Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκκίνηση κινητήρα με inverter ή με άλλο τρόπο


gnusselt

Recommended Posts

Έχω μια υποβρύχια αντλία λυμάτων 20kW.   Αυτή ως καλώδια βγάζει : W1 U1 V1 W2 U2 V2 PE F0 F1 DI.

Τα τρία τελευταία είναι για :

α) υγρασία στο τύλιγμα,

β) του θερμικού και

γ) ένα σήμα.

Αυτή η αντλία είναι να εκκινήσει μέσω Inverter.  Μέχρι να έρθει όμως ο inverter και να εγκατασταθεί στον ηλεκτρικό πίνακα, μπορεί να εκκινήσει Υ-Δ ή απευθείας;  Αν ναι, ποιά η συνδεσμολογία των 6 αγωγών U,V,W;

Γενικά , ένας κινητήρας που παραγγέλνεται για σύνδεση με inverter,  μπορεί να συνδεθεί Y-Δ ή απ'ευθείας (αν επιτρέπει βέβαια η ένταση του ρεύματος);

 

Edited by Pavlos33
αλλαγή χρώματος γραμματοσειράς
Link to comment
Share on other sites

επειδη βιαζομε , παω για παραγάδι , εαν ξερεις να διαβαζεις πολυμετρο θα βγαλεις ακρη.... αλλιως φωναξε ηλεκτρολογο , εκει  στο καστρο εχουμε πολλους με βαθιές γνώσεις ηλεκτρολογίας .......φιλάκια

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν,

Βασικό ερώτημα: Η αντλία των 20 kW, μας λέει πως 20 kW είναι η ονομαστική ισχύς της σε τι συνδεσμολογία; Σε αστέρα ή σε τρίγωνο; Αν τα 20 kW είναι σε αστέρα, τότε αν τη συνδέσουμε σε τρίγωνο θα τριπλασιαστεί η ισχύς που θα τραβάει, δηλαδή θα τραβάει 60 kW.

Εάν λοιπόν η αντλία των 20 kW μας λέει πως τα 20 kW είναι η ονομαστική της ισχύς σε συνδεσμολογία τριγώνου, τότε αν τη συνδέσεις απευθείας στο δίκτυο θα τραβήξει ρεύμα γραμμής: Ιγρ = sqrt(3) * Iφ όπου Ιφ είναι το ρεύμα τυλίγματος και Ιφ=P/3/400V/Σ.Ι. (Συντελεστή Ισχύος). Άρα θεωρώντας Σ.Ι. = 0,85 έχουμε Ιφ=20000W/3/400V/0,85=19,6A. Άρα Ιγρ = 34 Α σε κανονική λειτουργία.

Επειδή οι επαγωγικές μηχανές τραβάνε μέχρι και 7 φορές το ονοαμστικό τους ρεύμα κατά την εκκίνηση, η συγκεκριμένη μηχανή συνδεσμολογημένη σε τρίγωνο μπορεί να τραβήξει μέχρι και 240 Α  κατά την εκκίνηση σε κάθε φάση στον πίνακα. Ουκ ολίγα.

Εάν τη συνδέσεις για αρχή σε αστέρα τη μηχανή, πριν κάνεις την εναλλαγή σε τρίγωνο, το ρεύμα γραμμής θα είναι Ιγρ = Ιφ και Ιφy = Iφd/sqrt(3). Αφού Iφd=19,6Α έχουμε ότι Ιφy=11,3Α, όπου Ιφy το ρεύμα τυλίγματος όταν η μηχανή είναι σε αστέρα και Iφd το ρεύμα τυλίγματος όταν η μηχανή είναι σε τρίγωνο. Επομένως σε αστέρα το ρεύμα γραμμής είναι Ιγρ = 11,3 Α, δηλαδή τρεις φορές μικρότερο από ότι ήταν όταν συδέεται σε τρίγωνο η μηχανή μας.

Άρα σε αστέρα κατά την εκκίνηση θα έχεις μέχρι και 80 Α σε κάθε φάση στον πίνακά σου.

Από αυτά μπορείς να καταλάβεις ανάλογα με τη διατομή των καλωδίων και των ασφαλιστικών διατάξεων αν μπορείς να εκκινήσεις με διακόπτη αστέρα τριγώνου ή με σύνδεση απευθείας. Μόνο που μια τόσο μεγάλη αντλία, νομίζω πως είναι επιθυμητό γενικά να ελέγχεις τις στροφές της και επομένως και τη ροή της, και αυτό δε θα μπορείς να το κάνεις με σύνδεση απευθείας στο δίκτυο ή με διακόπτη αστέρα τριγώνου.

Link to comment
Share on other sites

51 λεπτά πριν, Τρελός Επιστήμων said:

Βασικό ερώτημα: Η αντλία των 20 kW, μας λέει πως 20 kW είναι η ονομαστική ισχύς της σε τι συνδεσμολογία; Σε αστέρα ή σε τρίγωνο; Αν τα 20 kW είναι σε αστέρα, τότε αν τη συνδέσουμε σε τρίγωνο θα τριπλασιαστεί η ισχύς που θα τραβάει, δηλαδή θα τραβάει 60 kW.

 

το βασικό ερώτημα είναι που τα έμαθες αυτά που γράφεις...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.