Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΤΙΚΑ ΛΙΘΟΣΩΜΑΤΑ - ΠΥΛΩΤΗ


Recommended Posts

Μια ερώτηση 

Σε περιπτωση που εχω μια πολυωροφη οικοδομη με πυλωτη και κανω χρηση θερμομονωτικων λιθοσωματων (και έχω εξάντληση κάλυψης). 

Το ερώτημα μου είναι το εξής : Μπορεί η πολεοδομία να έρθει και να μου πεί ότι έχω υπέρβαση κάλυψης στη πυλωτή καθώς στη πυλωτή δε βάζεις θερμομονωτικά λιθοσώματα και άρα δε μειώνεται η κάλυψη?

Εμένα προσωπική άποψη είναι ότι η κάλυψη μου ορίζεται από τους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου και στη πυλωτή δε εμπείπτει ο όρος υπέρβαση κάλυψης. 

Είναι χώρος που προκύπτει αυτόματα κανονικά από το περίγραμμα του κτιρίου. 

Σας ευχαριστώ πολύ 

Link to comment
Share on other sites

Πάντως, δεν τίθεται θέμα άποψης για το αν μετράει σε κάλυψη, καθώς ο ελεύθερος χώρος της Pilotis, δηλαδή η περίπτωση 6.ιζ του άρθρου 15 δεν εξαιρείται από την κάλυψη καθώς δεν αναφέρεται στην παρ. 4γ του άρθρου 12. Επίσης θα μπορούσε κάλλιστα ένα Ισόγειο με 50% διαμέρισμα να έχει 50% Pilotis, τι θα λέγαμε ότι κάλυψη είναι μόνο το διαμέρισμα ?
Ο ελεύθερος χώρος της pilotis ουσιαστικά είναι ένας ημιυπαίθριος χώρος (στον ΓΟΚ δε την ανέφερε έτσι) με ευνοϊκότερη μεταχείριση καθώς δεν μετράει σε όγκο (και δίνει και bonus ύψος). Και είναι σαφές πιστεύω ότι και οι ημιυπαίθριοι επίσης μετράνε σε κάλυψη.

Τώρα το ερώτημα ωστόσο δεν θα έλεγα ότι είναι ξεκάθαρο αλλά μάλλον θα συμφωνήσω με την ΥΔΟΜ. Ζήτα γραπτή απάντηση και στην συνέχεια ζήτα να το στείλουν στην αποκεντρωμένη.


ΝΟΚ Αρ. 12 παρ. 4γ "4. Στον υπολογισμό της επιτρεπόμενης κάλυψης του οικοπέδου δεν προσμετρώνται οι επιφάνειες των ορθών προβολών σε οριζόντιο επίπεδο:   ...   γ. Χώρων και κατασκευών που αναφέρονται στις περιπτώσεις ι’, ια’, ιβ’, ιγ’, ιθ’, κ’, κα’, κβ’, κγ’, κε’, κστ’, κη’ και λα’ της παρ. 6 του άρθρου 11.     ...   "

ΓΟΚ 85 Αρ. 7 παρ. 1ι) "Ο ελεύθερος ημιυπαίθριος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστυλώματα (PILOTIS), εφόσον έχει:
1 ) επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο,
2) στάθμη δαπέδου 0,50 μ. πάνω ή κάτω (+- 0,50 μ.) από την οριστική στάθμη του περιβάλλοντος εδάφους σε κάθε σημείο του  ... "

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

Θα το ζητήσω 

Αλλά με λίγα λόγια εάν άπαξ και έχω πυλωτη αυτομάτως χάνω την δυνατότητα χρήσης θερμομονωτικών λιθοσωματων στους άνω οροφους ? 

Link to comment
Share on other sites

Δεν την χάνεις... Αφαιρούνται από δόμηση και όγκο. Δεν το λες και λίγο. Απλά η κάλυψη σου θα οριστεί από το επίπεδο της Pilotis. (βέβαια αν έχεις το κλιμακοστάσιο σε επαφή με το περίγραμμα ή και κάποιο διαμέρισμα σε επαφή με το περίγραμμα στην Pilotis, και εκεί έχεις τοιχοποιία με Θ.Λ. τα οποία επαναλαμβάνονται και στους από πάνω ορόφους μπορείς αυτά τα τμηματάκια να τα βγάλεις από κάλυψη - πρέπει δηλαδή τα Θ.Λ. να διατρέχουν όλο το ύψος του κτιρίου).

Edited by Latg
Link to comment
Share on other sites

Επομένως δε μπορώ να έχω εξάντληση της κάλυψης με χρήση των θερμομονωτικών λιθοσωματων στους άνω οροφους επειδή στο ισόγειο δε γίνεται χρήση αυτών και δε αφαιρείται κάλυψη από την πυλωτη 

Αυτό δηλαδή σωστά ?

 

Και αναγκάστηκα τα θερμομονωτικά λιθοσψματα πρπει να ακολουθούν όλο το ύψος του κτιρίου από κάτω μέχρι πάνω όπως είπες. Τα λέω σωστά ?

 

Φροντίζουμε να τηρούμε τους κανόνες της κοινότητας:

1. Επιδιώκουμε να είναι ευανάγνωστα τα κείμενα σε μηνύματα και τίτλους.
•    Το κείμενο των δημοσιεύσεων μας πρέπει να είναι ορθογραφημένο και με τόνους.

5. Δεν κάνουμε διαδοχικές δημοσιεύσεις στο ίδιο θέμα

Έγινε η κατάλληλη επεξεργασία - jbosdas

Edited by jbosdas
rule #1,5
Link to comment
Share on other sites

Για να αφαιρεθούν από την κάλυψη ναι. Αλλιώς αφαιρούνται από δόμηση και όγκο σε κάθε επίπεδο που τα έχεις.

Π.Χ. αν έχεις ένα 5όροφο και στον 4ο όροφο έχεις ένα έρκερ με πλάτος 3μ, η τοιχοποιία 0,25*3,00μ που στους από κάτω ορόφους και στον 5ο όροφο έχει Θ.Λ. δεν μπορεί να αφαιρεθεί από την κάλυψη επειδή στον 4ο όροφο εκεί έχεις δάπεδο και όχι Θ.Λ. επομένως στον 4ο το 0,25*3,00 θα μετρήσει σε δόμηση και όγκο.
Αλλά θα αφαιρεθεί σε όλους τους άλλους ορόφους από δόμηση και όγκο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.