Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πτωτικό σερί 13 μηνών στη ζήτηση ρεύματος – Στο -10,60% η μείωση τον Ιούνιο – Πάνω από 53% οι ΑΠΕ και τα υδροηλεκτρικά στην ηλεκτροπαραγωγή


Engineer

Recommended Posts

Ψαλίδι δίχως τέλος στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βάζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο ενέργειας του ΑΔΜΗΕ για τον Ιούνιο η συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κινήθηκε για 13ο συνεχόμενο μήνα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα κατά 10,60%. 

Στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς η συνολική ζήτηση μειώθηκε κατά 8,84% σε σύγκριση με  της ίδια περίοδο του 2023. 

Μικροί και μεγάλοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας έχουν προσαρμόσει τη συμπεριφορά τους μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης διατηρώντας την τάση για εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι τον Ιούνιο η μεγαλύτερη βουτιά στη ζήτηση ρεύματος καταγράφηκε στο δίκτυο διανομής (-11,2%) και ακολούθησε η υψηλή τάση (-7,4%). Συνολικά τον περασμένο μήνα η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισε στις 3.866 GWh από 4.312 GWh τον Ιούνιο του 2022. 

Αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης της συνολικής ζήτησης τον Ιούνιο ήταν και η βουτιά στην ηλεκτροπαραγωγή. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ μειώθηκε κατά 15,10% κλείνοντας στις 3,541 GWh. Στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής κυριάρχησαν οι ΑΠΕ και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί. Αθροιστικά έδωσαν το 54,37% των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάστηκαν για την κατανάλωση. Η συμμετοχή των ΑΠΕ ήταν στο 43,89% και των νερών στο 10,48%. 

Οι θερμικές μονάδες αντιστοιχούσαν στο 45,63% του συνολικού μίγματος ηλεκτροπαραγωγής για τον Ιούνιο. 

Στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, η συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έπεσε κατά 12,83%, με το μερίδιο της θερμικής παραγωγής να βουτά έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος κατά 26,30%. Οι ΑΠΕ ήταν αυξημένες κατά 6,12% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Στη μάχη των μεριδίων των παρόχων, η εικόνα παρέμεινε αμετάβλητη τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο. Η ΔΕΗ εκπροσωπούσε το 55,38% των φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΗΡΩΝ το 10,37%, η Mytilineos το 8,01%, η Elpedison το 6%, η NRG το 5,22%, η Watt & Volt το 4,61%, η Φυσικό Αέριο Ελλάδος το 3,11%, η ΖΕΝΙΘ το 2,36%, η Volterra το 2,09% και οι υπόλοιποι το 2,84%.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.