Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχιτέκτονας ή Αρχιτέκτονας Μηχανικός;


Pappos

Recommended Posts

....σε all time classic γραφεια στυλ Βαλσαμακη, Αντωνακακη κλπ που έχουν και ρηλαξαρισμενο "αερα". :)

εντάξει, αυτόι ειναι μεγάλοι

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

σε ηλικια και σε ταλεντο.

 

αλλα ακομη και εκει υπαρχει δημιουργικος αναβρασμος, αυτο το κλασσικη μουσικη, πίπα στο στόμα, μανικια ανεβασμενα πάνω απο ενα σχεδιαστηριο δεν υπαρχει πια.

 

τωρα ακους μπινελικια & επιφωνηματα οργης πίσω από ενα μονιτορ και καντηλια για τον κατασκευαστη του autocad.

Link to comment
Share on other sites

............... άσε με τώρα με τον δημιουργικό αναβρασμο, να χαρείς howard

 

ο αρχιτέκτονας στην ελλάδα προορίζεται για αρχιτέκτων μηχανικός.

 

το γεγονός ότι δεν εχει μυρωδιά για το πως λειτουργει, συμπεριφέρεται κλπ μια κατασκευη (πάσης φύσεως) ειναι αρχιτέκτων.

 

και το ερώτημα που τιθεται ειναι: θα πρέπει να ξερει 5 πράγματα ή όχι? διότι υπάρχουν Α.Μ. που φτιάχνουν υποστυλωματάκια και τοιχειάκια, ανοιγματάρες και τα υπόλοιπα τα γνωστα και περιμένουν να βγάλεις το φίδι από την τρύπα.

 

άρα το τι ειναι έχει σχέση σε τι επίπεδο συνεργασίας βρίσκεται η δουλειά του με τον πολιτικό μηχανικό.

Link to comment
Share on other sites

...τωρα ακους μπινελικια & επιφωνηματα οργης πίσω από ενα μονιτορ και καντηλια για τον κατασκευαστη του autocad.

 

Η Hadid λένε είναι πιο λάρτζ - εκσφενδονίζει οθόνες TFT στους τοίχους!

Link to comment
Share on other sites

Μήπως τελικά όλοι όσοι εξέφρασαν τη γνώμη τους πάνω σε αυτό το θέμα κάνουν το λάθος να γενικεύουν τις προσωπικές τους εμπειρίες οι οποίες όσο πολυάριθμες και αν είναι σίγουρα δεν είναι αρκετές για να βγάλουν απόφθεγμα?...

 

Και για να θέσω και ένα ακόμη ερώτημα στην πολύ καλή παρέα των συναδέλφων...

Όταν κάποιος σπουδάσει στο εξωτερικό (πχ Αγγλία) και πάρει πτυχίο Αρχιτεκτονικής (όχι Architectural Engineering που είναι άλλη μεγάλη κουβέντα), δηλαδή περάσει 5-6 χρονάκια ως φοιτητής εκεί, αλλά όταν έρθει στην Ελλάδα το ΤΕΕ του δώσει τον τίτλο του Αρχιτέκτονα Μηχανικού όπως κάνει με όλους τους Αρχιτέκτονες, τί είναι? Προσωπική μου άποψη είναι οτι το όλο θέμα αποτελεί καθαρά υπόθεση ορολογίας του ΤΕΕ το οποίο επέλεξε κάποια στιγμή να ονοματίσει όλους τους επιστήμονες που έχει υπό την σκέπη του Μηχανικούς.

 

Προσωπικά είμαι Αρχιτέκτων... όμως δεν θα σας κόψω την καλημέρα αν με πείτε Αρχιτέκτονα ή Αρχιτέκτονα Μηχανικό. :smile: Η κάρτα μου γράφει Αρχιτέκτονας Μηχανικός (όπως είναι ο επίσημος όρος που μου έδωσε το ΤΕΕ στην άδεια ασκήσεως επαγγέλματος).

