Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΔΕΔΔΗΕ: Ψηφιοποίηση δικτύου, ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, αναβάθμιση υπηρεσιών


Engineer

Recommended Posts

To 2023 αποτέλεσε μια χρονιά πολλαπλών προκλήσεων για τη διεθνή αλλά και την ελληνική αγορά ενέργειας.

Αυτό που όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει τα τελευταία χρόνια είναι πως πλέον έχουμε εισέλθει σε μια μεταβατική περίοδο, σε μια περίοδο ανατροπών και πολλαπλών αλλαγών στην ενεργειακή αγορά.

Τόσο η κλιματική αλλαγή - και με όλα όσα αυτή συνεπάγεται για την αγορά μας- όσο και το ασταθές πολιτικό κλίμα σε αρκετά «ενεργειακά κρίσιμα» κράτη, δημιουργούν περαιτέρω προκλήσεις για όλους.

Oι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν και τη νέα χρονιά που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο βασικός στόχος του ΔΕΔΔΗΕ είναι να αποτελέσει έναν πυλώνα σταθερότητας που θα καθοδηγήσει την αγορά στο νέο μοντέλο της, διασφαλίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την επίτευξη του οράματος για την οικονομία του μηδενικού άνθρακα.

O ΔΕΔΔΗΕ έχει καταφέρει να θέσει τις κατάλληλες βάσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα της Διοίκησής του, ξεκινώντας την υλοποίηση όλων των κρίσιμων έργων και των απαραίτητων επενδύσεων που θα οδηγήσουν στην πλήρη ψηφιοποίηση της εσωτερικής του λειτουργίας, του δικτύου του αλλά και των παρεχόμενων υπηρεσιών του. 

Οι βάσεις αυτές μάλιστα τέθηκαν κατά τη διάρκεια μιας πολυτάραχης περιόδου λόγω της πανδημίας αλλά και  των αλλεπάλληλων ακραίων καιρικών φαινομένων. Η επιτυχημένη και αποτελεσματική διαχείριση όμως αυτών των κρίσεων, επέτρεψαν στη σημερινή Διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς τον μετασχηματισμό της Εταιρίας.

Ψηφιοποίηση Δικτύου - Ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας - Αναβάθμιση υπηρεσιών

H ανάγκη για κεντρική διαχείριση των λειτουργιών δικτύου οδήγησε στη δημιουργία 5 βασικών Κέντρων Ελέγχου Δικτύου, ένα για κάθε μια από τις πέντε περιφέρειες που καλύπτουν γεωγραφικά όλη την Ελλάδα, από περισσότερα από 40 κέντρα ελέγχου που λειτουργούσαν διεσπαρμένα στις περιοχές αυτών των περιφερειών. Τα νέα σύγχρονα αυτοματοποιημένα κέντρα (με εγκατεστημένα συστήματα SCADA/DMS) θα επιτρέψουν αποτελεσματικό έλεγχο του Δικτύου, συντονισμό εργασιών, βελτιστοποιημένους ελέγχους, διασφαλίζοντας και επιτυγχάνοντας σημαντική βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Με την ολοκλήρωση του κρίσιμου αυτού project ο ΔΕΔΔΗΕ θα ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο τρόπο λειτουργίας των μεγαλύτερων DSOs (Distribution System Operators) της Ευρώπης, διαθέτοντας υψηλό επίπεδο αυτοματοποίησης.

Παράλληλα, η ταχύτατη σύνδεση νέων ΑΠΕ στο Δίκτυο είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Η σύνδεση ΑΠΕ ισχύος 2,1 GW από τον Ιούνιο του 2021 έως το Σεπτέμβριο του 2023 στο Δίκτυο Διανομής, είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 0,645 δις ευρώ κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης από τη συγκράτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, και άλλων 1,179 εκ.ευρώ από την αποφυγή εισαγωγών φυσικού αερίου και του σχετικού κόστους των δικαιωμάτων εκπομπών CO2.

Επιγραμματικά θα αναφέρω ότι στο ταξίδι του μετασχηματισμού του, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα, από τις προμήθειες, εξασφαλίζοντας επάρκεια για όλα τα απαραίτητα υλικά για την ανάπτυξη και συντήρηση του Δικτύου του, το ανθρώπινο δυναμικό του, με νέο οργανόγραμμα και νέα στελέχη, έως την αναβάθμιση της στρατηγικής του για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων του και των συνεργατών του.

Ταυτόχρονα, το σύγχρονο επιχειρηματικό μοντέλο που υιοθετεί πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ, επιβάλλει αναβαθμισμένη πελατοκεντρική προσέγγιση στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης όλων των λειτουργιών του.

Το deddie.gr έχει μετεξελιχθεί στο βασικό κομβικό σημείο εξυπηρέτησης των πολιτών, καθώς παρέχει πλέον τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώσουν ένα πολύ μεγάλο εύρος αιτημάτων τους. Παράλληλα διαθέτει πολλές εφαρμογές για άμεση ενημέρωση και πληροφόρηση, όπως για παράδειγμα έλεγχος ΥΔΕ (υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη),online αίτηση για σύνδεση φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο κλπ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επηρεάζει την ελληνική οικονομία πολύπλευρα. Διαχειρίζεται  κρίσιμες υποδομές της χώρας μας και διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο για την ενεργειακή μας μετάβαση. Για μια ακόμη χρονιά, ο ΔΕΔΔΗΕ σκοπεύει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και προκλήσεων, συνεχίζοντας απρόσκοπτα και με ταχείς ρυθμούς το στρατηγικό πλάνο για τον μετασχηματισμό του.

* Ο κ. Αναστάσιος Μάνος είναι Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.