Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενεργειακή απόδοση κτιρίων: Μηδενικές εκπομπές από το 2030, κατάρτηση λεβητών ορυκτών καυσίμων από το 2040


Engineer

Recommended Posts

Τα νέα κτίρια θα έχουν μηδενικές εκπομπές από το 2030, θα αποφασιστούν μέτρα για τη μείωση των λογαριασμών ενέργειας, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχυθεί η προσπάθεια για την εξοικονόμηση κτιρίων. Υπολογίστηκε, πως τα κτίρια ευθύνονται για το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές και η ισπανική Προεδρία του Συμβουλίου συμφώνησαν ανεπίσημα την Πέμπτη σε σχέδια που θα συμβάλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τον κτιριακό τομέα.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων στοχεύει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) και την κατανάλωση ενέργειας στον κτιριακό τομέα της ΕΕ έως το 2030 και να τον καταστήσει κλιματικά ουδέτερο έως το 2050. Επίσης στοχεύει στην ανακαίνιση των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις και βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση.

Στόχοι μείωσης εκπομπών

Όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές από το 2030. Τα νέα κτίρια που καταλαμβάνονται ή ανήκουν σε δημόσιες αρχές θα πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές από το 2028. Τα κράτη μέλη θα μπορούν να λαμβάνουν υπόψη το δυναμικό του κτιρίου για την υπερθέρμανση του πλανήτη κατά τον κύκλο ζωής του, το οποίο περιλαμβάνει την παραγωγή και τη διάθεση των δομικών προϊόντων.

Για τις κατοικίες, τα κράτη μέλη θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν μείωση της μέσης κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά τουλάχιστον 16% έως το 2030 και τουλάχιστον 20 έως 22% έως το 2035.

Ανακαίνιση

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανακαινίσουν τα κτίρια που δεν είναι κατοικίες κατά 16% με τη χειρότερη απόδοση έως το 2030 και, έως το 2033, το 26% με τις χειρότερες επιδόσεις μέσω ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης.

Εάν είναι τεχνικά και οικονομικά κατάλληλο, τα κράτη μέλη θα πρέπει να εγκαταστήσουν σταδιακά ηλιακές εγκαταστάσεις σε δημόσια και μη κτίρια, ανάλογα με το μέγεθός τους, και σε όλα τα νέα κτίρια κατοικιών έως το 2030.

Σταδιακή κατάργηση λεβήτων ορυκτών καυσίμων

Τα κράτη μέλη θα υιοθετήσουν μέτρα για την απαλλαγή των συστημάτων θέρμανσης από άνθρακα και τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη με σκοπό τη σταδιακή κατάργηση των λεβήτων ορυκτών καυσίμων έως το 2040. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να σταματήσουν την επιδότηση μεμονωμένων λεβήτων ορυκτών καυσίμων από το 2025. Οικονομικά Θα εξακολουθήσουν να είναι δυνατά κίνητρα για υβριδικά συστήματα θέρμανσης, όπως αυτά που συνδυάζουν ένα λέβητα με μια ηλιακή θερμική εγκατάσταση ή μια αντλία θερμότητας.

Εξαιρέσεις

Τα αγροτικά κτίρια και τα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να εξαιρεθούν από τους νέους κανόνες, ενώ οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να αποφασίσουν να εξαιρέσουν επίσης κτίρια που προστατεύονται για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ή ιστορική τους αξία, τα προσωρινά κτίρια και τις εκκλησίες και τους τόπους λατρείας.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής για την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων Ciarán Cuffe (Πράσινοι/EFA, IE) δήλωσε: «Πετύχαμε κάτι αξιοσημείωτο. Δημιουργήσαμε ένα σχέδιο για τη μετάβαση προς ένα κτιριακό απόθεμα μηδενικών εκπομπών. Με αυτό το σχέδιο, προσθέτουμε έναν βασικό πυλώνα στα σχέδια της ΕΕ για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και ξεκινάμε το μακρύ ταξίδι προς τη μείωση του 36% των εκπομπών CO2 της Ευρώπης».

«Αυτό το ταξίδι θα ξεκινήσει με τα κτίρια που σπαταλούν την περισσότερη ενέργεια. Η σπατάλη ενέργειας είναι χρήματα που σπαταλούνται σε λογαριασμούς. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πολίτες να εξοικονομήσουν χρήματα και να τους προστατεύσουμε από τις ασταθείς τιμές της ενέργειας. Γι’ αυτό επιλέξαμε μια διαδρομή που μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας για όλους, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, και αντιμετωπίζει τις βαθύτερες αιτίες της ενεργειακής φτώχειας», πρόσθεσε.

Η Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας θα ψηφίσει επί του κειμένου στις 23 Ιανουαρίου.

Ιστορικό

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κτίρια στην ΕΕ ευθύνονται για το 40% της ενεργειακής μας κατανάλωσης και το 36% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στις 15 Δεκεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε νομοθετική πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, ως μέρος του λεγόμενου πακέτου «Fit for 55». Ένας νέος ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα (Ιούλιος 2021) κατοχύρωσε τόσο τους στόχους του 2030 όσο και του 2050 σε δεσμευτικό ευρωπαϊκό δίκαιο.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.