Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ανάρτηση δεκαεφτά (17) συχνών ερωτήσεων και απαντήσεων για το πρόγραμμα Εξοικονομώ Επιχειρώ


Engineer

Recommended Posts

1.  Θέματα Επιλεξιμότητας Αιτήσεων

1.1.  Η Επιχείρηση μας δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς τομείς και έχει δηλωμένους στην Εφορία τους αντίστοιχους κωδικούς αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ). Πρέπει όλοι οι ΚΑΔ να είναι επιλέξιμοι με βάσει το παράρτημα 5 του Οδηγού ούτως ώστε να μπορούμε να κάνουμε αίτηση στο Πρόγραμμα;

Όχι δεν είναι απαραίτητο εφόσον η δραστηριότητα των επιλέξιμων ΚΑΔ πραγματοποιείται σε εγκαταστάσεις που είναι διακριτές από αυτές των μη επιλέξιμων και το επενδυτικό σχέδιο αφορά μόνο σε αυτές. Σε αυτήν την περίπτωση στο πληροφοριακό σύστημα δηλώνεται τουλάχιστον ένας επιλέξιμός ΚΑΔ.

1.2.  Με βάσει τον Οδηγό του Προγράμματος για να είναι επιλέξιμη μια Επιχείρηση πρέπει να έχει συσταθεί έως τις 31/12/2020.

Στον Οδηγό δεν αναφέρεται κάποιος περιορισμός ως προς την ημερομηνία εγγραφής επιλέξιμου ΚΑΔ. Τι ισχύει;
Περιορισμός υπάρχει ως προς την ημερομηνία σύστασης της επιχείρησης και όχι την ημερομηνία εγγραφής του ΚΑΔ η οποία μπορεί να είναι και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στο Πρόγραμμα.

1.3.  Η έδρα της επιχείρησης εμφανίζεται ως κατοικία στην οικοδομική άδεια. Τι γίνεται σε αυτή τη περίπτωση;

Επιχειρήσεις χαμηλής όχλησης, όπως π.χ. γραφεία μηχανικών, δικηγόρων, ιατρών μπορούν να στεγάζονται σε χώρους που πολεοδομικά χαρακτηρίζονται ως κατοικία. Συνεπώς ο χαρακτηρισμός της κτιριακής μονάδας ως κατοικία από μόνη της δεν αποτελεί λόγο απόκλισης από το πρόγραμμα.

1.4.  Με βάσει τον Οδηγό επιλέξιμα είναι τουριστικά καταλύματα με έως και 200 κλίνες. Το παραπάνω όριο ισχύει ανά σήμα ή ανά ΑΦΜ;

Το όριο των 200 κλινών ισχύει ανά σήμα.

2. Θέματα Επιλεξιμότητας Δαπανών

2.1.  Διαθέτω τουριστικό κατάλυμα και με ενδιαφέρει να αναβαθμίσω ενεργειακά το κατάλυμα και το σύστημα θέρμανσης της πισίνας που υπάρχει στην εγκατάσταση. Για την κατάθεση αίτησης στο πρόγραμμα με καλύπτει Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ); Πως επιχορηγούνται οι επεμβάσεις;

Επειδή το επενδυτικό σχέδιο αφορά σε τμήματα καταναλώσεων που δεν μπορούν να αξιολογηθούν από το ΠΕΑ (καταναλώσεις για την θέρμανση της πισίνας), για την συγκεκριμένη αίτηση δεν πρέπει να υποβληθεί ΠΕΑ αλλά Ενεργειακός Έλεγχος ο οποίος θα αξιολογεί στο σύνολο τους τις ενεργειακές καταναλώσεις και τα μέτρα εξοικονόμησης.

