Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προεγκριση vs βεβαιωση ορων δομησης για οικοδομικη αδεια κατηγοριας 3


Recommended Posts

Καλησπέρα, 

 

Ποιες είναι οι κυρίες διάφορες μεταξύ έκδοσης οικ. Άδειας κατηγορίας 3 με προέγκριση vs με βεβαίωση όρων δόμησης? Κυρίως ρωτάω από τη μεριά του αγοραστή? 

 

θεωρητικά θα φανταζόμουν ότι με προεγκριση θα έκανε περισσότερο χρόνο να εκδοθεί. Όμως βλέπω στο e-adeies ότι για μια οικοδομή που με ενδιαφέρει, η βεβαίωση έχει εγκριθεί εδώ και 20 μέρες και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η άδεια. Από την εμπειρία σας πόσο καιρό περίπου παίρνει? 

 

επίσης, πάλι από το e-adeies είδα ότι για παρά πολλές οικοδομές της γύρω περιοχής (εντός αστικού ιστού πόλης) οι εργολάβοι/μηχανικοι πήγαν με προέγκριση και όχι με βεβαίωση όρων δόμησης. 

 

σαν αγοραστής/μελλοντικός ιδιοκτήτης διαμερίσματος, ποιες είναι οι διάφορες? Άκουσα από φίλο μηχανικό ότι η προεγκριση είναι πιο ασφαλής για πιθανά προβλήματα με πολεοδομία στο μέλλον, ισχύει κάτι τέτοιο? Ότι δηλαδή την ευθύνη της άδειας στην περίπτωση της προεγκρισης την έχει ο μηχανικός και αν γίνει καμιά στραβή τρέχα γύρευε. 

 

 

 

ευχαριστώ

1. Δεν επιτρέπεται να ποστάρεις το ίδιο περιεχόμενο σε διαφορετικές θέσεις στο φόρουμ.  - ζητησα διαγαφη του αλλου περιεχομενου

2. Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το.  - το εκανα

3. Αν είσαι μηχανικός πρόσθεσε την ειδικότητά σου στο προφίλ σου. Αν είσαι ιδιώτης, ενημέρωσέ με προκειμένου να μεταφερθεί το ερώτημα στην ενότητα ιδιωτών.  - το εχω προσθεσει

Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos 33

Edited by George Papas
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Η βεβαίωση όρων δόμησης είναι υπ' ευθύνη μηχανικού. Δεν ελέγχεται ούτε το διάγραμμα δόμησης, ούτε το τοπογραφικό από την πολεοδομία για την βεβαίωση της αρτιότητας από την υπηρεσία όπως γίνεται με την Προέγκριση. Το μόνο που ελέγχει η ΥΔΟΜ είναι η δυνατότητα έκδοσης της Ο.Α. με την συγκεκριμένη διαδικασία. Μετά την βεβαίωση όρων δόμησης, ανεβάζεις τις μελέτες και εκδίδεται αυτόματα η άδεια με έλεγχο των φορολογικών. 

Επίσης, οι Ο.Α. κατηγορία 3 με βεβαίωση όρων δόμησης ελέγχονται κάθε 6μηνο κατά 30%. Δηλαδή 3/10 άδειες που εκδίδονται πρέπει στο τέλος του εξαμήνου να ελέγχονται. Βέβαια, αυτό από ό,τι ξέρω είναι ακόμα στο φλού τουλάχιστον για την ΥΔΟΜ που δουλεύω εγώ, δεν τις ελέγχουν καθόλου λόγω του ότι δεν έχουν προσωπικό (εγώ πιστεύω γιατί δεν θέλουν να χαλαστούν με τους συναδέλφους ιδιώτες). 

Τώρα, όσων αφορά τους χρόνους εγώ στην δική μου ΥΔΟΜ έχω υποβάλει βεβαίωση όρων δόμησης περιμένω 3 μήνες και  δεν έχει εκδοθεί. 

Θα σου πρότεινα για νεόδμητα να μην πηγαίνεις ποτέ με βεβαίωση όρων δόμησης εκτός αν είσαι κατά κανόνα οικοδομήσιμος και αν έχεις πολύ εύκολο κτίριο για το οποίο είναι πολύ εύκολη η εφαρμογή του ΝΟΚ. Αν βλέπεις θολά σημεία πήγαινε οπωσδήποτε με προέγκριση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Εγώ 2 νεόδμητα που είχα παρόλο που μπορούσα να πάω με βεβαίωση όρων δόμησης πήγα με προέγκριση. Σε 2 άδειες που έχω με μικρές προσθήκες σε υφιστάμενα και εργασίες άνω των 25000€ τα πήγα με βεβαίωση όρων δόμησης. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.