Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα,
σχεδιάζω μια κατοικία σε οικισμό μέχρι 2.000 κατοίκους, όπου επιτρέπεται η επαφή με τα όρια του οικοπέδου.

Έχω δημιουργήσει έναν ακάλυπτο χώρο μεταξύ δύο όγκων του κτιρίου και ενός ημιυπαίθριου. Θεωρείται αυτός ο χώρος αίθριο, από τη στιγμή που η μία πλευρά αποτελεί ημιυπαίθριο χώρο;

Θέλω να κλείσω την όψη με έναν τοίχο, ώστε να δημιουργήσω συνέχεια στο κτίριο. Μπορώ να συνεχίσω αυτόν τον τοίχο στο ίδιο ύψος με το κτίριο, περίπου 3,5 μέτρα ύψος;

Το ίδιο θέλω να κάνω και στην είσοδο του κτιρίου, να συνεχίσω τον τοίχο στο ίδιο ύψος με το κτίριο.

Παραθέτω την κάτοψη ώστε να γίνει πιο κατανοητό. Με μπλε είναι οι εσωτερικοί χώροι του κτιρίου, με κόκκινο ο ημιυπαίθριος, με πράσινο οι ακάλυπτοι και με κίτρινο οι τοίχοι στο όριο, που θέλω να συνεχίσω στο ίδιο ύψος με το κτίριο.

Ευχαριστώ.

image.thumb.png.997657b1b5423d9e286977a6c3d1d968.pngimage.thumb.png.875827948f6641c5e1651fb1379e0e92.png

Δημοσιεύτηκε (edited)

ΝΟΚ αρ. 2 παρ. 1. Αίθριο είναι το μη στεγασμένο τμήμα του κτιρίου, που περιβάλλεται από όλες τις πλευρές του από το κτίριο ή τα όρια του οικοπέδου, στο οποίο μπορούν να έχουν ανοίγματα, χώροι κύριας ή βοηθητικής χρήσης και εγγράφεται σε αυτό κύκλος διαμέτρου Δ.

ΝΟΚ αρ. 2 παρ. 61. Περίγραμμα κτιρίου αποτελεί η προβολή επί του εδάφους όλων των χώρων του, που προσμετρώνται στην κάλυψη.

ο ΑΗΧ μετράει σε κάλυψη άρα ναι αν εγγράφεται κύκλος διαμέτρου Δ θεωρείται αίθριο. 

Τι πρέπει να προσέξεις.

Ο ΑΗΧ πρέπει να έχει άνοιγμα > 35% της περιμέτρου του (ΝΟΚ αρ. 2 παρ. 6)

Τώρα από τις Τεχνικές Οδηγίες του ΝΟΚ επίσης πρέπει να προσέξεις τα εξής: 
1η εικόνα: Οι τοίχοι μετράνε σε δόμηση και κάλυψη 
2η εικόνα θες απόσταση Δ μπροστά από τον ΑΗΧ, ίσως σε επηρρεάζει και ο μισός τοίχος που φτιάχνεις στον αριστερά ΑΗΧ

image.thumb.png.82f726623c0ba5f92d29a2d875a8f3ed.png

image.png.1eff786773295ffbb0ed5ae1af9848ab.png

Edited by Latg
  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για την απάντηση σχετικά με το δεξί αίθριο, νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο.

Το αριστερό, αφού βρίσκεται στη γωνία του κτιρίου και είναι και είσοδος, μετράει ως αίθριο; Σκοπεύω να μη βάλω κάποια πόρτα στο άνοιγμα και να παραμείνει ανοιχτό.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να το αιτιολογήσω ώστε να μπορώ να συνεχίσω τους τοίχους στο ίδιο ύψος με το κτίριο;

Και για τον τοίχο Α, εφόσον ένα μέρος του εισβάλλει μέσα στο Δ, είναι πιθανό να μου το κόψουν;

Ευχαριστώ.

image.thumb.png.8e2e8a4f399cc9ec98c139c62bcdae34.png

Δημοσιεύτηκε

Το Δ το θες μπροστά από τον ΑΗΧ και κάθετα στο άνοιγμα (δες εικόνα).
Δε ξέρω αν είναι αίθριο ακριβώς, αλλά σίγουρα θα έβαζα σε δόμηση κάλυψη όγκο τους τοίχους.

Αλλιώς ίσως μπορείς τους συγκεκριμένους τοίχους να τους πας ως κατασκευή του ακάλυπτου (άρα δε μετράνε σε κάλυψη δόμηση) με το αρ. 17 παρ. 4α αλλά θες έγκριση ΣΑ (δες 2η εικόνα)

image.png.4384e15f6fe3129db6433ac847b82057.png

image.thumb.png.0f772de6d981f4069041547c813521c6.png

Δημοσιεύτηκε

Άρα, αν το μετρήσω στον όγκο, την κάλυψη και τη δόμηση ως αίθριο, τότε θα είμαι καλυμμένος;

Και το Δ, στην περίπτωσή μου, αφού ορίζεται από το ΦΕΚ για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων (2,50 μ. ή σε επαφή), είναι 2,50 μ. ή εξαρτάται και από το ύψος;

Δ = 2,50 + Η/10;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.