Σε αυτήν την περίπτωση οι επιλέξιμες δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου δηλώνονται στο πεδίο «Δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων» του πληροφοριακού συστήματος και επιχορηγούνται με το ποσοστό επιχορήγησης που αντιστοιχεί για μέτρα ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια (βλ.1.5.2.2).ενώ οι επιλέξιμες δαπάνες για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης της πισίνας δηλώνονται στο πεδίο «Δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης μη κτιριακών εγκαταστάσεων» και επιχορηγούνται με το ποσοστό επιχορήγησης που αντιστοιχεί για μέτρα ενεργειακής απόδοσης εκτός κτιρίων (βλ.1.5.2.1).

Για τον προσδιορισμό της επιλέξιμης δαπάνης του συστήματος θέρμανσης της πισίνας θα γίνει χρήση αντιπαραδείγματος*. Το επιλέξιμο κόστος προσδιορίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στο προτεινόμενο (ενεργειακά αποδοτικό σύστημα) που θα εγκατασταθεί και το κόστος ενός λέβητα πετρελαίου αντίστοιχης ισχύος. Για τον προσδιορισμό του κόστους του λέβητα, ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσκομίσει σχετική προσφορά που έχει λάβει από προμηθευτή.

-Ως αντιπαράδειγμα θα χρησιμοποιηθεί ένας λέβητας πετρελαίου (σύστημα πραγματοποίηση επένδυσης χαμηλότερης ενεργειακής απόδοσης που αντιστοιχεί στη συνήθη εμπορική πρακτική στον συγκεκριμένο τομέα ή στο πλαίσιο της).

2.2.  Μπορώ να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκά πάνελ για την κάλυψη των απαιτήσεων της επιχείρησης μου σε ηλεκτρική ενέργεια;

Όχι τα φωτοβολταϊκά πάνελ δεν είναι επιλέξιμα από το Πρόγραμμα.

2.3.  Είναι επιλέξιμες ενεργοβόρες συσκευές που κάνουν χρήση φυσικού αερίου/ υγραερίου π.χ. φούρνοι;
Όχι δεν είναι επιλέξιμες διότι βάσει του Οδηγού απαγορεύονται οι καυστήρες με χρήση φυσικού αερίου.

2.4.  Ο προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου καθορίζεται από τον τύπο 1,45 x ετήσια μείωση πρωτογενούς ενέργειας σε kWh από την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου. Άρα πρακτικά για προϋπολογισμό 145.000 € θα πρέπει να υπάρχει ετήσια μείωση σε kWh ύψους 100.000 kWh;
Ναι, εφόσον τηρείται ο ενεργειακός στόχος σύμφωνα με τον Οδηγό (40% εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας, 30% μείωση CO2 και αναβάθμιση κατά τουλάχιστον 2 ενεργειακές κατηγορίες)

2.5.  Στο energy management system μπορούν να προστεθούν και ηλεκτρονικές κλειδαριές για ξενοδοχεία;

Οι ηλεκτρονικές κλειδαριές, εφόσον είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, συνεισφέρουν στην μείωση κατανάλωσης-εξοικονόμηση ενέργειας και είναι επιλέξιμες στην κατηγορία των αυτοματισμών.

2.6.  Υπάρχει δυνατότητα να ζητηθεί επιδότηση από το πρόγραμμα για κτιριακές παρεμβάσεις και ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός να επιδοτηθεί από άλλο πρόγραμμα;

Είναι αποδεκτό αλλά σε αυτήν την περίπτωση ο ενεργειακός στόχος θα πρέπει να επιτυγχάνεται αποκλειστικά μέσω των παρεμβάσεων που επιδοτούνται από το πρόγραμμα.

2.7.  Σχετικά με τα συστήματα θέρμανσης και τις παραγωγικές συσκευές, πρέπει να γίνει αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος θέρμανσης – συσκευής ή μπορούν τα τοποθετηθούν και καινούργια (π.χ. εγκατάσταση αντλίας θερμότητας δίχως ύπαρξης ήδη εγκατεστημένου συστήματος θέρμανσης, εγκατάσταση κλιματιστικού δίχως ύπαρξης παλαιού).

