Jump to content

pv-t solar

Core Members
 • Content Count

  522
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

pv-t solar last won the day on February 22 2014

pv-t solar had the most liked content!

Community Reputation

7 Ουδέτερη

About pv-t solar

 • Rank
  Διακεκριμένο Μέλος

Profile Information

 • Φύλο
  Άντρας
 • Ενδιαφέροντα
  ΑΠΕ
 • Τοποθεσία
  Αττική
 • Επάγγελμα
  Μηχανικός
 • Ειδικότητα
  Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Πέρα από το ότι ναι είχα, δεν είμαι ο μόνος. Είναι μακράν τα νο1 σε αιτήσεις αντικατάστασης. Και δεν υπάρχει κανείς προμηθευτής πια να απευθυνθείς. Το πρόβλημα κυρίως είναι ότι η εν λόγω εταιρία θα έκλεινε ακόμη και με καλές συνθήκες αγοράς. Ποτέ δεν έκανε σοβαρή προσπάθεια για εξαγωγές, αλλά για να μην το πάμε προς το management ήταν απλώς ακόμη μία επιδοτούμενη ελληνική προχειρότητα που για να ανοίξει η επένδυση των Αμερικανών στην Τρίπολη ως όρος ετέθη κάθε ένας που έβαζε υπογραφή στην αδειοδότηση να χώνει κι από έναν δικό του να δουλέψει στο εργοστάσιο. Ήταν αυτή εταιρία τώρα ή αλαλούμ; Όποιος τα ξέρει από μέσα ξέρει ακριβώς που αναφέρομαι.
 2. Και τέλος τέλος έκλεισε και μας κρέμασε όλους. Λεπτομέρεια ε;
 3. Για να είμαστε σαφείς και ξεκάθαροι. Γενικώς τα CIS thin film αλλά και ειδικά τα Solar Frontier βρίσκονται σε άλλο πλανήτη. Η ανηγμένη απόδοσή τους σε όλες τις εγκαταστάσεις που βλέπω είναι στα 1750-1900kWh/kW,y ποσό απίθανο για άλλο ακόμη και πολύ καλό κρυσταλλικό πλαίσιο. Η εμπειρία είναι 2 ετών βέβαια, αλλά υπέραρκετή αν κρίνω ότι τα πάνελ που έφαγαν PID effect έπεσαν σε 2 χρόνια 25-30%. Τα Solar Frontier έχουν απίστευτη παραγωγή και το κόστος βάσεων και καλωδίων δεν είναι το διπλάσιο. Με βαθμό απόδοσης κοντά στο 13% σημαίνει ότι θέλουν 30-35% περισσότερες βάσεις κάτι το οποίο το αποσβένεις ταχύτατα από τη διαφορά παραγωγής. Έχουν τέλος για μένα και πλεονέκτημα αισθητικό. Θα καλούσα τον Titan να μας στειλει λινκ από κάποιο portal για να διαπιστώσουμε του λόγου το αληθές. Προσωπικά το έχω δει οπότε δε χρειάζεται να πεισθώ.
 4. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν μόνο 500Ευρώ διαφορά. Συγκρίνεις ίσως πχ 20kW ΑΘ υψηλών με 20kW ΑΘ χαμηλών. Αυτό δεν είναι δίκαιο καθότι η θερμοκρασία εξόδου καθορίζει σε τι θερμοκρασία θα είναι τα σώματα, άρα και την απόδοσή τους. Από την κατασκευή του σπιτιού σε συνδυασμό με τα σώματα είναι εμφανέ ότι έχεις υπερδιαστασιολόγηση. Κατά συνέπεια, μπορείς κάλλιστα να βάλεις μια ΑΘ 60 ή 65oC. Αυτό που σε ανησυχεί για τη θερμοκρασία αν θα "πιάνεται" είναι πολύ σωστό, γι' αυτό θα πρέπει να πάρεις ΑΘ με πιστοποίηση ότι πιάνει την ονομαστική θερμοκρασία. Γενικότερα, όταν δεν υπάρχει αυτό τη θέτουν ως "επιθυμητή" κι αυτό δε μας κάνει ειδικά σε σώματα. Έχε υπόψιν ότι αν χρειάζεσαι λέβητα πχ οριακά 15kW στους 80oC θα θες αντίστοιχα ΑΘ όσα ακριβώς είναι τα σώματα (±20kW) στους 60-65oC για να έχεις καλό αποτέλεσμα. Έχει σημασία και η υπερδιαστασιολόγηση. Αν έχεις μελέτη απωλειών, πέραν της απόδοσης των σωμάτων θα είναι χρήσιμο.
