Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το Φράγμα Αποσελέμη έχει αυτή τη στιγμή 47% πληρότητα


Engineer

Recommended Posts

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι απόψεις του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα για τα θέματα του ξηροθερμικού χαρακτήρα των περιοχών της ανατολικής Κρήτης, την έλλειψη βροχοπτώσεων τη φετινή χρονιά και την αναγκαιότητα πρόληψης που πρέπει να στηριχθεί σε οργανωμένες πολιτικές πρόληψης απέναντι στα φαινόμενα ξηροθερμικότητας. Αν και η χρονιά δεν θα κριθεί τον Ιανουάριο, αλλά τον επόμενο μήνα, είναι βέβαιο, πως οι προδιαγραφές του φετινού χειμώνα μαρτυρούν μια δύσκολη εξέλιξη εφ’ όσον συνεχιστούν οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν αυτή την περίοδο.

Τις καιρικές εξελίξεις της φετινής χειμερινής περιόδου αναμένουν και στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης για να αποφασίσουν πώς θα δράσουν εν όψει της θερινής περιόδου διαχείρισης του νερού. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι τότε θα είναι σημαντικό να έχουμε 2- 3 εκ. κυβικά μέτρα νερό επιπλέον στο φράγμα Αποσελέμη για να υπάρχει η ελπίδα να μην αποφασιστούν μειώσεις στην τροφοδοσία των πόλεων κατά το καλοκαίρι.

«Ο ταμιευτήρας του Αποσελέμη έχει χωρητικότητα 25,3 εκατομμύρια κυβικά κι έχει αυτή τη στιγμή 12 εκατομμύρια, έχει δηλαδή 47% πληρότητα», εξηγεί ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «για την πλήρωση του φράγματος τη φετινή χειμερινή περίοδο έχουν μπει στο φράγμα 200 χιλιάδες κυβικά τον Οκτώβριο που είχε βρέξει. Αυτό σημαίνει πως όταν δεν έχουν μπει οι ποσότητες που πρέπει και ημερησίως δαπανώνται 40.000 κυβικά υπάρχει ζήτημα. Σύμφωνα λοιπόν με τον προγραμματισμό που περιμένουμε να κάνουμε περίπου μέσα Φλεβάρη -τότε θα κάνουμε το ταμείο- και θα γίνει εξέταση των αποθεμάτων και εάν τα πράγματα όπως είναι τώρα, θα γίνει η μείωση. Μια οριζόντια μείωση στις παροχές των τριών ΔΕΥΑ (Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου) για ένα 30-40% των ποσοτήτων που θα λαμβάνουν», αναφέρει.

Ο κ. Μαμαγκάκης διευκρινίζει πως αυτό δεν θα αποτελέσει μια μονομερή κίνηση και απόφαση από την πλευρά του ΟΑΚ, αλλά θα υπάρχει συνεργασία με τις Δημοτικές Επιχειρήσεις. Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο πως επιλογές δεν υπάρχουν, όταν το νερό δεν επαρκεί. Στην πραγματικότητα, βέβαια, όταν οι μεγάλες πλημμυρικές βροχοπτώσεις τροφοδοτούν το φράγμα με 1-2 εκ. κυβικά νερό, γίνεται κατανοητό πως οι βροχές που θα πέσουν στο Οροπέδιο Λασιθίου και στο Οροπέδιο Καθαρού, και γενικά οι βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις που θα έχουμε στη Δίκτη τον φετινό χειμώνα, θα είναι κρίσιμες και θα καθορίσουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί το καλοκαίρι.

«Πολύ μεγάλη σημασία παίζει το οροπέδιο Λασιθίου. Τα νερά που κατεβάζουμε από τη σήραγγα στον Ταμιευτήρα, εάν χιονίσει εκεί είναι πολλά. Το ίδιο συμβαίνει κι αν βρέξει ραγδαία. Αν καταγράψουμε δηλαδή νερά της τάξεως των 7-8 εκατομμυρίων κυβικών, που θα μας οδηγήσουν στα 20 εκατομμύρια στο φράγμα, τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά», σημειώνει ο κ. Μαμαγκάκης.

Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα του περασμένου Φλεβάρη (2022) προκάλεσαν την υπερχείλιση του Φράγματος Αποσελέμη, με τεράστιες ποσότητες νερού τότε στον ταμιευτήρα να «εξασφαλίζουν» – όπως ομολογούσαν όλες οι εκτιμήσεις, την υδροδότηση των δήμων Χερσονήσου, Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου για τα επόμενα δυόμιση χρόνια! Υπερβολικά αισιόδοξη ήταν η πρόβλεψη, αλλά ουσιαστικά δείχνει και την πραγματική διάσταση, που έχει η σταθερή παρουσία βροχοπτώσεων.

Ήταν τότε η τέταρτη υπερχείλιση του φράγματος από το 2019. Από το 2016 μέχρι σήμερα, το Φράγμα Αποσελέμη έχει υδροδοτήσει με περισσότερα από 65 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού τους τρεις Δήμους. Παράλληλα σημειώνεται πως οι συνολικές υπερχειλίσεις ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.