Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τεχνικός Ασφαλείας σε επιχείρηση κατασκευής μεταλλικών Θερμοκηπίων


Kyriazo

Recommended Posts

Καλησπέρα συνάδελφοι,

είμαι νέος μηχανικός και μου έγινε πρόταση να γίνω Τ.Α σε επιχείρηση κατασκευής μεταλλικών θερμοκηπίων, έπειτα από καταγγελία της επιθεώρησης, η οποία ζήτησε να υπάρχει Βιβλίο υποδείξεων, Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας (Η.Μ.Α) και Σχέδιο Ασφάλειας και Υγείας (Σ.Α.Υ). Η ερώτηση μου είναιεφόσον τα θερμοκήπια δεν αποτελούν σταθερές κατασκευές και γι' αυτό δεν απαιτείται άδεια από την πολεοδομία για την ανέγερσή τους είναι σίγουρο ότι χρειάζονται Η.Μ.Α και Σ.Α.Υ; Πώς γίνεται να ξεκίνησαν τις εργασίες και να έβγαλαν άδεια απο το Υπουργείο Γεωργίας χωρίς να τους τα ζητήσουν; Επίσης, η κατασκευή θερμοκηπίων ανήκει στο παράρτημα ΙΙ ή Ι του Π.Δ 305/96? 

Παρακαλώ τα φώτα σας 😅

Link to comment
Share on other sites

Τα θερμοκήπια κατά τον ορισμό του ΝΟΚ (4067/12) ανήκουν στα παθητικά ηλιακά συστήματα, οπότε για την εγκατάστασή τους, βάσει ν. 4495/17, άρθρο 29, περ. ιθ απαιτείται Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας. Οπότε βάσει ΦΕΚ 1843/Β/2020 τα ειδικά απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

ιθ) Για τις περιπτώσεις της περ. ιθ της παρ. 2 του άρθρου 29 του ν. 4495/2017, κατατίθενται επιπρόσθετα των γενικών δικαιολογητικών του αρθ. 3 της παρούσας:
Βεβαίωση του μηχανικού ότι δεν αλλοιώνονται οι όψεις, ότι δεν θίγονται τα φέροντα στοιχεία των όψεων και του κτιρίου καθώς και ότι τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις. Σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, για τις ανωτέρω εργασίες κατατίθενται συμπληρωματικά και όψεις του κτιρίου.

Συνεπώς δεν απαιτείται επίβλεψη... Στα Γενικά δικαιολογητικά όμως αναφέρει:

ζ. Κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας του έργου, με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α΄ 212), όπου απαιτείται.

Ποιός ξέρει όμως πότε απαιτείται ???

Προσωπικά θα απαντούσα ότι απαιτείται η σύνταξη ΣΑΥ ΦΑΥ (και τα λοιπά που αναφέρετε) σε δύο περιπτώσεις:

α) σε όλα τα έργα που είναι υποχρεωτική η επίβλεψη και 

β) όταν τη ζητάει ο εργοδότης για αυξημένη ασφάλεια.

Ο τεχνικός ασφαλείας νομίζω είναι υποχρεωτικός στα έργα όταν δεν υπάρχει επιβλέποντας και ο ανάδοχος δεν είναι φυσικό πρόσωπο και απασχολεί προσωπικό.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Όταν λες επιχειρήση κατασκευής εννοείς εργοστάσιο που κατασκευάζει θερμοκήπια (που αυτό συμπεραίνεται όπως το γραφεις) ή μήπως επιχείρηση που στήνει θερμοκήπια για να χρησιμοποιεί για καλλιέργειες κλπ??

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.