 

Πιστεύω, τέλος, οτι είτε πρόκειται για αρχιτέκτονες είτε για πολ. μηχανικούς ο άνθρωπος/επιστήμων είναι που κάνει την διαφορά και όχι ο τίτλος γιατί είμαι σίγουρος οτι θα συμφωνήσετε μαζί μου πως λαμόγια και άσχετοι (σε βαθμό επικινδυνότητας μερικές φορές) υπάρχουν και από τους δύο. Ίσως όσοι συνεργάζεστε με αρχιτέκτονες που δεν έχουν (τουλάχιστον) βασικές γνώσεις στατικών ή πολιτικούς μηχανικού που δεν έχουν (τουλάχιστον) βασικές γνώσεις αρχιτεκτονικής σύνθεσης να πρέπει να αναθεωρήσετε τους συνεργάτες σας... και αυτό είναι καλοπροαίρετη προτροπή.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

καλησπέρα σε όλους.διαβάζοντας τα μηνύματα μου ρθε η εξής απορία.ειμαι πολύ κοντά στο πτυχίο ,σπουδάζω στην ιταλία σε μία νέα σχολή και δεν ξερω πςσ θα αναγνωριστέι εδω στην ελλαδα.με τι τίτλο σπουδων δηλαδή.η σχολη μου στα ιταλικα έχει σαν τίτλο ingegneria edile-architettura.δηλαδή μεταφρασμένο δομικός μηχανικός αρχιτεκτονας.σαν αντικειμενο εχει δομικα εργα και αρχιτεκτονική κτιρίων.να αναφέρω οτι εκτος απο τα μαθηματα αρχιτεκτονικής διδαχτηκαμε ολες τις στατικες οπως κ στο πολυτεχνειο, υδραυλικα εργα μπετον και ολα τα σχετικα εκτος απο αεροδρόμια και γεφυρες.μηπως ξερει κανεις τι τιτλο σπουδων θα μου δωσουν εδώ στην ελλάδα???δομικος? αρχιτεκτονας?ή και τα δυο οπως και κανονικα θα έπρεπε .να πω φυσικά οτι η φοιτηση ειναι πενταετης.ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Βρε achille

 

πόσα χρόνια σπουδών είναι η σχολή σου;

 

στο είπε πριν τον ρωτήσεις!*

 

να πω φυσικά οτι η φοιτηση ειναι πενταετης.ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 

*Την στιγμή που γράφω το post, η δημοσίευση του alexaras δεν αναφέρει στο τέλος το κλασικό μνμ τροποποίησης που προστίθεται σε όλα τα post μετά το edit...

Link to comment
Share on other sites

...............

 

άρα το τι ειναι έχει σχέση σε τι επίπεδο συνεργασίας βρίσκεται η δουλειά του με τον πολιτικό μηχανικό.

 

ανεξάρτητα από το επίπεδο συνεργασίας του με τον πολιτικό, ο αρχιτέκτονας θα πρέπει να έχει "στατική αντίληψη" δηλ. να αντιλαμβάνεται αν τα μορφώματά του είναι "στατικώς" ορθά ή όχι. Φυσικά κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό θα πρέπει να εξετάζονται και εξειδικευμένα θέματα της μηχανικής (πχ απαιτήσεις αντισεισμικής μηχανικής), εκεί πρέπει να υπάρχει συνεργασία με τον πολιτικό. Η αντίληψη πάντως ότι η "υψηλή" αρχιτεκτονική είναι αποκλειστικά καλλιτεχνικό προνόμιο και έχει αποσυνδεθεί από τα "πεζά προβλήματα" του μηχανικού είναι πέρα για πέρα λαθεμένη. Η αναγνώριση του στατικού συστήματος των μνημειακών έργων καταδυκνείει ότι όλοι οι μεγάλοι αρχιτέκτονες έχουν βαθιά γνώση της μηχανικής για να μην πάμε στην ακραία περίπτωση αρχιτέκτονα-πολιτικού (πχ Calatrava). Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Tokyo International Forum (αρχιτέκτων Rafael Vinoly) - http://en.wikipedia.org/wiki/Tokyo_International_Forum - όπου έχει γίνει εκμετάλλευση στο έπακρον της τοξωτής λειτουργίας (φορέας-ψαροκόκκαλο!).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.