Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μπορούν να αναβαθμιστούν 2 εκατ. ακίνητα έως το 2030;


Engineer

Recommended Posts

Στο πρόβλημα των περίπου 2 εκατομμυρίων κτιριακών μονάδων που θα πρέπει να αναβαθμιστούν ενεργειακά κατά δύο κατηγορίες έως το 2030, αλλιώς δεν θα μπορούν να πωληθούν ή να ενοικιαστούν βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρθηκε η Αλίς Κοροβέση, γενική διευθύντρια του ΙΝΖΕΒ και αντιπρόεδρος της Renovate Europe Campaign 2022 & 2023, στη διάρκεια ημερίδας για την παθολογία κτιρίων την οποία διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εταιρειών Μόνωσης στο πλαίσιο της έκθεσης Οικοδομή.

Όπως ανέφερε η κ. Κοροβέση, στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά παλιά κτίρια που ανήκουν στις χαμηλότερες κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης, με ορισμένους υπολογισμούς να φέρνουν τον αριθμό αυτών των κτιριακών μονάδων στα 2,2 εκατομμύρια. Πόσο εφικτό είναι να αναβαθμιστούν όλες αυτές οι κτιριακές μονάδες έως το 2030; Σύμφωνα με την ίδια: «Δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί η αναβάθμιση 2 εκατομμυρίων κτιρίων μέσα σε επτά χρόνια, εκτός αν υπάρξει κάτι πάρα πολύ συντονισμένο. Το 2030 είναι πολύ κοντά, όπως και το 2040 είναι πολύ κοντά. Ο στόχος ο δικός μας για τις κατοικίες είναι 600 χιλ. κατοικίες για την περίοδο 2021-2030, που είναι μέσα από το Εξοικονομώ. Οπότε 600 χιλ. κατοικίες, συν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί έχει βγει το Εξοικονομώ και για εκεί, και επίσης έχουν βγει διάφορα άλλα Εξοικονομώ για δημόσια κτίρια κλπ. Θα πρέπει να δούμε στο σύνολο αυτά τι στοχεύουν σε τελικό νούμερο και να δούμε τη διαφορά μέχρι τα 2 εκατομμύρια, ώστε μέχρι το 2040 να μπορούν να γίνουν συντονισμένες διαδικασίες».

Το διαβατήριο ανακαίνισης κτιρίων

Η κ. Κοροβέση επεσήμανε πως αυτό που θα βοηθήσει πάρα πολύ και στη μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων είναι το διαβατήριο ανακαίνισης κτιρίων, που θα δίνει τη δυνατότητα για μία σταδιακή, ριζική ενεργειακή αναβάθμιση.
«Το 2017 όταν μιλούσαμε για τέτοια διαβατήρια φαινόταν περίεργο ακόμα και σε μας, αλλά το βλέπουμε να εφαρμόζεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η Πορτογαλία έχει ήδη υιοθετήσει το μοντέλο αυτό, είναι στον αρχικό της σχεδιασμό. Οπότε και η ενσωμάτωση του διαβατηρίου ανακαίνισης κτιρίων ως τρόπου ενεργειακής αναβάθμισης σταδιακά, σε τρία έως δέκα χρόνια, αποφεύγοντας και το κακό αποτέλεσμα λόγω κακών αποφάσεων στη σειρά της ενεργειακής αναβάθμισης, είναι κάτι που θα βοηθήσει. Και είναι πολύ ευχάριστο που το υπουργείο έχει ανοιχτά τα αυτά του και είναι διαθέσιμο στη συνεργασία», δήλωσε.

Απαιτούνται ριζικά μέτρα

Η γενική διευθύντρια του ΙΝΖΕΒ ξεκαθάρισε πάντως πως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει τα μέτρα που θα ληφθούν να είναι ριζικά, αν θέλουμε πραγματικά να δούμε εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους να συγκλίνουν και να φτάνουν μέχρι το 2050, υπογραμμίζοντας πως για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων. «Θα πρέπει να υπάρχει πέρα από τα υφιστάμενα χρηματοδοτικά εργαλεία και μια τόνωση της ιδιωτικής χρηματοδότησης, γιατί δεν μπορεί το δημόσιο, εθνικό ή ευρωπαϊκό χρήμα να καλύψει την ανάγκη όλης της χώρας και των 27 κρατών-μελών», σημείωσε. Πρόσθεσε, εξάλλου, πως σε περιπτώσεις όπου ιδιώτες θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα ακίνητά τους με ίδια κεφάλαια, ενδεχομένως θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για να κινητοποιηθούν περισσότερο οι ιδιοκτήτες.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.