Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ένωση 2 καλωδιων διατομης 3 Χ 1,5mm² για καλυψη παροχης που απαιτεί 3 Χ 2,5mm²


Recommended Posts

Καλησπέρα σας

Είναι σωστή και ασφαλής η χρήση αντί ενός καλωδίου 3Χ2,5 για γραμμή κλιματιστικού Multi  να χρησιμοποιήσω 2 υπάρχουσες γραμμές (που δεν ξερω με σιγουριά αν δίνουν και αλλού ρευμα) 3Χ1,5mm² και να τις ενώσω πριν το μηχάνημα και στην αρχή στην ιδια ασφάλεια στον πινακα?

Δεν εχω σκοπό να το κάνω και για την ακρίβεια θα ξηλώσω αυτή τη συνδεση σε κατοικίες και θα περάσει ο ηλεκτρολόγος μου κανονικά το καλωδιο που απαιτείται αλλα ήθελα να ρωτήσω καθότι είμαι πολιτικός μηχανικός και δεν έχω το υπόβαθρό, αν μπορώ να βρω καπου καποιον κανονισμό να το απαγορευει για να το εξηγήσω λιγο πιο καλά στους πελάτες μου που πληρώσανε και μαλλον θα ξαναπληρώσουν. 

 

Ευχαριστώ

Edited by Γιάννης Βλάχος Σ.
Link to comment
Share on other sites

Θα σου απαντήσω με βάση τη λογική μου γιατί δεν έχω διαβάσει πουθενά κάποιον κανονισμό περί τούτου.

Κοίτα, η θεωρία λέει ότι 2 x 1,5 = 3 (mm)^2 > 2,5 (mm)^2. Άρα η θεωρία λέει ότι είναι μια χαρά λύση, αρκεί βέβαια τα 2 1,5άρια καλώδια να ενώνονται τέλεια σε ένα καλώδιο στις άκρες τους ώστε να μην έχεις διαφορετική αντίσταση 0⁰⁰⁰ στο ένα 1,5άρι από ότι στο άλλο. 

Επειδή αυτή η τέλεια ένωση/σύνδεση με τους ακροδέκτες είναι ρίσκο στις πραγματικές εγκαταστάσεις, προτιμάται να μη γίνεται. Άσε που στη δικιά σου περίπτωση δεν ξέρεις και που αλλού δίνουν οι γραμμές.

Αυτά λέει η λογική. 

Οι κανονισμοί μπορεί να λένε άλλα 

Link to comment
Share on other sites

ο παραλληλισμός των καλωδίων επιτρέπεται από τον κανονισμό και εφαρμόζεται στην πράξη σε μεγάλες διατομές αλλά το παραλληλίσεις δυο 1.5mm2 είναι δείγμα κακής πρακτικής

Edited by nvel
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

σας ευχαριστώ πολύ

 

αποφασιστηκε να αλλαξει το καλώδιο και να γίνει κανονικα

ήθελα να δω άν ημουν υπερβολικός που ζητησα την αλλαγή του καθώς θα απαιτηθούν καποια μερεμετια στα βαψιματα και έγινε και ελαφρύς διαπληκτισμός με τον εργολαβο που κατασκευασε το εργο μαζι με αυτό που σας περιεγραψα. 

Επίσης να πώ ότι τα καλώδια έχουν και διαφορετική όδευση (ειναι 2 γραμμές σε σπίτι που κατεληγαν κοντα σε 2 διαφορετικές πριζες) 

Γενικά όποιον ηλεκτρολογο ρωτησα ειναι κατηγορηματικός να ξηλωθεί. 

 

Edited by Γιάννης Βλάχος Σ.
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

καλημέρα.

Στην περίπτωσή σου πολύ καλά έκανες για μένα και τα άλλαξες διότι ήταν μπερδεμένη η κατάσταση. Αν τα άφηνες, ο επόμενος ηλεκτρολόγος που θα ερχόταν θα έψαχνε να καταλάβει τι έγινε.

Σε γενικότερες γραμμές, αποφεύγω να χρησιμοποιώ διπλά καλώδια. Ένας σημαντικός λόγος είναι ο εξής: Αν κοπεί ένα από τα δυο καλώδια και μείνει στον αέρα, δε θα το καταλάβεις ποτέ (δε μιλάω για σπίτια γιατί αυτό είναι σπάνιο). Θα έχεις ρεύμα με τη μισή διατομή, με κίνδυνο φωτιάς αν περάσεις την επιτρεπόμενη ένταση του ενός αγωγού που απέμεινε. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.