Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υπολογισμοί υποσταθμού με το ADAPT


chria

Recommended Posts

Γεια σε όλους και σε όλες.

 

 

Χρησιμοποιώ το ADAPT για τον υπολογισμό ενός υποσταθμού 500KVA (ελαίου)

 

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ υπολογίζει ρεύμα στο πρωτεύον (Μέση Τάση) 14.5Α (σωστά κατα τη γνώμη μου), και υπολογίζει ασφάλεια 16Α, για διακόπτη (διακόπτη φορτίου τον ονομάζει) βάζει 630Α. Ξαναλέω αυτά από την μεριά της Μέσης Τάσης. Πήρα τηλ. στην εταιρία και τους εξήγησα ότι αυτό δεν μπορεί να στέκει γιατί ο διακόπτης θα πρέπει να είναι λίγες φορές πιο μεγάλος από το ρεύμα που θα τον διαρρέει και μου απάντησαν ότι οι υπολογισμοί αυτοί βασίζονται στην ισχύουσα νομοθεσία.

 

Λίγη βοήθεια παρακαλώ. Να παρακάμψω το πρόγραμμα και να βάλω 63Α διακόπτη ή μήπως παίζει να έχω κάνει τόσο λάθος συλλογισμό και το προγραμμα υπολογίζει σωστά?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

Σ ευχαριστώ για την απαντηση

 

Τι εννοείς? ότι στην αγορά τα 630Α διακόπτης φορτίου είναι η μικρότερη δυνατή διάσταση?

 

Ευχαριστώ και πάλι

Link to comment
Share on other sites

το πρόγραμμα απλά υπολογισμούς κάνει, σου προτείνω, για να κάνει καλό έλεγχο των αποτελεσμάτων, να μιλήσεις με ABB, και άλλες εταιρίες, για να ρωτήσεις για τους διακόπτες φορτίου.

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν αγαπητή μου chria

 

Οι ασφάλειες στην Μέση Τάση σκοπό έχουν να παρέχουν προστασία ΜΟΝΟ από βραχυκύκλωμα και όχι από υπερφόρτιση και είναι πάντα τηκτά. Τα μεγέθη προκύπτουν από τυποποιημένους πίνακες.

 

Στην περίπτωση Μ/Σ 20kV/0.4 kV 500 kVA οι προτεινόμενες ασφάλειες από τη πλευρά της Μ.Τ. είναι κυλινδρικές τηκτές , σκόνης (HRC) 40Α για τάση Un = 24 kV.

 

Για το διακόπτη φορτίου τώρα. Το 630Α που σου εμφανίζει είναι μάλλον το ονομαστικό ρεύμα. Οι διακόπτες φορτίου είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε να διακότπουν ρεύματα μέχρι το ονομαστικό τους φορτίο που συνήθως είναι 400Α (της παλιάς σχολής, τώρα μπορεί να είναι 630Α). ΌΜΩΣ οι διακόπτες αυτοί ΔΕΝ μπορούν μόνοι τους να διακόψουν ρεύματα βραχυκυκλώματος άρα δεν παρέχουν προστασία. Μέχρι 640 kVA Μ/Σ μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαζί με τις ασφάλειες HRC ως ασφαλειοαποζεύκτες και έτσι να παρέχουν την απαραίτητη προστασία.

 

Πιθανόν μια καλή λύση είναι η χρήση διακόπτη ΙΣΧΥΟΣ οι οποίοι μπορούν να κλείσουν-ανοίξουν και σε κατάσταση βραχυκυκλώματος. Είναι οι γνωστοί SF6 και αντέχουν να διακόψουν ρεύματα πάνω από 7 kA.

 

Τα 7 kA είναι συνήθως το αναμενόμενο από τη ΔΕΗ βραχυκύκλωμα στο ηπειρωτικό δίκτυο από τη πλευρά της Μ.Τ.

 

Το καλύτερο όμως, όπως ειπώθηκε, είναι να μιλήσεις με κάποια εταιρεία όπως ΑΒΒ ή Schneider.

 

Τώρα να κανείς υπολογισμούς με το Adapt ή άλλα συναφή εγώ θα το απέφευγα. Δεν ξέρω τι βγάζει/βγάζουν ούτε και με ενδιαφέρει να μάθω γιατί έχω πολύ συγκεκριμένη άποψη για όλα αυτά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.