Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διευκρίνιση νόμου ( Απολήξεις κλιμακοστασίων )


ElSol

Recommended Posts

(Μεταφέρθηκε στην ενότητα ιδιωτών. Pavlos 33)

Γεια σας,

Θα ήθελα μια νομική διευκρίνιση. Γνωρίζω πως οι περισσότεροι είναι μηχανικοί και όχι νομικοί οπότε, εάν είναι δυνατόν, ας μου απαντήσει κάποιος που είναι νομικός ή γνωρίζει με σιγουριά την ερώτηση ( το έχει διευκρινίσει με δικηγόρο ) . Στο Άρθρο 89 αναφέρει για τις απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα και φρεάτων ανελκυστήρων , τι συμβαίνει όμως νομικά για τις απολήξεις κλιμακοστασίων χωρίς ανελκυστήρα; Ο νόμος φαίνεται να είναι συγκεκριμένος για τις απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα και φρεάτων ανελκυστήρα. Υπάρχει κάποιο άλλο άρθρο που διευκρινίζει για τις απολήξεις κλιμακοστασίων ;; 

Θέλω να μάθω εάν μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά στην απόληξη κλιμακοστασίου. Στο κτίριο παρόλο που υπάρχει φρεάτιο ανελκυστήρα δεν εγκαταστάθηκε ποτέ ανελκυστήρας.

Έχω διαβάσει κατά καιρούς ότι απαγορεύονται τα φωτοβολταϊκά στην απόληξη κλιμακοστασίου αλλά ποιοι ακριβώς είναι οι νόμοι που το ορίζουν;

Ευχαριστώ πολύ!

 

------

Άρθρο 89 – Κατασκευές πάνω από το κτίριο

Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 19 του ν. 4067/2012 αντικαθίστανται και το άρθρο 19 διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 19
Κατασκευές πάνω από το κτίριο

1. Όλες οι κατασκευές πάνω από το κτίριο πρέπει να αποτελούν ένα ενιαίο αισθητικό σύνολο, μπορεί να συνδέονται ή να περιφράσσονται με ελαφρά ή διάτρητα στοιχεία και οι θέσεις τους αποτυπώνονται υποχρεωτικά στις μελέτες που συνοδεύουν την άδεια δόμησης.
2. Πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής και μέσα στο ιδεατό στερεό επιτρέπονται:
α) Σε νέα και υφιστάµενα κτίρια, χώροι κύριας χρήσης αποκλειστικής ή κοινόχρηστης, µέγιστης επιφάνειας τριάντα πέντε (35 τ.μ.) και µέγιστου ύψους 3,40 µ., µε προϋπόθεση τη δηµιουργία φυτεµένου δώµατος που καλύπτει το 80% της συνολικής επιφάνειας του δώµατος, εξαιρουμένης της απόληξης κλιμακοστασίου και του ανελκυστήρα, και µε αναλογία ένα (1) τ.μ. χώρου ανά πέντε (5) τ.μ. φύτευσης. Στην περίπτωση αυτή είναι δυνατή η προσαύξηση του ύψους του κτιρίου σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 15.
β) Καπνοδόχοι, αγωγοί αερισμού, εγκαταστάσεις ηλιακών συστημάτων με τοποθέτηση του δοχείου σε άμεση επαφή με την άνω στάθμη του δώματος και τοποθέτηση του συλλέκτη πάνω από αυτό, πύργοι ψύξης και δοχεία διαστολής, φωτοβολταϊκών συστημάτων και συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αντλίες θερμότητας.
γ) Απολήξεις κλιμακοστασίων με στάση ανελκυστήρα στο δώμα και φρεάτων ανελκυστήρων με τις ελάχιστες αναγκαίες διαστάσεις και μέγιστο εξωτερικό ύψος 3,80 μ. από την τελικά διαμορφωμένη επιφάνεια του τελευταίου ορόφου του κτιρίου. Πάνω στις απολήξεις αυτές απαγορεύεται η τοποθέτηση οποιασδήποτε κατασκευής ή εγκατάστασης.

------

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Γιατί να μπορέσει να το διευκρινίσει ένας δικηγόρος και όχι ένας μηχανικός ?

Όταν έχουμε κάποιο παρόμοιο πρόβλημα απευθυνόμαστε σε μηχανικό. Αυτός δεν θα χρειαζόταν καν να διαβάσει τον νόμο που εσείς διαβάζετε λάθος.

Δεν επιτρέπονται Φ/Β λοιπόν πάνω σε οποιαδήποτε απόληξη. Το λέει στο ίδιο άρθρο, το οποίο επίσης έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό που διαβάζετε.

Εκτός αν θέλετε να δημιουργήσετε δεδικασμένο, οπότε δεν χρειάζεστε υποδείξεις μηχανικών και βρίσκεστε σε λάθος forum.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ο λόγος είναι οτι ρώτησα 4 μηχανολόγους μηχανικούς και είχα 3 διαφορετικές απαντήσεις και προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι η αλήθεια για να είμαι 100% νόμιμος και όχι, λόγο λανθασμένης γνώσης του μηχανολόγου μηχανικού, να είμαι παράνομος.

Επίσης έγραψα, " ή γνωρίζει με σιγουριά την ερώτηση ( το έχει διευκρινίσει με δικηγόρο ) " αυτό εμπεριέχει και τους μηχανικούς που το έχουν διευκρινίσει με δικηγόρο. Καταλαβαίνω, για να έχω διαφορετικές απαντήσεις, υπάρχει σύγχυση στο νομικό θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.