Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινή καπνοδόχος


alej

Recommended Posts

Το πρόβλημα έχει ως εξής.

Δύο λέβητες 700 kW και 500 kW αντίστοιχα και οι δύο με καυστήρες αερίου πρέπει να συνδεθούν σε κοινή καπνοδόχο με ξεχωριστούς καπναγωγούς και σε υψομετρική απόσταση 1,50μ μεταξύ τους.

Το excelaki της ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ δεν βοηθάει και πολύ αφού υπολογίζει μόνο μια συσκευή. Οποιαδήποτε προσέγγιση με αυτό θα είναι λίγο μπαγκαλίστικη.

Το πρότυπο ΕΝ13384-02 μπορώ να το βρω αλλά είναι στα αγγλικά και πολύ μπελαλίδικο!

Για τις περιπτώσεις όπου μια από τις δύο συσκευές δουλεύει υπάρχει λύση, για την περίπτωση όπου δουλεύουν μαζί τι γίνεται?

Καμιά ιδέα καλή?

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο απλό CostαsV.

Στο excel που βασίζεται στο πρότυπο ΕΝ13384-01 (καπνοδόχοι εξυπηρέτησης μιας συσκευής) υπολογίζει μαζί καπναγωγό και καπνοδόχο. Εδώ έχουμε 2 καπναγωγούς όμως και μάλιστα όταν τα καυσαέρια του ενός λέβητα εισέρχονται στην καπνοδόχο, υπάρχει ήδη ροή καυσαερίων από τον άλλο λέβητα.

Στον υπολογισμό χρησιμοποιεί τη ροή μάζας καυσαερίων m.

Έκανα το εξής.

Πήρα τον υπολογισμό ΕΝ13384-01 (καπνοδόχοι εξυπηρέτησης μιας συσκευής) για 750 kW όπου και είναι και η δυσμενέστερη περίπτωση - αυτό βγάζει ο υπολογισμός - και θεώρησα ότι ο καπναγωγός εξυπηρετεί την ροή m2 (από τα 750 kW) και η καπνοδόχος την ροή m3 (από τα 1200 kW) αλλάζοντας την ροή μάζας στους υπολογισμούς (παραβιάζοντας προφανώς την αρχή διατήρησης της μάζας!!! Δεν φαίνεται όμως να παίζει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο).

Το ζητούμενο είναι, τι γίνεται με τις πιέσεις?

Το έχει ψάξει κανείς για να μου πει καμία γνώμη?

ΚΟΙΝΗ ΚΑΜΙΝΑΔΑ.pdf

Link to comment
Share on other sites

Τα κρίσιμα σημεία σε μία καπνοδόχο που εξυπηρετεί πάνω από έναν πιεστικούς (και ΟΧΙ ατμοσφαιρικούς καυστήρες) είναι :

1. να μην είναι μικρή σε διατομή και στραγγαλίζει την ροή των καυσαερίων δυσκολεύοντας την σωστή λειτουργία του καυστήρα και του λέβητα

2. να μην παρουσιάζει υγροποιήσεις (που συνήθως παρουσιάζονται σε χαμηλά φορτία λέβητα)

 

Οι καπναγωγοί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται (σε ΠΙΕΣΤΙΚΟΥΣ, και ΟΧΙ σε ατμοσφαιρικούς καυστήρες) σαν κάτι διαφορετικό από ό,τι είναι : δηλαδή το αρχικό τμήμα μιας καπνοδόχου.

 

Αν κατάλαβα σωστά, εξέτασες τον κάτω καπναγωγό με 750 (σωστά), και από το κοινό σημείο σύνδεσης και πάνω, δηλαδή την καπνοδόχο με 1200. Σωστά κατ'εμέ.

 

Σε ανησυχεί ο πάνω καπναγωγός; Δεν βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας, εφόσον και αυτός ο καπναγωγός μελετηθεί για τα 500.

 

Tο μόνο λεπτό σημείο, που όμως ΔΕΝ έχει σχέση με την μελέτη των καπνοδόχων, είναι η σωστή ρύθμιση λειτουργίας των καυστήρων εν ώρα λειτουργίας. Θα πρέπει να ρυθμιστούν με τέτοια ακρίβεια οι πιέσεις των θαλάμων καύσης, ώστε οι μικρές (και αναπόφευκτες) αποκλίσεις (της τάξης των μερικών mbar) π.χ. του θαλάμου καύσης του 500άρη, να ΜΗΝ μπουκώνει (λόγω επικοινωνίας των δύο θαλάμων μέσω του κοινού σημείο στην καπνδόχο) τον θάλαμο καύσης του 750άρη. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν είναι θέμα καπνοδόχου-καπναγωγών.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

 

Τελικά υπολόγισα με βάση το ΕΝ13384-01 (καπνοδόχοι εξυπηρέτησης μιας συσκευής) τα εξής σενάρια

1. Καπναγωγός - καπνοδόχος για 500 kW.

2. Καπναγωγός - καπνοδόχος για 750 kW.

3. Εικονικό σύστημα καπναγωγού - καπνοδόχου 1250 kW με πολύ μικρό μήκος καπναγωγού πχ. 0,1 μ (για να βγει ο υπολογισμός γιατί αν πάρεις μηδενικό μήκος δεν μπορεί να κάνει υπολογισμούς), διατομή καπναγωγού ίδια με την καπνοδόχο και καπνοδόχο από το σημείο που η μάζα γίνεται m3 και πάνω.

 

Είναι και αυτό που δέχεται και η Ε.Π.Α.

 

Απλά επειδή υπάρχει και το αντίστοιχο πρότυπο για καπνοδόχους εξυπηρέτησης πολλών συσκευών ΕΝ13384-02 έλεγα μήπως κι έχει ασχοληθεί κάποιος σχετικά.

Link to comment
Share on other sites

Τι διαμέτρους σου υπολόγισε το excelaki, για το 1, 2 και 3 σενάρια;

 

Δεν το έχω το excelaki, οπότε ρωτάω: Εκτός από διαμέτρους (ταχύτητες, πτώση πίεσης κτλ) τι άλλους υπολογισμούς κάνει; Με θερμοκρασία υγροποίησης τίποτα σχετικό;

Link to comment
Share on other sites

Επειδή έκαναν λάθος στα στοιχεία που μου έδωσαν, μιλάμε πλέον για ένα λέβητα 500 kW και ένα 250 kW και το σύνολο 750 kW.

Το ξαναέκανα και βγήκαν τα εξής.

 

500 kW: Καπναγωγός Φ250

250 kW: Καπναγωγός Φ200

 

Κοινή καπνοδόχος Φ300

 

Ναι, στον υπολογισμό λαμβάνει υπόψη και τις θερμοκρασίες και πρέπει να είσαι μέσα στα όρια.

 

Αν μπεις ΕΠΑ ΑΤΤΙΚΗΣ κάνεις registration ως επαγγελματίας και κατεβάζεις.

Είναι πολύ καλό.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

κοινή καπνοδόχος τουλάχιστο Φ320 (από πρόσθεση των επιφανειών) και προσοχή στον τρόπο σύνδεσης (όταν εργάζεται μόνο ο ένας θα λειτουργεί το φαινόμενο της υδραντλίας).

Link to comment
Share on other sites

ναι, διότι αν οι δύο παροχές πρέπει να έχουν την ίδια μέση ταχύτητα ροής, τότε απαιτείται τουλάχιστο διατομή, που να προκύπτει από την πρόσθεση των επιφανειών.

 

Αν όμως εκεί είδες τη δυσκολία

φαντάζομαι τι σου 'κανε η υδραντλία

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.