Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήμος Αθηναίων: 350 συστήματα βυθιζόμενων κάδων άρχισαν να τοποθετούνται στην πόλη


GTnews

Recommended Posts

Ξεκίνησε στον Δήμο Αθηναίων η λειτουργία των πρώτων υπόγειων κάδων συλλογής απορριμμάτων που έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της πόλης. Πρόκειται για ένα  έργο στον τομέα της καθαριότητας, που αφορά σε συνολικά 350 συστήματα υπόγειων κάδων για απορρίμματα σύμμεικτα, ανακυκλώσιμα και βιοαπόβλητα. Η τοποθέτησή τους, ξεκίνησε από το κέντρο και θα γίνει σταδιακά στις επτά δημοτικές κοινότητες -και στις 129 γειτονιές της Αθήνας.

Από τη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων, τέθηκαν ήδη σε λειτουργία τα συστήματα υπόγειων κάδων στην Πλατεία Καραϊσκάκη και Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Λιοσίων, στην Κριεζώτου, στη Λιοσίων και Μάρνη, στη Μάρνη και Μαιζώνος, σε τέσσερα σημεία της Μητροπόλεως και στην Πλατεία Δεξαμενής (Φωκυλίδου 1).

Πλεονεκτήματα

Με την εγκατάσταση των μηχανισμών υπογειοποίησης κάδων αναβαθμίζεται τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά ο δημόσιος χώρος (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι και πλατείες), καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον ξέχειλοι κάδοι. Οι νέοι κάδοι θα συμβάλλουν και στον περιορισμό των δρομολογίων των απορριμματοφόρων του δήμου, με προφανή οφέλη για το περιβάλλον, το κόστος αποκομιδής και την καθημερινότητα των δημοτών, καθώς θα μπορέσει να μειωθεί η κίνηση μέσα στην πόλη.

Επιπλέον, ορισμένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

-Η αύξηση της αποθηκευτικής δυναμικότητας απορριμμάτων, καθώς οι 350 υπόγειοι κάδοι αντιστοιχούν σε 1.774 συμβατικούς κάδους, εξοικονομώντας έως και 1.424 σημεία κοινόχρηστων χώρων.

– Η τόνωση της εμπορικής δραστηριότητας των καταστημάτων στη γύρω περιοχή.

– Η μείωση της επαφής με τα ανακυκλώσιμα υλικά, που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της λεηλασίας των ανακυκλώσιμων υλικών.

– Η περιορισμένη κατάληψη κοινόχρηστων χώρων.

– Η δημιουργία υποδομών ανακύκλωσης με διαχωρισμό στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.

– Η μείωση του ενεργειακού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μεταφοράς των ανακυκλωμένων υλικών.

– Η ορθότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Καμία μετατροπή στα απορριμματοφόρα του δήμου για την αποκομιδή

Η λειτουργία των υπόγειων κάδων δεν απαιτεί κάποια μετατροπή ή προσθήκη εξαρτήματος στα απορριμματοφόρα. Αυτό σημαίνει ότι τα οχήματα που εξυπηρετούν τους ήδη υπάρχοντες κοινούς τροχήλατους κάδους 1.100 λίτρων είναι σε θέση να εξυπηρετούν αποτελεσματικά και τους υπόγειους κάδους των νέων συστημάτων.

Από το σύνολο των 350 συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης απορριμμάτων, τα 134 έχουν χωρητικότητα 2.200 λίτρων, τα 109 χωράνε απορρίμματα 4.400 λίτρων και τα 107 αφορούν σε συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων σε κάδους κοινής χρήσης.

Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση των 350 υπόγειων κάδων συλλογής χωριστών ρευμάτων σε κοινόχρηστους χώρους έχει τριετή χρονικό ορίζοντα και προϋπολογισμό 18.867.678,00€, εκ των οποίων τα 3.698.987,71€ αποτελούν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ».


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

– Η μείωση της επαφής με τα ανακυκλώσιμα υλικά, που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της λεηλασίας των ανακυκλώσιμων υλικών.

Ποια λεηλασία καλέ; Αν δεν υπήρχε αυτή η λεηλασία τα περισσότερα ανακυκλώσιμα θα πηγαίνανε στους ΧΥΤΑ. Η διαλογή θελει να πει και όχι η λεηλασία. Γιατί ανακύκλωση στην Ελλάδα μέχρι τώρα δεν είχαμε και μην κοροϊδευόμαστε.

Edited by Τρελός Επιστήμων
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.