Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δεν εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του Ξενία Κύθνου από το ΥΠΠΟ


Engineer

Recommended Posts

«Φρένο» στη μεγάλη επένδυση του Ισραηλινού επιχειρηματία Avraham Ravid στην Κύθνο βάζει με απόφασή της η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων του υπουργείου Πολιτισμού. Βάσει της εν λόγω απόφασης δεν εγκρίνεται η οριστική αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση του πρώην Ξενία Κύθνου, με το αιτιολογικό ότι «δεν συνάδει με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτήριο, δεν τηρούνται οι όροι της εγκεκριμένης προμελέτης και δεν συνοδεύεται από τις απαραίτητες μελέτες (στατική, συντήρησης κά)». Η αρχιτεκτονική μελέτη που απορρίφθηκε αφορούσε στην αποκατάσταση του διατηρητέου κτιρίου όπου στεγάζεται το υδροθεραπευτήριο, σε επεμβάσεις στις όψεις του υφιστάμενου ξενοδοχείου, σε διαρρυθμίσεις εσωτερικών χώρων, σε στατική ενίσχυση, σε προσθήκη πισίνας στον ακάλυπτο χώρο και σε διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο του Ξενία Κύθνου.

Ακίνητο με μεγάλη ιστορική αξία

Το Ξενία και η Ιαματική Πηγή Κύθνου βρίσκονται σε οικόπεδο έκτασης 7.018,40 τ.μ. με δύο ιαματικές πηγές και κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Ξενία Κύθνου, οι οποίες περιλαμβάνουν ένα υδροθεραπευτήριο και ένα ημιτελές κτίριο για υδροθεραπείες. Το ξενοδοχείο, που σταμάτησε να λειτουργεί το 1999, βρίσκεται σε τριώροφο κτίριο και διαθέτει 46 δωμάτια. Το κέντρο υδροθεραπείας αποτελείται από 14 ξεχωριστά μαρμάρινα λουτρά, αποδυτήρια και βοηθητικούς χώρους.

Θεωρείται η πρώτη υποδομή ιαματικού τουρισμού που λειτούργησε στην Ελλάδα. Πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερα σημαντική ιστορική και πολιτιστική αξία, δεδομένου ότι κατασκευάστηκε την περίοδο της βασιλείας του Όθωνα από τον Δανό αρχιτέκτονα, Κρίστιαν Χάνσεν. Οι εγκαταστάσεις τροποποιήθηκαν από τον Ερνστ Τσίλερ την περίοδο 1871-1891 και έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Εντός του ακινήτου υπάρχουν δύο ιαματικές πηγές, η αλατούχα ιαματική πηγή των «Αγίων Αναργύρων» και η σιδηρούχα ιαματική πηγή «Κάκαβος».

Project 25 εκατ. ευρώ

Τα δικαιώματα αξιοποίησης του Ξενία Κύθνου για 99 χρόνια πέρασαν στα χέρια του Avraham Ravid το 2022, μετά από διαγωνισμό που διενεργήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, έναντι 2,86 εκατ. ευρώ περίπου. Στην τελετή παράδοσης ο Avraham Ravid και η σύζυγός του είχαν αποκαλύψει τα σχέδιά τους να μετατρέψουν το Ξενία Κύθνου σε υπερσύγχρονο κέντρο αναζωογόνησης, υγείας και χαλάρωσης με την επωνυμία Genesis of The Royal Baths of Kythnos, που θα περιλαμβάνει πολυτελείς βίλες, σουίτες, ανοιχτό δημόσιο πάρκο και ενδεχομένως μελλοντικά με μία μεγάλη μαρίνα, κάνοντας λόγο για ένα project συνολικού ύψους άνω των 25 εκατ. ευρώ.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.