Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χρησικτησία και καταπάτηση.


Recommended Posts

Καλησπέρα σας. Καλούμαι να λύσω δύο ζητήματα οικογενειακά και θα ήθελα την συμβουλή σας καθώς βρίσκομαι αντιμέτωπη με δύο καταστάσεις:

1) Διαθέτουν οι γονείς μου ένα ελαιοπερίβολο τον οποίο απέκτησαν με αγορά χωρίς τοπογραφικό και το συμβόλαιο επίσης δεν αναφέρει κάποιο τοπογραφικό. Έχει μπει στο κτηματολόγιο και το συμβόλαιο λέει ότι είναι 12 στρέμματα και το κτηματολόγιο ότι είναι 15. Επιπροσθέτως δεν ασχολούμαστε εμείς με το χτήμα και το δουλεύει κάποιος άλλος εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει περίπτωση να χάσουμε το χτήμα λόγω χρησικτησίας;

2) Επίσης έχουμε ένα οικόπεδο στο οποίο ένα τμήμα έχει καταπατηθεί από γείτονα μια και δεν είμαστε εκεί και οι δικοί μου έλλειπαν πολλά χρόνια στο εξωτερικό, έχουμε συμβόλαια και τοπογραφικά και κτηματολόγιο που δείχνουν σε ποιον ανήκει η ιδιοκτησία καθώς και τα όρια του οικοπέδου.

Τι κάνω στην πρώτη περίπτωση για να μην χάσω το κτήμα και τι κάνω στην δεύτερη για να διώξω τον γείτονα από το οικόπεδο (μπορεί και σε αυτήν την περίπτωση ο γείτονας να παρει το τμήμα του οικοπέδου με χρησικτησία);

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα!

1) Άποψή μου είναι ότι, μετά τη λειτουργία του κτηματολογίου, δεν μπορεί να θεμελιωθεί δικαίωμα χρησικτησίας έναντι τρίτου πολίτη, αν ο τελευταίος είναι αναρτημένος στο γεωτεμάχιο, καθώς ο θεσμός της χρησικτησίας αναφέρεται σε "καλόπιστη νομή". Ας με διορθώσει κάποιος αν έχω λάθος άποψη. Επομένως, ελέγχετε ότι το όνομά σας περιλαμβάνεται στις πρώτες εγγραφές και είστε κατοχυρωμένοι. Η απόδοση 15 στρεμμάτων αντί 12 του τίτλου δεν αποτελεί πρόβλημα και η διαφορά θα καλυφθεί σε κάποια επόμενη καταμέτρηση, σε κάποια μελλοντική δικαιοπραξία. Αρκεί όμως τα αναρτημένα όρια να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα (εντός κάποιας ανοχής) ώστε να μην αναγκαστείτε μελλοντικά να προβείτε σε διάγραμμα γεωμετρικών μεταβολών.

2) Δεν κατάλαβα αν υπάρχει λειτουργούν κτηματολόγιο ή όχι στη περίπτωση του οικοπέδου. Το κτηματολόγιο πολλές φορές λαμβάνει υπόψιν τα υλοποιημένα όρια για τη σχεδίαση των ορίων, οπότε η περίπτωση αυτή θέλει προσοχή. Σε περίπτωση λοιπόν που δεν έχετε πάει σε πρώτες εγγραφές με τα σωστά για εσάς όρια, θα πρέπει να κινηθείτε γρήγορα δηλαδή:

α) να αναθέσετε σε μηχανικό να αποτυπώσει τα 2 όμορα οικόπεδα και να κάνει εφαρμογή τίτλων - διανομών κλπ

β) αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες σου ότι έχεις καταπατηθεί, να έρθετε αρχικά σε φιλική συζήτηση με το γείτονα βάσει της τεχνικής έκθεσης που θα έχει συντάξει ο μηχανικός σου

γ) να απελευθερώσει ο ακίνητό σου.

Αν δεν τα βρείτε, ακολουθούν εξώδικα και λοιπά δυσάρεστα, ψυχοφθόρα και χρονοβόρα  θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την απάντηση σας. Αναφορικά με την δεύτερη περίπτωση λειτουργεί το κτηματολόγιο και ο μηχανικός ο οποίος μας έκανε τότε το κτηματολόγιο μας είπε ότι το οικόπεδο μας έχει καταπατηθεί αλλά οι δικοί μου τότε δεν έκαναν κάτι, εγώ δεν γνώριζα την κατάσταση και όταν το έμαθα σκέφτηκα μήπως προσπαθεί να μας πάρει το τμήμα του οικοπέδου μέσω χρησικτησίας. 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.