Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ηλιακός κλιματισμός


meng

Recommended Posts

@pv-t solar

Θα εφαρμόσω τις δύο τεχνολογίες σε ένα τετραόροφο κτίριο γραφείων, συνολικού εμβαδού 2000 m^2 και όγκου 8000 m^3 με pilotis.

Το κτίριο μου είναι δεδομένο και είναι ήδη προσομειωμένο σε 5 ζόνες με το TRNBuild, οπότε νομίζω ότι στα πλαίσια της διπλωματικής μου δε θα ασχοληθώ με νέα μόνωση ή άλλους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Στο επισυναπτόμενο αρχείο φαίνεται η δομή του εξωτερικού τοίχου. Η συνολική επιφάνεια του είναι 1354 m^2 συμπεριλαμβανομένων των παραθύρων. Όσον αφορά στην ταράτσα, είναι συνολικού πάχους 0,502 m με u=0,558 W/m^2*K.

 

Επομένως η επερώτηση μου είναι: Ο ψύκτης με Cooling Capacity 105KW δε φτάνει ούτε για "ζήτω" για τα ψυκτικά φορτία που έχω ήδη υπολογίσει.. Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω ας πούμε 4, έναν για κάθε όροφο..

 

Edit: Μάλλον είναι χαζό αυτό που ρωτάω αλλά διαβάζω στα χαρακτηριστικά ψύκτη: "Rated Water Flow" και "Rated Capacity", εγώ πιστεύω ότι το rated σημαίνει ονομαστική, δλδ. μέγιστη, άρα μπορώ να έχω και ροή μικρότερη από τη rated κατά τη λειτουργία.. Είναι κοτσάνα αυτό που λέω και κάνω λάθος;

post-11911-131887228368_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ωχ παναγία μου πάει να χτυπήσει το εκατομμύριο Ευρώ το project. Περίπου 1200Ε/kW πάνε οι ψύκτες μόνο.

 

Τελευταία έπιασα το solar cooling και δεν μπορώ να σε βοηθήσω ως προς τη διαστασιολόγηση. ************************************(edit : Διαγραφή από CostasV)

 

Rated αν θυμάμαι καλά είναι κατά τη διάρκεια ονομαστικής λειτουργίας, επειδή μιας κι εξαρτάται από την ακτινοβολία δεν έχει σταθερή λειτουργία όπως τα σπλιτ ή οι τα κεντρικά φανκοιλ.

 

Εχεις πμ.

CostasV

 

Παράβαση κανόνων περί διαφήμισης και προσφοράς τεχνικών υπηρεσιών

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Ενδιαφέρομαι για την υλοποίηση της ηλιακής ψύξης σε προσωπική κατασκευή. Έχω έρθει σε επαφή με εταιρεία εμπορίας και εφαρμογής και αναμένω διαστασιολογηση και κόστος εφαρμογής. Εάν σου είναι χρήσιμα έλα σε επαφή μαζί μου. (εφόσον τα έχω στην διάθεσή μου)

Κώστας

 

 

 

Ανοίγω αυτό το θέμα γιατί ασχολούμαι στο πλαίσιο της διπλωματικής μου με την αξιολόγηση συστημάτων εξατμιστικής ψύξης ανοιχτού και κλειστού κύκλου.

 

Για την ακρίβεια κάνω προσομοίωση με το λογισμικό TRNSYS ενός συστήματος με χρήση αφυγραντικού υλικού desiccant και ενός συστήματος με χρήση ψύκτη απορρόφησης.

 

Και για τα δύο συστήματα η πηγή θερμότητας είναι ηλιακοί συλλέκτες κενού. Στο μεν σύστημα desiccant θερμαίνω διάλυμα γλυκόλης-νερού και χρησιμοποιώ εναλλάκτη για να κυκλοφορήσω το ζεστό νερό στην εγκατάσταση. Στο δε σύστημα με τον ψύκτη απορρόφησης θερμαίνω απευθείας το νερό και το αποθηκεύω σε δεξαμενή πριν την κατανάλωση.

 

Προσανατολιζόμουν αρχικά να τα δουλέψω ηλιακά αυτόνομα αλλά καταλήγω στη λύση ενός βοηθητικού θερμαντήρα με καύσιμο φυσικό αέριο για τις ώρες που δεν υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια. Με αυτό τον τρόπο έχω και κάποια άνεση να μειώσω την επιφάνεια των συλλεκτών.

 

Από τις δημοσιεύσεις που έχω διαβάσει κρίνω ότι είναι ένας μάλλον ενεργειακά αποδοτικός τρόπος ψύξης χώρου. Παρατηρώ ότι το αρχικό κόστος εγκατάστασης είναι μάλλον απαγορευτικό αλλά νομίζω πως το λειτουργικό είναι πολύ πολύ μικρότερο και... ανανεώσιμο! ;)

 

Όσο και να έψαχνα για ένα μπούσουλα σε πολλές απορίες μου, η διείσδυση του στην αγορά είναι πάρα πολύ μικρή, είναι ζήτημα αν βρήκα για περίπου 50 εγκαταστάσεις στην Ευρώπη με τη μερίδα του λέοντος να είναι στην "ηλιόλουστη" Ισπανία. Στη μικρή Ελλάδα υπάρχουν μερικές αξιόλογες σε ιδιωτικά κτίρια (ξενοδοχεία - βιομηχανία) και στο δημόσιο τομέα βρήκα μια μελέτη στο νέο -υπό κατασκευή- δημαρχείο του Δ. Καζαντζάκη Ηρακλείου Κρήτης.

 

Έτσι έχω διάφορες απορίες σε θέματα διαστασιολόγησης κυρίως, για παράδειγμα όσον αφορά στην επιφάνεια συλλεκτών, στα χαρακτηριστικά του εναλλάκτη, στον όγκο της δεξαμενής και στη διαστρωμάτωση σε αυτή. Θα ήθελα κάποια βοήθεια σε όλα αυτά.

 

Εν κατακλείδι, συγγνώμη για το μακροσκελές του θέματος, αλλά εγώ νομίζω ότι έχει τις προοπτικές.. Μήπως κοιμάμαι τον ύπνο του δικαίου και αυτά τα πράγματα είναι ακριβά και εξωτικά;

 

Πιστεύετε ότι είναι δυνατόν να "περπατήσει" αυτή η τεχνολογία; Αξίζει η κουβέντα;

 

Φιλικά,

Στάθης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.