Μετάβαση στο περιεχόμενο

pv-t solar

Core Members
  • Περιεχόμενα

    522
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

  • Days Won

    1

Everything posted by pv-t solar

  1. Πέρα από το ότι ναι είχα, δεν είμαι ο μόνος. Είναι μακράν τα νο1 σε αιτήσεις αντικατάστασης. Και δεν υπάρχει κανείς προμηθευτής πια να απευθυνθείς. Το πρόβλημα κυρίως είναι ότι η εν λόγω εταιρία θα έκλεινε ακόμη και με καλές συνθήκες αγοράς. Ποτέ δεν έκανε σοβαρή προσπάθεια για εξαγωγές, αλλά για να μην το πάμε προς το management ήταν απλώς ακόμη μία επιδοτούμενη ελληνική προχειρότητα που για να ανοίξει η επένδυση των Αμερικανών στην Τρίπολη ως όρος ετέθη κάθε ένας που έβαζε υπογραφή στην αδειοδότηση να χώνει κι από έναν δικό του να δουλέψει στο εργοστάσιο. Ήταν αυτή εταιρία τώρα ή αλαλούμ; Όποιος τα ξέρει από μέσα ξέρει ακριβώς που αναφέρομαι.
  2. Και τέλος τέλος έκλεισε και μας κρέμασε όλους. Λεπτομέρεια ε;
  3. Για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Γενικώς τα CIS thin film αλλά και ειδικά τα Solar Frontier βρίσκονται σε άλλο πλανήτη. Η ανηγμένη απόδοσή τους σε όλες τις εγκαταστάσεις που βλέπω είναι στα 1750-1900kWh/kW,y ποσό απίθανο για άλλο ακόμη και πολύ καλό κρυσταλλικό πλαίσιο. Η εμπειρία είναι 2 ετών βέβαια, αλλά υπέραρκετή αν κρίνω ότι τα πάνελ που έφαγαν PID effect έπεσαν σε 2 χρόνια 25-30%. Τα Solar Frontier έχουν απίστευτη παραγωγή και το κόστος βάσεων και καλωδίων δεν είναι το διπλάσιο. Με βαθμό απόδοσης κοντά στο 13% σημαίνει ότι θέλουν 30-35% περισσότερες βάσεις κάτι το οποίο το αποσβένεις ταχύτατα από τη διαφορά παραγωγής. Έχουν τέλος για μένα και πλεονέκτημα αισθητικό. Θα καλούσα τον Titan να μας στειλει λινκ από κάποιο portal για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Προσωπικά το έχω δει οπότε δε χρειάζεται να πεισθώ.
  4. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν μόνο 500Ευρώ διαφορά. Συγκρίνεις ίσως πχ 20kW ΑΘ υψηλών με 20kW ΑΘ χαμηλών. Αυτό δεν είναι δίκαιο καθότι η θερμοκρασία εξόδου καθορίζει σε τι θερμοκρασία θα είναι τα σώματα, άρα και την απόδοσή τους. Από την κατασκευή του σπιτιού σε συνδυασμό με τα σώματα είναι εμφανέ ότι έχεις υπερδιαστασιολόγηση. Κατά συνέπεια, μπορείς κάλλιστα να βάλεις μια ΑΘ 60 ή 65oC. Αυτό που σε ανησυχεί για τη θερμοκρασία αν θα "πιάνεται" είναι πολύ σωστό, γι' αυτό θα πρέπει να πάρεις ΑΘ με πιστοποίηση ότι πιάνει την ονομαστική θερμοκρασία. Γενικότερα, όταν δεν υπάρχει αυτό τη θέτουν ως "επιθυμητή" κι αυτό δε μας κάνει ειδικά σε σώματα. Έχε υπόψιν ότι αν χρειάζεσαι λέβητα πχ οριακά 15kW στους 80oC θα θες αντίστοιχα ΑΘ όσα ακριβώς είναι τα σώματα (±20kW) στους 60-65oC για να έχεις καλό αποτέλεσμα. Έχει σημασία και η υπερδιαστασιολόγηση. Αν έχεις μελέτη απωλειών, πέραν της απόδοσης των σωμάτων θα είναι χρήσιμο.
