Μετάβαση στο περιεχόμενο

NextGenerationEU: Η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα για την τροποποίηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και την προσθήκη κεφαλαίου για το REPowerEU


GTnews

Recommended Posts

 H Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή αίτημα τροποποίησης του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, στο οποίο επιθυμεί να προσθέσει και ένα κεφάλαιο για το REPowerEU. Το κεφάλαιο για το REPowerEU περιλαμβάνει μέτραενεργειακής απόδοσης, π.χ. για ενεργειακές ανακαινίσεις για τα νοικοκυριά και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, για την αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με μέτρα για την προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας, καθώς και μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν τη μετάβαση σε ένα έξυπνο δίκτυο ενέργειας και την κοινή χρήση της ενέργειας.

Το αίτημα της Ελλάδας για τροποποίηση του σχεδίου της βασίζεται στο αίτημά της να λάβει πρόσθετα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ. Τα πρόσθετα δάνεια θα συμπληρώσουν το τμήμα δανείων του υφιστάμενου μέτρου δανειακής διευκόλυνσης, το οποίο αποσκοπεί στη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, την ενίσχυση της εξαγωγικής ικανότητας, τις οικονομίες κλίμακας και την καινοτομία. Οι εταιρείες θα μπορούν να εξασφαλίσουν ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση μέσω δανείων χαμηλότερου κόστους.

Το αίτημα της Ελλάδας για τροποποίηση του σχεδίου της βασίζεται επίσης στην ανάγκη να συνεκτιμηθεί η μεταβολή των συνθηκών της αγοράς.

Η τροποποίηση του σχεδίου, την οποία προτείνει η Ελλάδα, προβλέπει την τροποποίηση διαφόρων μέτρων του αρχικού σχεδίου και την προσθήκη νέων μέτρων, όπως η επιθεώρηση της αντισεισμικής αντοχής καίριων δημόσιων υποδομών, καθώς και μεταρρυθμίσεις στην πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη, στο Ελληνικό Κτηματολόγιο και στη φορολογία, μεταξύ άλλων για την ενθάρρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η Ελλάδα ζήτησε να μεταφερθεί στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας τμήμα του μεριδίου της στο αποθεματικό προσαρμογής στο Brexit, ύψους 25,6 εκατ. ευρώ. Μαζί με τις επιχορηγήσεις REPowerEU προς την Ελλάδα (769,22 εκατ. ευρώ) και την πρόσθετη δανειακή στήριξη ύψους 5 δισ. ευρώ που ζητήθηκε, με τα κονδύλια αυτά το υποβληθέν τροποποιημένο σχέδιο ανέρχεται σε 18,22 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 17,73 δισ. ευρώ σε δανειακή στήριξη.

Η Επιτροπή έχει τώρα χρονικό περιθώριο δύο μηνών για να αξιολογήσει κατά πόσον το τροποποιημένο σχέδιο πληροί όλα τα κριτήρια αξιολόγησης του κανονισμού ΜΑΑ. Εάν η αξιολόγηση είναι θετική, η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση για την τροποποίηση της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου, στην οποία θα αποτυπώνονται οι αλλαγές του ελληνικού σχεδίου. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερις εβδομάδες για να εγκρίνουν την αξιολόγηση της Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία σχετικά με τα κεφάλαια για το REPowerEU και την αναθεώρηση των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας είναι διαθέσιμες στις σχετικές ερωταπαντήσειςEL•••.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.