεις που πρέπει να μπαίνει το μαρκούτσι ανάλογα με τον τύπο του δονητή.)

-προσοχή στη συντήρηση της σκυροδετημένης θεμελίωσης.διαβροχή (τα λάστιχα έτοιμα απο πρίν,λινάτσες κτλ) και ξεκαλούπωμα όσο γίνεται πιο αργά.βρέξιμο και τα καλούπια από το πλάι όχι μόνο τις ελεύθερες επιφάνειες επειδή βαριέται ο δικός μας να κατέβει στο σκάμμα.

-προσοχή στα υλικά του μπαζώματος (επίχωση).προσοχή στην συμπύκνωσή τους. προσοχή στη διάστρωση του τελικού 3α,νάυλον και τυχόν fibran, πρίν το σιδέρωμα της δαπεδόπλακας.

 

 

επειδή τελικά είναι χιλιάδες αυτά που θα ήθελα να γράψω εγώ και όλοι οι συνάδελφοι, σταματάω γιατί δεν γράφω όσο γρήγορα περίμενα τυφλό σύστημα....

 

πάντως μετά από 8 χρόνια πτυχίο,6 χρόνια κατασκευές (~35.000 μ3 όγκος οικοδομ.έργων) μάλλον έχουμε χιλιάδες πράγματα ακόμα να μάθουμε και να διορθώσουμε. όρεξη να έχεις και γυναίκα να μην γκρινιάζει για τις ατελείωτες ώρες και τα ηλιοβασιλέματα στην φρεσκοσκυροδετημένη πλάκα !!!

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

tέτοιου είδους συμβουλές ήλπιζα να δω κυρίως.

 

Αν έχεις εναλλακτικές, π.χ. αγροτεμάχιο που μπορείς να κάνεις βιολογικές καλλιέργειες, ικανότητα στη ζωγραφική, παίζεις υπέροχο μαντολίνο ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο,

αν να κοιμάσαι ήρεμος σε ενδιαφέρει και αν η συναναστροφή σου με τον υπόκοσμο της κατασκευής δεν είναι το όνειρο που είχες από μικρός,

 

για την ψυχική και σωματική σου υγεία ασχολήσου με τις ενναλλακτικές και δεν θα χάσεις

σιγουρά κερδίζεις σε υγεία, πιθανά μάλιστα και σε χρήμα http://www.michanikos.gr/poll.php?do=showresults&pollid=33

 

αν μάλιστα είσαι ακόμη μικρός, δώσε ξανά πανελλήνιες και γίνε δασκαλάκος, εγώ αυτό θα έκανα

 

εκτός και αν έχεις στρωμένη δουλειά οποτε αυτά που λέω δεν σε αφορούν

Link to comment
Share on other sites

[...όρεξη να έχεις και γυναίκα να μην γκρινιάζει για τις ατελείωτες ώρες και τα ηλιοβασιλέματα στην φρεσκοσκυροδετημένη πλάκα !!!]

 

Η γυναίκα πρέπει να βλέπει τον άντρα και να σιωπά. Και μην μου πείτε ότι είμαι φαλοκράτης, είμαι δημοκρατικός τύπος και με σεβασμό στο ασθενές φύλλο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.