  5. Το μηχάνημα το κατασκευάζει η CLIMAVENETA σε δικά της εργοστάσια με τεράστια τεχνογνωσία. Οποτε δε συγκρίνεται με Ιάπωνες και Κορεάτες. Ποτέ δεν ήξεραν τα "νερά". Οι Ασιάτες ειναι για κλιματιστικά η απ ευθείας εκτόνωσης μεγαλύτερα όχι για αέρος-νερού.
  6. Ο τεχνικός σου έχει προτείνει απο τα καλύτερα μηχανήματα που θα μπορούσε. Με τους συλλέκτες κάτι μπέρδεψες. Εμπειρικά γύρω στα 12τμ ειναι ιδανικά. Το δοχείο ειναι buffer η combi; Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεσαι επιπλέον θερμοδοχείο ΖΝΧ και το προτείνω γιατί ελέγχεις με λεπτομέρεια ξεχωριστά θέρμανση και ΖΝΧ, ενώ τα συνδυαστικα ειναι ακριβά και σχετικά ασύμφορα στη χρήση.
  7. astrah : θα πήγαινα να εξετάσω μερικές μέρες το έργο και οι μετρήσεις εύκολα δείχνουν αν κάτι πάει στραβά όντως. Οπότε φυσικά σε οποιοδήποτε έργο έχει χρειαστεί έχει κληθεί ο προμηθευτής, κατόπιν αποστολής συγκεκριμένου claim με μετρήσεις και φωτογραφίες και έχει κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις ή αντικαταστάσεις. Είναι βασικό κριτήριο το after sales για όποιον συνεργάζεσαι και όχι ένας ξερός τιμοκατάλογος ή ένα ξερό όνομα
  8. Λυπάμαι ειλικρινά αλλά δε θα βγάλεις καμία άκρη νομικά. Έτσι είναι όμως φίλε μηχανικέ όταν εμπιστεύεσαι για τον εξοπλισμό σου σε ΦΒ έργο σε έναν έμπορο μαύρου χάλυβα. Κομήτης ήταν για να αρπάξει ότι μπορεί. Τώρα το after sales είναι λέξη άγνωστη.
  9. Είναι πάρα πολύ απλό. Στα datasheets των ΦΒ συνήθως υπάρχουν κάποιοι θερμοκρασιακοί συντελεστές. Ένας αφορά τάση, ένας ένταση και ένας ισχύ (δε χρειάζεσαι τον τελευταίο αφού θα προκύψει από το γινόμενο V*I). Θα πας στις μετρήσεις Impp και Vmpp όπου αφορούν 25οC και 1000W/m2 και παίρνεις τα δύο νούμερα. Για κάθε έναν βαθμό κελσίου πάνω από τους 25 ανεβαίνει ελαφρώς η ένταση σύμφωνα με το θερμοκρασιακό συντελεστή και πέφτει η τάση. Άρα έχεις : I = Impp + [(60-25)*α] V = Vmpp + [(60-25)*β] όπου α : συντελεστής έντασης (συνήθως 0,01 ως 0,05) όπου β : συντελεστής τάσης (συνήθως -0,3 ως -0,5)