 5. Το μηχάνημα το κατασκευάζει η CLIMAVENETA σε δικά της εργοστάσια με τεράστια τεχνογνωσία. Οποτε δε συγκρίνεται με Ιάπωνες και Κορεάτες. Ποτέ δεν ήξεραν τα "νερά". Οι Ασιάτες ειναι για κλιματιστικά η απ ευθείας εκτόνωσης μεγαλύτερα όχι για αέρος-νερού.
 6. Ο τεχνικός σου έχει προτείνει απο τα καλύτερα μηχανήματα που θα μπορούσε. Με τους συλλέκτες κάτι μπέρδεψες. Εμπειρικά γύρω στα 12τμ ειναι ιδανικά. Το δοχείο ειναι buffer η combi; Στην πρώτη περίπτωση χρειάζεσαι επιπλέον θερμοδοχείο ΖΝΧ και το προτείνω γιατί ελέγχεις με λεπτομέρεια ξεχωριστά θέρμανση και ΖΝΧ, ενώ τα συνδυαστικα ειναι ακριβά και σχετικά ασύμφορα στη χρήση.
 7. astrah : θα πήγαινα να εξετάσω μερικές μέρες το έργο και οι μετρήσεις εύκολα δείχνουν αν κάτι πάει στραβά όντως. Οπότε φυσικά σε οποιοδήποτε έργο έχει χρειαστεί έχει κληθεί ο προμηθευτής, κατόπιν αποστολής συγκεκριμένου claim με μετρήσεις και φωτογραφίες και έχει κάνει τις απαραίτητες βελτιώσεις ή αντικαταστάσεις. Είναι βασικό κριτήριο το after sales για όποιον συνεργάζεσαι και όχι ένας ξερός τιμοκατάλογος ή ένα ξερό όνομα
 8. Λυπάμαι ειλικρινά αλλά δε θα βγάλεις καμία άκρη νομικά. Έτσι είναι όμως φίλε μηχανικέ όταν εμπιστεύεσαι για τον εξοπλισμό σου σε ΦΒ έργο σε έναν έμπορο μαύρου χάλυβα. Κομήτης ήταν για να αρπάξει ότι μπορεί. Τώρα το after sales είναι λέξη άγνωστη.
 9. Παρά τη γενικότερη συμφωνία μου θέλω να διευκρινησω κατι για το COP. Όταν αναζητούμε COP υψηλό ειναι λάθος να κοιτάζουμε αυτό του κατασκευαστή και μονο σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, αφού εχει τεράστια σημασία πως συμπεριφέρεται σε όλο το εύρος θερμοκρασιών. Ειναι ακριβώς σαν να πιστεύουμε οτι το αμάξι με τα περισσότερα άλογα ειναι γρηγορότερο. Μετράνε και οι ροπές στα χαμηλά και αλλα πολλά. Το γρήγορο αυτοκίνητο μετριέται σε πίστα και σε βάθος χρόνου η αντοχή του. Κλείνοντας και σύντομα, το COP χρήσιμο ειναι , αλλα οι κατασκευαστές συνήθως κρύβουν τη συμπεριφορά σε όλες τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Ως προς τις επώνυμες η μη, επειδή η ελληνική αγορά δεν ειναι η απόλυτη και δεν ξέρουμε ποιες ειναι επώνυμες όντως, καλο ειναι να εμπιστευτείς αυτόν που στην πουλάει-τοποθετεί. Το πικρό μου σύνηθες σχόλιο ειναι οτι οι 3 ΑΘ που διαφημίζονται στην ελληνική τηλεόραση ειναι πολύ επώνυμες και ΚΑΜΙΑ δεν εχει πιστοποιήσεις.
 10. @Fade2black : υπαρχει πιθανότητα κάτω του 5% να εχει άδικο ο συνάδελφος αλλα όντως θα πρέπει να δεις μελέτη απωλειών. Χρειάζεται φυσικά και ένας συνδυασμός με τη θερμική ισχύ των σωμάτων σου. Υπαρχει ακομη μεγάλη πιθανότητα να έβαλες αδίκως ολόκληρο όγκο μέσα στο σπίτι σου καθώς μάλλον μια monoblock ΑΘ των 65oC να σου έκανε την ίδια θερμανση φθηνότερα, αποδοτικοτερα, πιο αθόρυβα και με λιγότερα μερεμετια. Γενικότερα ως μοντέλο καλή επιλογή φυσικά εν σχεσει με τζάκια, κλιματιστικά κλπ αηδίες. Καλή εξοικονόμηση!
