Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Ανοιχτός φωταγωγός σε κήπο


jamesmc

Recommended Posts

το σπίτι μου είναι σε ενα οικόπεδο 310 τμ. τα 2/3 είναι κηπος. από την μία μεριά υπάρχει 3όροφο το οποίο εχει ΑΝΟΙΧΤΟ τον φωταγωγό. και τα δύο κτίρια υπάρχουν από το 1970. πριν ένα χρόνο, όταν ήρθε στην κατοχή μου το ισόγειο, παρακάλεσα τον γείτονα να κλείσει τον φωταγωγό για να μπορέσω να φτιάξω ένα χώρο στον κήπο να κάθομαι και να μην εχω απέναντι τις τρεις τουαλέτες του και ολα τα συνεπαγώμενα.

 

μου είπε οτι το ξέρει οτι είναι παράνομο που είναι ανοιχτός ο φωταγωγός και οτι κάτι θα κάνει συντομα. οταν πριν απο 6 μήνες τον ξαναρώτησα μου είπε οτι ρώτησε στην πολεοδόμια και οτι επειδή η άδεια ειναι παλιά(1970) δεν μπορώ να τον αναγκάσω να τον κλείσει.

 

τι μπορώ να κάνω ώστε να βρω μια λύση για το θέμα; τι βήματα πρέπει να ακολουθήσω αν οντως υπαρχει λυση;

 

ευχαριστώ

 

 

(μολις ανακαλυψα οτι ειναι site ΜΟΝΟ για μηχανικους και οχι για το κοινο οποτε συγνωμη για την ενοχληση. αν μπορει ο administrator ας το σβησει. ευχαριστω)

Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός οτι το κτήριο είναι κατασκευασμένο από το 1970, σημαίνει οτι έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του παλαιότερου ΓΟΚ.

 

Ωστόσο δεν καταλαβαίνω πού παίζει ρόλο αυτό, αφού και σήμερα αν δεν κάνω λάθος οι φωταγωγοί δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κλειστοί (είναι; ).

 

Μάλλον δεν έχω καταλάβει καλά τι εννοείς.

Θα απευθυνθείς σε έναν μηχανικό ο οποίος θα δει από κοντά το πρόβλημα, θα ελέγξει τα σχέδια και τις άδειες των δύο κτηρίων και θα σου πει αν έχεις δίκιο ή όχι και τι μπορείς να κάνεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Πάνω σε αυτό, επιτρέπεται να μην κλείνουν οι φωταγωγοί. Εχω ένα κτίριο ισόγειο αλλά επειδή το οικόπεδο είναι μικρό το κολάω ΣΧΕΔΟΝ στην πίσω πλευρά του οικοπέδου. Δηλαδή παρά δύο μέτρα. Το Δ μου είναι 4. Μου επιβάλει κανείς να κλείσω τον φωταγωγό και να μην έχω έτσι την διαμπερότητα του οικοπέδου. Τον πίσω χώρο αυτόν που σχηματίζεται 2χ9 σκέφτομαι να τον περάσω σαν φωταγωγό και έτσι να μην κολήσω το κτίριο με τα όρια. Αλλά μου επιβάλει κανείς να τον κλείσω, δεν έχω σκοπό απλώς σκέφτομαι να τον δείξω στην άδεια σαν χώρο 2χ9χ3 όπου δεν ξέρω πως θα σχηματίζεται. Πρακτικά αν στην κατασκευή είναι πρόβλημα σκέφτομαι να μην φτιάξω τίποτα. ή την μίνιμουμ δυνατόν κατασκευή, ποιά θα είναι αυτή? Σκέφτομαι πίσω ένα τοίχο 20 πόντους πλάτος και 3 μ ύψος και πλάγια τίποτα, (δυο ψευδοδοκούς ίσως. Την τέταρτη πλευρά σχηματίζει το κτίριο μου (9μ πλάτος).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα. Σαν νέος μηχανικός έχω να κάνω μία ερώτηση. Σε κτίριο του 64 (ΓΟΚ 55' δηλαδή) στο σύνορο με το δίπλα οικόπεδο, υπάρχει φωταγωγός ανοιχτός απο τη μία πλευρά (σχηματίζεται δηλαδή ένα Π στο κτίριο). Στο ΓΟΚ του 55 αναφέρει ότι για αερισμό μπάνιων κλπ μπορεί να υπάρχει ανοιχτή αυλή 70χ70cm. Ισχύει για το συγκεκριμένο κτίριο ή θα πρέπει να κλείσει η τέταρτη πλευρά του φωταγωγού όπως λένε οι καινούριοι γείτονες?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.