  10. Όμορφα. Πραγματικά και όχι ειρωνικά σε κατανοώ. Ο Έλληνας έχει μάθει να έχει γιατρό, αλλά δεν έχει μάθει να έχει μηχανικό. Αν έχεις από κύρωση του ήπατος μέχρι έντονο βήχα συμβουλεύεσαι γιατρό. Έτσι, και όταν έχεις από εμπορικό κέντρο μέχρι και έναν ξυλολέβητα (όπου δεν είναι το απλούστερο πράγμα) συμβουλεύεσαι μηχανολόγο. Σε ό,τι αφορά ισχύ, ενέργεια κλπ πάντα άνθρωπο με υπογραφή. Επί του θέματος, ειδικά σε ξυλολέβητα συχνότατα είναι θέμα προϊόντος. Ο εγκαταστάτης μπορεί να έχει κάνει καλή δουλειά και το μηχάνημα να μην αποδίδει. Δε δικαιολογείται να πιάνει 60oC που γράφεις. Κανονικά πρέπει να είναι προρρυθμισμένο στους 65-70oC και να έχει δυνατότητα έως τάξη των 80οC. Από εγκαταστάσεις ξυλολεβήτων σου εγγυόμαι ότι θα έχεις αποτέλεσμα αν τον βάλεις να δουλέψει μόνος του. Δεν υπάρχει λόγος να προθερμαίνει τον πετρελαιολέβητα. Και μιλάμε για μια διάταξη μεταγωγής των 150Ευρώ (χειροκίνητη). Άρα προτείνω να το κάνεις χωρίς περιττά μπερδέματα και δήθεν "ψαγμένες" λύσεις. Τώρα αν έχεις μπλέξει με μηχάνημα της πλάκας θα πρέπει να το ταίζεις συνέχεια. Είναι πυρολυτικός (εδώ γελάμε, το αποκλείω); Μάλλον όχι γιατί δεν έχει καν βεντιλατέρ...; Έχει κάποιο ταμπλό ελέγχου για παραμετροποίηση της καύσης; Δώσε κάποια στοιχεία τέτοια. Ίσως εκ των υστέρων να μπορεί να μπει βεντιλατέρ και αισθητήρας "λ". Αυτό θα χρειαστεί τον κατασκευαστή.
  11. Εσυ απορεις με τον υδραυλικο που το συνδεσε ετσι κι εγω απορω μαζι σου (και με πολλους αλλους) που δεν εδωσες να στο μελετησει μηχανολογος. Καλα κανεις και επιμενεις παντως να ψαχνεσαι στο internet. Μην πας ποτε να επισκεφτεις μηχανικο για μελετη. Μη ζητησεις ποτε συνυπογραφη προσφορα. Μ' αρεσεις!
  12. Γενικώς ο όρος μπαζουν δε σημαίνει οτι σηκώνεται η κουρτίνα. Μπαζουν θερμότητα (προς τα έξω για την ακρίβεια) άρα ας μη συνεχίσουμε τα επιχειρήματα περί κουφωμάτων. Δεν ειναι τυχαίο που μονο στην Ελλαδα υπάρχουν συρόμενα χωνευτα. Θα σας το εξηγήσει πολύ καλα ο κοντινοτερος σας κουφωματας. Συμπληρώστε στην ειδικότητά σας το προφίλ σας. Εάν δεν το κάνετε θα χαρακτηριστείτε από τους smods ως ιδιώτης και θα έχετε δικαίωμα να κάνετε αναρτήσεις μόνο στα θέματα ιδιωτών. Ευχαριστώ, hkamp.
  13. Το forum είναι τσάμπα. Ο Έλληνας είναι συχνά ακριβός στο πίτουρο και φτηνός στ' αλεύρι. Το συγκεκριμένο δεν αφορά τον εν προκειμένω προβληματιζόμενο, αλλά είναι μια κατάσταση που καθημερινά αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και όχι μόνο.
  14. Φίλε μου τα πράγματα ειναι απλά. Ο ηλιακος δεν εχει συνδεθεί στον πίνακα είτε δεν εχει νερό είτε δεν ειναι τριπλής. Σπίτι green house με ηλιακό τριπλής ειναι σύντομο ανέκδοτο να φανταστώ ε; Ακούτε οι ιδιώτες ¨Ηλιακος τριπλης¨ και χαίρεστε οτι καλύτερος απο διπλής. Άμ δε. Ηλιακος τριπλής σημαίνει οτι καις πετρέλαιο και ζεστό νερό μένει χειμωνιάτικα σε ένα καζάνι εκτεθειμένο στην ταράτσα. Ηλιακος τριπλής έπρεπε απλώς να απαγορεύεται. Πολύ απλή μελέτη δείχνει οτι συμφέρει καλυτερα όταν δεν εχει ήλιο να καις αντίσταση. Και φυσικά η πλέον σωστή λύση ειναι το θερμοδοχειο λεβητοστασιου!! Επίσης το οτι ειναι alumil τα κουφώματα γιατι σημαίνει οτι ειναι καλα;; Ξερεις πόσες σειρές βγάζει η alumil; 5-6 χαλαρά. Και μάντεψε ποια χρησιμοποιούν οι κατασκευαστές. Ω ναι, τη φθηνότερη. Και αν τα κουφώματα ειναι συρόμενα μην ψάχνεις ούτε σιλικονες ούτε αλουμιναδες ούτε κανέναν. Ολοι θα σου πουν οτι δεν έχεις πρόβλημα. ΤΑ ΣΥΡΟΜΕΝΑ ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΜΠΑΖΟΥΝ. Αλλιώς πως θα μπορούσαν να σύρονται; Δε σφραγίζουν απλούστατα. Έχουν κατι χαζοβουρτσακια κι εμείς οι μηχανικοί πάμε και προτείνουμε συρόμενα με θερμοδιακοπη. Δηλαδή Porsche με φρένα απο 1000ακι. Αυτά. Για απορίες ρίχτες εδώ, έχω να χωσω κι αλλα αν θες
  15. ΟΚ ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Βέβαια και να ζέσταινε οι αντιστάσεις δεν είναι λύση.
  16. Και κατα αλλα μετράμε το COP. Πιθανολογω οτι δεν εχει αντιστάσεις αλλιώς λογικά θα ζέστανε. Μπορεί να μην έβαλαν buffer οποτε να κάνει πολλά on-off η παράλληλα πολλά defrost και να κρυώνει το νερό των σωμάτων χειμωνιάτικα!
  17. Φυσικά και ο μηχανολόγος δεν έκανε καμία μελέτη! Απλώς αυτό ειναι το μεγαλύτερο μοντέλο που βγάζει ο κατασκευαστής και τυφλά το χρησιμοποίησε. Αυτό γράφω και σε αλλα θέματα για τις ΑΘ. Η έλλειψη γκάμας της εταιρίας μας εχει κάνει μπακαληδες!! Εινα δυνατόν γλυκό μου αγόρι να σου κάνει για 245τμ μονο 16kw;;;; Χωρις να δω καν μελέτη αποκλείεται! Και μάλιστα όταν εχει κρύο νομίζεις ειναι τυχαίο που δεν καλύπτεσαι;;; Η ΑΘ στους κάτω απο 7 συμπεριφέρεται σαν 14kw, στους 2 συμπεριφέρεται σαν 12kw και παει λέγοντας. Αχ καημενο θύμα των blue dealers και των μηχανικών του μπακαλοχαρτου. Αν θες να σου προτείνω λύση στείλε πμ γιατι σε δημόσια θέα θα γράψω τόσο άσχημα πράγματα που θα φάω μόνιμο ban.
  18. Συμφωνώ απόλυτα προσθέτοντας ότι για να λάβει κανείς υπογεγραμμένη μελέτη θα έπρεπε να την πληρώνει. Και φυσικά κανείς δεν το κάνει. Προσωπικό γιατρό έχουμε όλοι στην Ελλάδα. Προσωπικό μηχανικό δε χρειαζόμαστε. Μαζεύουμε προσφορές και βγάζουμε ένα συμπέρασμα που όλως τυχαίως συμπίπτει είτε με τη φθηνότερη λύση είτε με την καλύτερη διαφήμιση στο ραδιόφωνο.
  19. Έχοντας βάλει όχι πολλά αλλά μόλις 5 Daikin Altherma HT μπορώ να πω ότι στους 5oC περιβάλλοντος ήδη δεν κράταγε ούτε 75oC και η ισχύς έφτανε από 16kW ονομαστική στα 14kW και κοντά στους 0oC έφτανε τα 11kW. Δεν έχω δει πιο ευαίσθητο μηχάνημα. Δε μας υποσχέθηκε επίσης ποτέ ο προμηθευτής (Master Dealer) ότι θα κρατήσει τη θερμοκρασία. Μας είπε ότι λειτουργεί μέχρι στους -20oC. Ελάχιστες ΑΘ κρατάνε θερμοκρασία και είναι ευρωπαϊκές. Τέλος, ως σοβαροί μηχανικοί πρέπει να αναζητούμε πιστοποιήσεις και τους φορείς αυτών των πιστοποιήσεων. Τι με νοιάζει τι λέει η εταιρία; Κι εγώ μπορώ να πω ότι έκανα διαστημόπλοιο. Αν δε φτάσει στο φεγγάρι ποιος θα φταίει; Ο άνεμος;
  20. Το αν κρατάει τη θερμοκρασία έχει εξίσου σημασία με το αν κρατάει την ισχύ.
