Kostas o 3os Δημοσιεύτηκε November 19, 2025 at 11:54 μμ Δημοσιεύτηκε November 19, 2025 at 11:54 μμ Καλημέρα / Καλησπέρα σε όλους , θέλω να ανακαινίσω το διαμέρισμα της μάνας μου, είναι ένα 2αρι 50τμ στον 1ο όροφο , η κουζίνα βρίσκεται στον φωταγωγό της πολυκατοικίας και θέλω εκεί να γίνει μπάνιο και το τωρινό μπάνιο το οποίο βλέπει σαλόνι να γκρεμιστεί και να γίνει σαλονο-κουζίνα. Ωστόσο όταν ρώτησα τη διαχειρίστρια μου είπε ότι αυτό δεν γίνεται και δεν το δέχεται γιατί εκεί που θα έχω το μπάνιο εγω τα απέναντι και τα από πάνω διαμερίσματα έχουν κουζίνα. Να σημειώσω ότι θα βάλω εξαερισμό εκεί που είχε το παλιό μπάνιο (βγαίνει ταράτσα) και αποχέτευση θα τραβήξω από την υπάρχουσα ,παρόλα αυτά είναι κάθετη ότι δεν το επιτρέπει. Στέκει κάπου αυτό; Διαμέρισμα μου είναι εσωτερικά μπορώ να κάνω ότι θέλω (;) , κοινόχρηστο χώρο δεν πειράζω , πάντα εννοώ με άδεια μηχανικού κτλ.
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε November 20, 2025 at 07:23 πμ Δημοσιεύτηκε November 20, 2025 at 07:23 πμ @Kostas o 3os Καλημέρα. Ο μηχανικός σου ποια γνώμη έχει; Σωστά όσα αναφέρεις σε ότι αφορά την αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης κατόπιν έκδοσης ΕΕΔΜΚ υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα σπάσεις κάποιο στοιχείο σκελετού κτιρίου (π.χ δοκάρι κλπ). Το ερώτημα στην περίπτωσή σου είναι με ποια στήλη (κατακόρυφη σωλήνα) θα συνδεθεί το μπάνιο για την απομάκρυνση των λυμάτων. Στον φωταγωγό διέρχονται σωλήνες αποχέτευσης ; Αν ναι, αυτές αφορούν ξεχωριστά τις αποχετεύσεις από τις κουζίνες και άλλες αυτές από τα μπάνια;
Kostas o 3os Δημοσιεύτηκε November 20, 2025 at 08:51 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε November 20, 2025 at 08:51 πμ (edited) Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ο μηχανικός λέει ότι γίνεται και ήδη έχει ξεκινήσει εργασίες, δοκάρια - κολώνες δεν πειράζονται,θα γκρεμιστούν μόνο δύο τοιχία του μπάνιου και το πατάρι , οι σωλήνες αποχέτευσης του μπάνιου περνάνε μέσα από τα μισά διαμερίσματα της πολυκατοικίας και τα άλλα μισά από το φωταγωγό , το υπάρχον μπάνιο είναι κολλητά με τη κουζίνα οπότε η αποχέτευση μπορεί να τραβηχτεί εύκολα , εν ολίγοις στο φωταγωγό δεν θα πειράξω τίποτα. Η αντίδραση τους είναι ότι στο απέναντι παράθυρο του φωταγωγού υπάρχει κουζίνα και παρόλο που τους εξήγησα ότι θα έχει εξαερισμό στην ταράτσα και αποχέτευση όπως ήταν μου κάνουν φασαρία, μπορούν να μου κάνουν κάτι νομικά ή να τους αφήσω να σκούζουν; Γενικά από τι συζητησα πάντα σε τέτοιες δουλειές θα υπάρξει κάποιος να κάνει παράπονα το θέμα είναι να είμαι καλυμμένος εγώ Edited November 20, 2025 at 10:10 πμ by Pavlos33
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε November 20, 2025 at 10:15 πμ Δημοσιεύτηκε November 20, 2025 at 10:15 πμ (edited) Θεωρούν εσφαλμένα κατά τη γνώμη μου ότι από το μπάνιο σου θα βγαίνουν άσχημες μυρωδιές αγνοώντας εμφανώς τον τρόπο λειτουργίας της υδραυλικής εγκατάστασης. Εξάλλου και από το παράθυρο της κουζίνας μπορούν να βγαίνουν άσχημες μυρωδιές (πχ από τηγάνισμα κλπ). Επειδή όσα περιγράφεις δεν είναι απολύτως σαφή καθώς εμείς δεν έχουμε εικόνα του έργου, η άποψή μου με όσα έχω καταλάβει από τα γραφόμενά σου είναι ότι αν το μπάνιο σου συνδεθεί κανονικά με την στήλη που προορίζεται για τα μπάνια και όχι κάποια άλλη (προσοχή σε αυτό είναι σημαντικό), δεν βγάλεις επιπλέον σωλήνες εκτός διαμερίσματος, δεν πειράξεις όψεις της οικοδομής (πχ νέα ανοίγματα ή κατάργηση παλιών ανοιγμάτων), τότε δεν έχεις καμία υποχρέωση να πάρεις συναίνεση για τις εσωτερικές εργασίες. Εκδίδεται η άδεια, γνωστοποιείται στο ΙΚΑ και τηρείς όλες τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις σου ως ιδιοκτήτης (αποκομιδή μπάζων, άδεια κατάληψης πεζοδρομίου για τον κάδο, τήρηση ωρών κοινής ησυχίας, λήψη μέτρων για αποφυγή ζημιών σε άλλα διαμερίσματα (προσοχή στα κομπρεσέρ). Edited November 20, 2025 at 10:18 πμ by Pavlos33
Kostas o 3os Δημοσιεύτηκε November 20, 2025 at 10:58 πμ Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε November 20, 2025 at 10:58 πμ Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια. Μου έφυγε ένα άγχος , καλά μαστορεματα και καλές δουλειές εύχομαι σε όλους
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα