Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωροταξικό ΑΠΕ: Οι περιοχές που θα δεχθούν περισσότερες ΑΠΕ και που μειώνονται - Μπαίνουν και "Απάτητα Βουνά"


Engineer

Recommended Posts

Στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) το οποίο παραδόθηκε προσφάτως από τους μελετητές προτείνεται μια ανακατάταξη των περιοχών αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ) και αποκλεισμού.

Ανακατεύεται η «τράπουλα» με τις περιοχές όπου θα επιτρέπεται και εκείνες όπου θα απαγορεύεται ή θα περιορίζεται η ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Ειδικότερα, στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) το οποίο παραδόθηκε προσφάτως από τους μελετητές στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, προτείνεται μια ανακατάταξη των περιοχών αιολικής προτεραιότητας (ΠΑΠ) και αποκλεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις στις τεχνολογίες αλλά και την αλλαγή του κλίματος που έχει οδηγήσει σε μεταβολή καιρικών στοιχείων όπως είναι οι ταχύτητες των ανέμων, η ηλιακή ακτινοβολία κλπ.

Ειδικότερα, στο σχέδιο του νέου ΕΧΠ-ΑΠΕ οι περιοχές στις οποίες οι επενδύσεις στην ανάπτυξη ΑΠΕ ευνοούνται (δηλαδή οι ΠΑΠ) προτείνεται να αυξηθούν σε 67 από 58 που είναι σήμερα σύμφωνα με το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ (ΕΧΠ ΑΠΕ) του 2008. Πιο συγκεκριμένα στις περιοχές αιολικής προτεραιότητας προστίθενται 22 δημοτικές ενότητες από την Κρήτη καθώς και άλλες 18 από τις περιοχές των Σερρών, του Κιλκίς και των Ιωαννίνων. Παράλληλα, αυξάνονται οι ΠΑΠ στην Εύβοια αν και αφήνεται …εκτός κάδρου η περιοχή της Καρύστου, την οποία οι μελετητές θεωρούν επιβαρημένη.

Επίσης, στις δύο περιοχές ΠΑΠ της Ροδόπης προστίθενται άλλες τρεις. Ωστόσο, σε άλλους νομούς μειώνεται ο αριθμός των «περιοχών αιολικής προτεραιότητας» όπως συμβαίνει στις περιοχές του Εβρου, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Λακωνίας, όπου από συνολικά 29 οι ΠΑΠ περιορίζονται σε 11, ενώ «εξαφανίζονται από τη λίστα των ΠΑΠ η Αρκαδία, η Αιτωλοακαρνανία και η Καρδίτσα.

Σχετικά με τις περιοχές αποκλεισμού, εκτός από τα εννέα «Απάτητα βουνά» (Λευκά Όρη, Σάος, Σμόλικας, Τύμφη, Ταΰγετος, Χατζή, Άγραφα, Μαίναλο, Δίκτη) στα οποία έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΥΠΕΝ ότι απαγορεύεται η χωροθέτηση ΑΠΕ, προτείνεται να ενταχθούν και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους», τα «γεωπάρκα» της UNESCO και οι μικροί νησιωτικοί υγροτόποι (ΠΔ 12-06-2012). Επίσης, περιορίζει σημαντικά την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε περιοχές που χαρακτηρίζονται ως ανεπτυγμένες και κορεσμένες τουριστικά.

Tα φωτοβολταϊκά

Για τα αιολικά πάρκα μπαίνει «φρένο» στην ανάπτυξή τους σε εκτός σχεδίου περιοχές με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής ενώ για τα φωτοβολταϊκά σε δασικές εκτάσεις, φυσικές λίμνες κλπ. Αντίθετα, δίνεται το «πράσινο» φως για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε εκτάσεις που δεν προορίζονται για βόσκηση, ή δεν είναι αρδευόμενες.

Είναι δε αξιοσημείωτο ότι, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά, στην προτεινόμενη μέγιστη κάλυψη ανά δημοτική ενότητα, θα προστίθεται και η ισχύς των συστημάτων που δεν υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για μεγάλα έργα, στα οποία γινόταν κατάτμηση σε μικρότερα προκειμένου να περνούν κάτω από το «ραντάρ» των περιβαλλοντικών ελέγχων και να παίρνουν προτεραιότητα έναντι των μεγάλων ενιαίων έργων. Επίσης, το σχέδιο ΕΧΠ ΑΠΕ προτείνει αποστάσεις για τη χωροθέτηση αιλικών και φωτοβολταϊκών έργων από μνημεία, όρια πόλεων ή οικισμών, πυρήνες αρχαιολογικών χώρων και προστατευόμενων περιοχών.

Στις Βρυξέλλες το ΕΣΕΚ

Παράλληλα όμως με το ΕΧΠ για τις ΑΠΕ το οποίο βρίσκεται ήδη στα χέρια της πολιτικής ηγεσία του ΥΠΕΝ, την περασμένη Παρασκευή, ένα ακόμη σημαντικό θεσμικό κείμενο για τις ΑΠΕ, το αναθεωρημένο Ειδικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), πήρε τον δρόμο για τις Βρυξέλλες

Το σχέδιο που μόλις απεστάλη στην Κομισιόν προβλέπει την αναβάθμιση του στόχου ΑΠΕ επί της ακαθάριστης τελικής κατανάλωσης στο 44% έως το 2030 και τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας περίπου στο 80% έως το τέλος της δεκαετίας. Επίσης, θέτει ως στόχο την εγκατάσταση 23,5 GW ΑΠΕ, ήτοι 12 GW νέους σταθμούς ΑΠΕ έως το 2030, στα οποία προστίθενται και τα 2 GW των θαλάσσιων αιολικών πάρκων. Ακόμη, το νέο ΕΣΕΚ ορίζει ως αναγκαίες νέες μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας 5,3 GW. Θα ακολουθήσει η έκθεση αξιολόγησης των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, η προσαρμογή του ΕΣΕΚ σε αυτήν και η δημόσια διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, πριν «κλειδώσει» το τελικό κείμενο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.