Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες ξεπέρασαν τον άνθρακα ως πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας


Engineer

Recommended Posts

Η παραγωγή των σταθμών που λειτουργούν με φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί «ελαφρώς» τα τρία επόμενα χρόνια, κατά περίπου 1% ετησίως.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency), αναφέρει στην έκθεση «Ηλεκτρική Ενέργεια 2024» ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να εκθρονίσουν το 2025 τον άνθρακα ως πρώτη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως.

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως η ηλιακή από φωτοβολταϊκά, αναμένεται να παράγουν τότε πάνω από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας, φτάνοντας, από 30% του συνόλου το 2023, στο 37% το 2026.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Οργανισμού Fatih Birol επισήμανε τη ραγδαία άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μέσα από τα social media.

Παγκοσμίως η άνοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μαζί με την αύξηση σε κάποιο επίπεδο της παγκόσμιας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, αναμένεται να οδηγήσει στη μείωση της χρήσης άνθρακα, που αποτελεί την πιο επιβλαβή πηγή ενέργειας για το κλίμα και την ποιότητα του αέρα, σε λιγότερο από το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από άνθρακα αναμένεται ως εκ τούτου να μειώνεται κατά μέσο όρο ετησίως κατά 1,7% ως το 2026, ενώ αντιθέτως το 2023 σηματοδότησε αύξηση 1,6%, στο πλαίσιο χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας σε Ινδία και Κίνα.

Την ίδια ώρα, η παραγωγή των σταθμών που λειτουργούν με φυσικό αέριο αναμένεται να αυξηθεί «ελαφρώς» τα τρία επόμενα χρόνια, κατά περίπου 1% ετησίως.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.