  21. Όχι και πολλές. Πολύ φυσιολογικές απώλειες νέου μάλιστα κτίσματος. 26kW για 260τμ δεν πάσχει από μόνωση ! Θα τοποθετήσεις ως βέλτιστη λύση για μένα : 1) Α/Θ 60 ή 65oC ισχύος ±30kW 2) Δοχείο Αδρανείας όγκου = ισχύς ΑΘ * 15 τουλάχιστον = >450λ. Πρακτικά για την περίπτωση νυχτερινού όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα. Και 1000λ ακόμη και παραπάνω αν χωράει το δοχείο. 3) Για περιπτώσεις μεγάλου ψύχους (επειδή κάνουμε Α/Θ στα βόρεια προάστια που έχει κρύο) καλή είναι μια εφεδρεία για τέτοιο σπίτι. Άρα στο Δ.Α. θα ρίχνουμε το λέβητα που καλό είναι να μη βγάλουμε από το παιχνίδι. Υψόμετρο 500μ σημαίνει θα πιάνει κρύο.
  22. Όχι δεν μπορείς όπως λες. Εκτός αν συμπέσουν οι θερμοκρασίες με κάποιες απο τα πρωτόκολλα. Έτσι βλέποντας απο πίνακα το COP και μετρώντας την ισχύ συμπιεστη θα τα πολλαπλασιαζες. Κατα τα αλλα αν το θέμα σου ειναι οτι δεν έχεις datasheet τότε +1 στον stef4
  23. @stef4 : υπάρχει μία διάταξη που λέγεται soft starter. 6πλάσιο από το ονομαστικό θα τραβούσε, ΟΧΙ από μια συσκευή inverter. Εξάλλου απαναλαμβάνω ότι δεν είναι full inverter οι Α/Θ @nightstalker : από εταιρίες που κάνουν και κλιματιστικά μόνο τη Hitachi. Από πραγματικές εταιρίες Α/Θ χρησιμοποιώ και προτείνω SDEEC και CLIMAVENETA που ξέρουν πραγματικά τις Α/Θ, καθώς και μ' αρέσει η OCHSNER πολύ αλλά είναι τόσο ακριβή που δεν μπορώ να τη χρησιμοποιήσω. Οι υπόλοιποι είναι κλιματιστικάδες. Δεν κάνω μαύρη διαφήμιση, μπορώ να αιτιολογήσω αναλυτικά τη γνώμη μου. Εν συντομία : 1) Οι εταιρίες της Ευρώπης που ανέφερα είναι προσανατολισμένες στη φιλοσοφία της Α/Θ και φυσικά όχι του κλιματιστικού. Άρα ξέρουν να σχεδιάζουν στις ανάγκες μας. Τεράστια γκάμα, πολλές θερμοκρασίες κλπ κλπ. Οι Ιάπωνες (για κινέζους ακόμη και μεγάλους ούτε λόγος) έχουν τόσο ίδια γκάμα που νομίζεις ότι μια εταιρία τις φτιάχνει και αλλάζουν ταμπελάκι και ελαφρώς τις προδιαγραφές. Ήμαρτον. Το ότι είναι καθιερωμένες δεν τις κάνει καλύτερες. Το αντίθετο ισχύει. 2) Οι "καλές" κατ εμέ ευρωπαϊκές εταιρίες κάνουν πολύ πιο ανθεκτικά σασί. Χρήσιμο για το έντονα διαβρωτικό περιβάλλον της Ελλάδας (η θαλάσσια διάβρωση επηρεάζει σε απόσταση >10χμ!!) 3) Οι "καλές" εταιρίες δεν επικεντρώνονται στο COP του πρωτοκόλλου μέτρησης αλλά προσέχουν να κρατάνε το COP σε χαμηλές θερμοκρασίες. Οι Ιάπωνες εδώ είναι πονηροί. 