Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΣΠΑ 2021-2027: Πρόσκληση χρηματοδότησης για την κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας


Engineer

Recommended Posts

Εκδόθηκε από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης- Ταμείου Συνοχής, πρόσκληση με τίτλο «Κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας», για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» ΕΣΠΑ 2021-2027 με δυνητικούς δικαιούχους: τους Δήμους, τις Περιφέρειες της Χώρας και τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθένας για έργα αρμοδιότητάς του.

Μέσω της προτεινόμενης δράσης θα θωρακισθούν αντιπλημμυρικά οι περιοχές μελέτης, οι οποίες έχουν πληγεί αφενός από καταστροφικά γεγονότα (π.χ. πλημμύρες, πυρκαγιές, λοιπά έντονα μετεωρολογικά φαινόμενα) και αφετέρου εξαιτίας ανθρωπογενούς παρέμβασης (για παράδειγμα αυθαίρετη δόμηση), και που εξαιτίας της απώλειας δασικών εκτάσεων, της κλιματικής αλλαγής και του άναρχου τρόπου οικιστικής ανάπτυξης, καθίστανται εξαιρετικά ευάλωτες έναντι του πλημμυρικού κινδύνου. Συνέπεια αυτού είναι κατά μείζονα λόγο οι ανθρώπινες απώλειες και η καταστροφή δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας και υποδομών.

Επισημαίνεται ότι κατά την προτεραιοποίηση των έργων, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην άμεση ενεργοποίηση των παρεμβάσεων που αφορούν σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμυρικά φαινόμενα, όπως η Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς και περιοχές όπου λόγω πυρκαγιών απαιτείται να υλοποιηθούν έργα πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων, όπως για παράδειγμα η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης δράσης μπορούν ενδεικτικά και σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες να υλοποιηθούν:

  • Έργα για τη διατήρηση των γεωμετρικών στοιχείων των διατομών της κοίτης (ρέματος - χειμάρρου - ποταμού), και κατά συνέπεια της παροχετευτικής της ικανότητας έναντι πλημμυρών.
  • Τεχνικά έργα (πασσαλότοιχοι, πτερυγότοιχοι, τοίχοι υπερχείλισης και στέψης, τοίχοι συρματοκιβωτίων κλπ.)
  • Ενίσχυση πρανών.
  • Κατασκευή αναβαθμών, απάλυνση κλίσεως πρανών κλπ.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Περιφέρειες της χώρας
  • Δήμοι της χώρας
  • Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Περίοδος υποβολής

από 26/10/2023 έως 23/10/2025

Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική επισύναψη/υποβολή (π.χ. χάρτες, σχέδια, κλπ.), ο δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης/ΕΦ στη διεύθυνση: Αεροπόρου Παπαναστασίου 34, Αθήνα 115 27, εντός 10 εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης από τον Δικαιούχο.

Προϋπολογισμός

€ 60.000.000

Σχετικά αρχεία

Πρόσκληση


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.