Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα ύψη ο ανταγωνισμός Ευρώπης - Κίνας στα ηλεκτρικά οχήματα


Engineer

Recommended Posts

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι βιομηχανίες κατασκευής αυτοκινήτων της Ευρώπης προσπαθούν να παράγουν ηλεκτρικά οχήματα χαμηλότερου κόστους (EV) και να διαγράψουν το προβάδισμα της Κίνας στην ανάπτυξη φθηνότερων και εν γένει πιο φιλικών προς τον καταναλωτή μοντέλων.

Τη συγκεκριμένη στόχευση επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους αναλυτές και στελέχη του κλάδου στην IAA (Διεθνής Έκθεση Αυτοκινήτου της Γερμανίας) του Μονάχου (NYSE:IAA).

«Πρέπει να κλείσουμε το χάσμα στο κόστος με ορισμένους Κινέζους παίκτες που ξεκίνησαν με ηλεκτρικά οχήματα μια γενιά νωρίτερα», δήλωσε στο Reuters ο Διευθύνων Σύμβουλος της Renault (EPA:RENA), Λούκα ντε Μέο, στην έκθεση αυτοκινήτου.

Επί πρόσθετα θεωρεί ότι οι τιμές θα πέσουν όταν μειωθεί το κόστος κατασκευής.

Ακόμη αποκάλυψε ότι ως μέρος της προσπάθειας της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας προς την ισοτιμία των τιμών με τους Κινέζους, το R5 EV που θα κυκλοφορήσει το επόμενο έτος θα είναι 25% έως 30% φθηνότερο από τα ηλεκτρικά μοντέλα Scenic και Megane.

Η Κίνα ψάχνει πελάτες στην Ευρώπη

Οι Κινέζοι κατασκευαστές EV, συμπεριλαμβανομένων των BYD (SZ:002594), Nio (NYSE:NIO) και Xpeng (NYSE:XPEV), στοχεύουν όλοι στην αγορά EV της Ευρώπης, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν σχεδόν κατά 55% σε περίπου 820.000 οχήματα τους πρώτους επτά μήνες του 2023 και αποτελούν περίπου το 13% του συνόλου των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων αυτοκινήτων Inovev, το 8% των νέων EV που πωλήθηκαν στην Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος κατασκευάστηκαν από κινεζικές μάρκες, από 6% πέρυσι και 4% το 2021.

4 στους 10 εκθέτες εδρεύουν στην Ασία

 Περίπου το 41% των εκθετών στη φετινή εκδήλωση του Μονάχου έχουν την έδρα τους στην Ασία, με διπλάσιο αριθμό κινεζικών εταιρειών που συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών EV BYD και Xpeng και της κατασκευάστριας μπαταρίας CATL.

«Αυτό που ήταν μια επίδοση για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία για να επιδείξει την εξαιρετικά ισχυρή της θέση είναι τώρα μια συνάντηση ίσων μεταξύ προοδευτικών παικτών από όλο τον κόσμο, ειδικά την Κίνα», δήλωσε ο Fabian Brandt του συμβούλου Oliver Wyman.

Ανησυχίες για την επέκταση της Κίνας στην Ευρώπη

 Η άφιξη Κινέζων κατασκευαστών EV στην Ευρώπη έχει εγείρει ανησυχίες ότι θα υποβαθμίσουν τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες και θα κυριαρχήσουν στις πωλήσεις EV.

Η μέση τιμή ενός EV στην Κίνα ήταν μικρότερη από 32.000 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 σε σύγκριση με περίπου 56.000 ευρώ στην Ευρώπη, σύμφωνα με ερευνητές της Jato Dynamics.

«Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να είναι αφελής από μακροοικονομική άποψη απέναντι στην Κίνα», είπε ο επικεφαλής μηχανολογίας της Renault, Gilles Le Borgne, στους δημοσιογράφους την Κυριακή 3/9/2023, δείχνοντας τον έλεγχο της χώρας της πλήρους αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών.

Η Mercedes-Benz (OTC:MBGAF) θα παρουσιάσει την κατηγορία CLA της compact και η BMW (ETR:BMWG) τη Neue Klasse, και οι δύο στοχεύουν σε υψηλότερη εμβέλεια και απόδοση, μειώνοντας στο μισό το κόστος παραγωγής.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Volkswagen (ETR:VOWG_p) Oliver Blume είπε στους δημοσιογράφους ότι μέσω των συνεργασιών της στην Κίνα, η αυτοκινητοβιομηχανία στοχεύει να μειώσει το κόστος της μπαταρίας κατά 50%.

«Θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά από την πλευρά του κόστους», είπε ο Blume.

Αντιδράσεις από την Greenpeace

 Την ώρα που οι αυτοκινητοβιομηχανίες μέσα στην έκθεση μιλούσαν για τα «πράσινα» οχήματά τους, ακτιβιστές από την Greenpeace οργάνωσαν μια διαμαρτυρία ενάντια στις εκπομπές από τα αυτοκίνητά τους που κινούνται με ορυκτά καύσιμα που εξακολουθούν να παράγονται.

Οι διαδηλωτές βύθισαν τρία ανώτερα τμήματα αυτοκινήτων σε μια τεχνητή λίμνη μπροστά από την έκθεση αυτοκινήτου, κρατώντας πινακίδες που έγραφαν "Η βιομηχανία αυτοκινήτων βυθίζει την προστασία του κλίματος" και "Σμικρύνετε τώρα ή βυθίστε αργότερα".


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.