4) Οι "καλές" εταιρίες δε μου προτείνουν Α/Θ 80oC σε σώματα πάνελ, χωρίς πιστοποιήσεις, με χαμηλότατο COP και μου πουλάνε παραμύθι για 70-80% οικονομία. Έχω βάλει δυστυχώς μεγάλο μονοψήφιο αριθμό εφαρμογών αλλά η μελέτη έδειξε 50-55% οικονομία και αυτήν έδωσα εγγράφως. Αυτή μάλιστα ήταν και στην πράξη. Να δω που θα τρέχω να κρυφτώ βέβαια όταν γίνει το ρεύμα από τη ΔΕΗ +10 ή +20% (άσε που ήδη ανέβηκαν κλίμακα αλλά τους πρότεινα ΦΒ όταν ανοίξει το net metering) και η εξοικονόμηση θα γίνει 40%. Για την πιο πουλημένη και επώνυμη Α/Θ στην Ελλάδα θα έλεγα ότι καταχρηστικά έχει μπει στο "εξοικονομώ" και είναι ακόμη μία εμπορικού τύπου κίνηση αφού δε θα έπρεπε να βρίσκεται βάσει πιστοποιήσεων εκεί!! 5) Οι "καλές" εταιρίες διαφημίζονται λιγότερο από τα ΜΜΕ και περισσότερο από ευχαριστημένους χρήστες. Αυτό είναι λίγο σλόγκαν
  24. Γιατί είναι κακό που δεν είναι inverter;; Νομίζετε ότι από τους σοβαρότερους κατασκευαστές Α/Θ δεν ξέρουν πως να βάλουν inverter;; Ή ότι είναι μεγάλο κόστος 200Ευρώ ακόμη στα 10.000Ευρώ; Όπως στην αρχή των ΦΒ έτσι και τώρα στην αρχή της θέρμανσης με ΑΠΕ καλλιεργείται η ημιμάθεια. Την τεχνολογία inverter την προώθησαν αρχικά οι εταιρίες των κλιματιστικών όπου και έχει νόημα η γραμμική λειτουργία μιας και δεν υπάρχει αποθήκευση της ενέργειας. Σε Α/Θ αέρος νερού προσωπικά δεν προτιμώ το inverter για τους εξής λόγους : 1) Βγάζει βλάβες. Σε μια Α/Θ έχεις 90% των μελλοντικών προβλημάτων στο inverter 2) Ο συμπιεστής ως στροβιλομηχανή δεν έχει καλό βαθμό απόδοσης σε χαμηλό ποσοστό λειτουργίας. Άρα ΔΕΝ κάνω εξοικονόμηση 3) Δεν είναι γραμμικό inverter αυτό των Α/Θ άρα αφήνει πάνω από το μισό φάσμα λειτουργίας on/off 4) Έτσι κι αλλιώς χρησιμοποιούμε δοχείο αδρανείας!! Άρα το πολύ πολύ αν μια αντλία είναι on/off να χρειαστώ 20-30% μεγαλύτερο δοχείο αδρανείας. Ψηφίζω on/off ξεκάθαρα ή φοβερά αξιόπιστο inverter όπου εμπιστεύομαι ελάχιστες (για να μην πω μία μόνο). Προσοχή στην παραπληροφόρηση. Είμαστε μηχανικοί και παρόλ αυτά ακούμε τις διαφημίσεις άκριτα!!
  25. Το προμο είναι marketing. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά υπέρυθρα. Τα καλα πληρούν τις προδιαγραφές που γράφουν. Με θερμοστάτη σε καλές μονώσεις καίνε περίπου 10 ώρες/ημέρα και χρειάζεσαι περίπου 50W/τμ. Τα κλιματιστικά λειτουργούν σε αφύγρανση αλλά δε στεγνώνουν την τοιχοποιία και δεν τη "φορτίζουν" με θερμότητα.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.