Στόχος του προγράμματος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας η οποία ελέγχεται είτε μέσω σύγκρισης του Α και Β ΠΕΑ είτε μέσω σύγκρισης του Α και Β Ενεργειακού Ελέγχου. Σε αυτήν την βάση είναι επιλέξιμος και νέος εξοπλισμός εφόσον επιτυγχάνεται συνολικά εξοικονόμηση ενέργειας.

3.  Θέματα Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) – Ενεργειακών Ελέγχων – Ηλεκτρονικών Ταυτοτήτων (ΗΤΚ)

3.1.  Είναι αποδεκτό να συνδυαστεί ΠΕΑ με πολλές ηλεκτρονικές ταυτότητες;

Το ΠΕΑ μπορεί να αφορά το κτίριο στο σύνολο του ενώ οι ΗΤΚ πολλαπλές οριζόντιες ιδιοκτησίες. Συνεπώς είναι αποδεκτή αίτηση με ένα ΠΕΑ και πολλές ΗΤΚ.

3.2.  Πότε μπορεί να εκδοθεί το ΠΕΑ; Στη περίπτωση που έχει εκδοθεί ένα χρόνο πριν και οι επεμβάσεις που αναφέρονται στο πρώτο σενάριο είναι οι επιθυμητές και καλύπτουν τον ενεργειακό στόχο είναι αποδεκτό ή πρέπει να εκδοθεί νέο;

Το Α’ ΠΕΑ πρέπει να εκδοθεί πριν την υποβολή της αίτησης στο πρόγραμμα. Εφόσον υπάρχει παλαιότερο ΠΕΑ και αυτό καλύπτει τις απαιτήσεις του προγράμματος ως προς τους επιθυμητούς στόχους, αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εφόσον έχει εκδοθεί μετά την αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων το 2017.

3.3.  Τι κάνουμε στην περίπτωση που υπάρχει ήδη ΠΕΑ αλλά το πρώτο σενάριο δεν καλύπτει τους όρους του Προγράμματος;

Στο πληροφοριακό σύστημα έκδοσης ΠΕΑ δεν υπάρχει επιλογή του προγράμματος για την έκδοση προσαρτήματος.
Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να εκδοθεί νέο ΠΕΑ τηρώντας την κείμενη νομοθεσία για την έκδοση ΠΕΑ.

3.4.  Στην περίπτωση Ενεργειακού Ελέγχου υπάρχει υποχρέωση για αλλαγή ενεργειακής κλάσης;

Δεν υφίσταται η έννοια των ενεργειακών κλάσεων στην διαδικασία του Ενεργειακού Ελέγχου και συνεπώς δεν τίθεται αντίστοιχη υποχρέωση από το Πρόγραμμα.

3.5.  Για τις παρεμβάσεις χρησιμοποιείται το 1ο σενάριο του ΠΕΑ. Σε περίπτωση ενεργειακού ελέγχου υπάρχει κάποιο αντίστοιχο 1ο σενάριο; Εάν όχι πως βγαίνουν οι παρεμβάσεις σε περίπτωση ενεργειακού ελέγχου;

Αναγράφονται στην Έκθεση του Ενεργειακού Ελέγχου

3.6.  Σε συγκρότημα κατοικιών με χρήση βάσει οικοδομικής άδειας κατοικιών, το οποίο έχει σήμα ΕΟΤ και μισθώνεται ως ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στο ΠΕΑ ποια κατηγορία χρήσης αναγράφεται;
Το πρόγραμμα αφορά σε επαγγελματικά ακίνητα και χρήσεις. Στις κατηγορίες χρήσεις του κτιρίου θα πρέπει να καταχωρείται η πραγματική χρήση του ακινήτου.

Το αρχείο των ερωτοαπαντήσεων εδώ: https://exoikonomoepixeiro.energy-invest.gov.gr/wp-content/uploads/2024/04/Συχνές-ερωτήσεις-και-απαντήσει.pdf


View full είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.