Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μελέτη ΕΜΠ: Δυνατότητες για εφτά (7) επιπλέον έργα αντλιοταμίευσης σε τέσσερα μεγάλα ποτάμια της χώρας, με απόδοση 1500MW


Engineer

Recommended Posts

Την πράσινη μπαταρία για το ηλεκτρικό σύστημα, τις μονάδες αντλησιοταμίευσης ανέδειξε εκ νέου η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο έργο αντλησιοταμίευσης που κατασκευάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία.
 
Το έργο με την υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία αλλά και τα μεγάλα οφέλη για το ηλεκτρικό σύστημα άνω των 120 εκατ. ευρώ ετησίως, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας και στην απεξάρτηση από εισαγόμενα καύσιμα, στην ευελιξία και στη σταθερότητα του διασυνδεδεμένου ηλεκτρικού δικτύου με την περαιτέρω διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών, αλλά και στη μείωση του συνολικού κόστους ηλεκτρισμού.

Όμως εκτός από το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στην Αμφιλοχία, στη χώρα υπάρχουν και άλλα έργα αντλησιοταμίευσης που μπορούν να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν την ευελιξία του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης των ΑΠΕ. 

Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Πολυτεχνείου, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, υπάρχουν συνολικά 7 ταμιευτήρες σε τέσσερα μεγάλα ποτάμια της χώρας, με δυνατότητες δημιουργίας συνολικά 1500MW έργων αντλησιοταμίευσης και παραγωγής ηλεκτρενέργειας, με εκτιμώμενο κόστος που ξεπερνά το 1,5 δις ευρώ. Εκτός από αυτά τα έργα σε ακόμη 7 ζεύγη ταμιευτήρων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, υπάρχουν δυνατότητες αξιοποίησης με σημαντικά χαμηλότερο κόστος, δηλαδή €280 εκ. για έργα ισχύος 400MW.

Στο επίκεντρο μπαίνουν Αχελώος, Άραχθος, Αλιάκμονας, Νέστος, δηλαδή τα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας, τα οποία ήδη αξιοποιούνται υδροηλεκτρικά, ωστόσο απαιτούνται και νέες επενδύσεις. Με βάση λοιπόν τις επιστημονικές εκτιμήσεις, υπάρχουν 7 ζεύγη ταμιευτήρων υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ, 2 στον Αχελώο, 1 στον Άραχθο, 2 στον Αλιάκμονα και 2 στο Νέστο, όπου μπορούν να εγκατασταθούν αμειγώς αντλητικά συγκροτήματα ισχύος400mw και μέσο κόστος περί τα 700 €/KW.

Εκτός όμως από τα έργα της ΔΕΗ, υπάρχουν δυνατότητες εγκατάστασης νέων έργων με τη δημιουργία νέου ταμιευτήρα, ώστε να δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής (αναστρέψιμα συγκροτήματα) συνολικής ισχύος 1500MW και μέσου κόστους περί τα 1000 €/KW.

Η μελέτη 

Στο πρώτο τμήμα του ερευνητικού προγράμματος διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν στην ηπειρωτική Ελλάδα (διασυνδεδεμένο σύστημα) 36 ταμιευτήρες (εκ των οποίων οι 18 της ΔΕΗ) με ωφέλιμο όγκο ο κάθε ένας άνω των τριών (3) εκατομ. κυβικών μέτρων, άρα δυνητικά κατάλληλοι για εγκατάσταση αντλητικών.

Στο δεύτερο τμήμα του ερευνητικού προγράμματος, σε επτά (7) εν σειρά ζεύγη ταμιευτήρων υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ (2 στον Αχελώο, 1 στον Άραχθο, 2 στον Αλιάκμονα, 2 στο Νέστο) διαπιστώθηκε ότι μπορούν να εγκατασταθούν αμιγώς αντλητικά συγκροτήματα (μονάδες για άντληση μόνο), αξιοποιώντας τόσο το αντίστοιχο ζεύγος των ταμιευτήρων όσο και άλλες υπάρχουσες κατασκευές όπως αγωγούς, υδροληψίες κλπ. (συνολική ισχύς περί τα 400 MW, μέσο κόστος περί τα 650 €/ΚW). 

Στο τρίτο τμήμα του ερευνητικού προγράμματος, σε επτά (7) από τους παραπάνω ταμιευτήρες ΔΕΗ με μικρή διακύμανση της στάθμης τους (2 στον Αχελώο, 1 στον Άραχθο, 2 στον Αλιάκμονα, 2 στο Νέστο) , διαπιστώθηκε ότι μπορούν να εγκατασταθούν αναστρέψιμα συγκροτήματα (μονάδες για άντληση και παραγωγή), αξιοποιώντας τον αντίστοιχο υπάρχοντα ταμιευτήρα και κατασκευάζοντας ένα νέο άνω ταμιευτήρα ή δεξαμενή. Συνολικά προκύπτουν περί τα 15 αναστρέψιμα συγκροτήματα συνολικής ισχύος περί τα 1500 MW, μέσου κόστους περί τα 1.000 €/ΚW).

Στο τέταρτο και τελευταίο τμήμα του ερευνητικού προγράμματος, σε όσους από τους υπόλοιπους δεκαοκτώ (18) ταμιευτήρες τους εκτός ΔΕΗ έχουν μικρή διακύμανση της στάθμης τους, θα εξετάσει αν μπορούν να εγκατασταθούν αναστρέψιμα συγκροτήματα (μονάδες για άντληση και παραγωγή), αξιοποιώντας τον αντίστοιχο υπάρχοντα ταμιευτήρα και κατασκευάζοντας ένα νέο άνω ταμιευτήρα ή δεξαμενή και τους απαραίτητους αγωγούς.


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.