 11. Είναι πάρα πολύ απλό. Στα datasheets των ΦΒ συνήθως υπάρχουν κάποιοι θερμοκρασιακοί συντελεστές. Ένας αφορά τάση, ένας ένταση και ένας ισχύ (δε χρειάζεσαι τον τελευταίο αφού θα προκύψει από το γινόμενο V*I). Θα πας στις μετρήσεις Impp και Vmpp όπου αφορούν 25οC και 1000W/m2 και παίρνεις τα δύο νούμερα. Για κάθε έναν βαθμό κελσίου πάνω από τους 25 ανεβαίνει ελαφρώς η ένταση σύμφωνα με το θερμοκρασιακό συντελεστή και πέφτει η τάση. Άρα έχεις : I = Impp + [(60-25)*α] V = Vmpp + [(60-25)*β] όπου α : συντελεστής έντασης (συνήθως 0,01 ως 0,05) όπου β : συντελεστής τάσης (συνήθως -0,3 ως -0,5)
 12. Όμορφα. Πραγματικά και όχι ειρωνικά σε κατανοώ. Ο Έλληνας έχει μάθει να έχει γιατρό, αλλά δεν έχει μάθει να έχει μηχανικό. Αν έχεις από κύρωση του ήπατος μέχρι έντονο βήχα συμβουλεύεσαι γιατρό. Έτσι, και όταν έχεις από εμπορικό κέντρο μέχρι και έναν ξυλολέβητα (όπου δεν είναι το απλούστερο πράγμα) συμβουλεύεσαι μηχανολόγο. Σε ό,τι αφορά ισχύ, ενέργεια κλπ πάντα άνθρωπο με υπογραφή. Επί του θέματος, ειδικά σε ξυλολέβητα συχνότατα είναι θέμα προϊόντος. Ο εγκαταστάτης μπορεί να έχει κάνει καλή δουλειά και το μηχάνημα να μην αποδίδει. Δε δικαιολογείται να πιάνει 60oC που γράφεις. Κανονικά πρέπει να είναι προρρυθμισμένο στους 65-70oC και να έχει δυνατότητα έως τάξη των 80οC. Από εγκαταστάσεις ξυλολεβήτων σου εγγυόμαι ότι θα έχεις αποτέλεσμα αν τον βάλεις να δουλέψει μόνος του. Δεν υπάρχει λόγος να προθερμαίνει τον πετρελαιολέβητα. Και μιλάμε για μια διάταξη μεταγωγής των 150Ευρώ (χειροκίνητη). Άρα προτείνω να το κάνεις χωρίς περιττά μπερδέματα και δήθεν "ψαγμένες" λύσεις. Τώρα αν έχεις μπλέξει με μηχάνημα της πλάκας θα πρέπει να το ταίζεις συνέχεια. Είναι πυρολυτικός (εδώ γελάμε, το αποκλείω); Μάλλον όχι γιατί δεν έχει καν βεντιλατέρ...; Έχει κάποιο ταμπλό ελέγχου για παραμετροποίηση της καύσης; Δώσε κάποια στοιχεία τέτοια. Ίσως εκ των υστέρων να μπορεί να μπει βεντιλατέρ και αισθητήρας "λ". Αυτό θα χρειαστεί τον κατασκευαστή.
 13. Εσυ απορεις με τον υδραυλικο που το συνδεσε ετσι κι εγω απορω μαζι σου (και με πολλους αλλους) που δεν εδωσες να στο μελετησει μηχανολογος. Καλα κανεις και επιμενεις παντως να ψαχνεσαι στο internet. Μην πας ποτε να επισκεφτεις μηχανικο για μελετη. Μη ζητησεις ποτε συνυπογραφη προσφορα. Μ' αρεσεις!
 14. Γενικώς ο όρος μπαζουν δε σημαίνει οτι σηκώνεται η κουρτίνα. Μπαζουν θερμότητα (προς τα έξω για την ακρίβεια) άρα ας μη συνεχίσουμε τα επιχειρήματα περί κουφωμάτων. Δεν ειναι τυχαίο που μονο στην Ελλαδα υπάρχουν συρόμενα χωνευτα. Θα σας το εξηγήσει πολύ καλα ο κοντινοτερος σας κουφωματας. Συμπληρώστε στην ειδικότητά σας το προφίλ σας. Εάν δεν το κάνετε θα χαρακτηριστείτε από τους smods ως ιδιώτης και θα έχετε δικαίωμα να κάνετε αναρτήσεις μόνο στα θέματα ιδιωτών. Ευχαριστώ, hkamp.
 15. Το forum είναι τσάμπα. Ο Έλληνας είναι συχνά ακριβός στο πίτουρο και φτηνός στ' αλεύρι. Το συγκεκριμένο δεν αφορά τον εν προκειμένω προβληματιζόμενο, αλλά είναι μια κατάσταση που καθημερινά αντιμετωπίζει ο κλάδος μας και όχι μόνο.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.