Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ταχύτητα ανέμου?


 

Recommended Posts

Πρέπει να ρίξεις μια ματιά στους Ευρωκώδικες (υπάρχει κατά τη γνώμη μου ένα ωραίο βιβλίο του Ερμόπουλου, καθ. στο ΕΜΠ). Το αναφέρω αυτό διότι ανάλογα την κατασκευή και την περιοχή η βασική ταχύτητα του ανέμου προσαυξάνεται με συντελεστές που προβλέπονται από τους Ευρωκώδικες οι οποίοι έχουν προκύψει από πειραματικές μετρήσεις που λαμβάνουν υπόψη στροβιλότητα κ.λπ. Από όσο γνωρίζω η δυσμενέστερη βασική ταχύτητα ανέμου που προβλέπεται από τους Ευρωκώδικες στην Ελλάδα είναι 33 m/s, μην νομίζεις ότι είναι χαμηλή διότι όπως προανέφερα ανάλογα την περίπτωση προσαυξάνεται τόσο που μπορεί για τη δικιά σου κατασκευή να ξεπερνάει το μέγεθος των 55 m/s.

Επίσης ορθό είναι όταν λαμβάνεις στοιχεία από ένα κανονισμό να ολοκληρώνεις τη μελέτη με ότι προβλέπει ο συγκεκριμένος κανονισμός και όχι για παράδειγμα να θεωρείς 33 m/s και ύστερα με λογαριθμικό τρόπο να εκτιμάς την ταχύτητα αέρα σε άλλο ύψος, διότι ο έκαστος κανονισμός όπως έχει διατυπωθεί έχει συμπεριλάβει διάφορα φαινόμενα υπόψη και για αυτό ίσως να έχει βασική ταχύτητα αέρα όχι ιδιαίτερα υψηλή.

Link to comment
Share on other sites

Ο Ευροκωδικας εχει σαν μεγιστηταχυτητα αναφορας τα 33 m/sec και απο εκει και πέρα προσαυξανει και δημιουργει καθ΄ υψος προφιλ.

Εμενα η ταχύτητα αναφορας ήταν 55 m/sec .

Τα 3 βιβλια Ερμοπουλου Ιωαννιδη τα έχω ειναι τα Base books για ec3

Ευχαριστώ πάντως

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή του ΑΗΣ Αθερινόλακκου (ΝΑ Κρήτη) το ανεμόμετρο ξεπέρασε αρκετές φορές τα 200 χλμ. (και το μαζεύαμε...)

Διατηρώ κατοικία στην Τήνο, πασίγνωστη για τους αέρηδες που την δέρνουν, στη Μυθολογία δε αναφέρεται το βουνό της, ο Τσικνιάς, σαν το σπίτι του θεού Αίολου. Ξέρω λοιπόν από αέρα.

Ο Αθερινόλακκος είναι ε-ξω-πρα-γμα-τι-κός. Είναι απίστευτο πως η ΔΕΗ έκανε ένα τέτοιο έργο εκεί. Σας μιλάω για τυφώνα. Τις μέρες που φυσούσε δε ζύγωνες στην παραλία. Ούτε μπουσουλώντας.

Θυμάμαι πως όταν προτοπήγα το '93 έβλεπα οτι τις βάρκες τις τραβάγανε έξω και τις δένανε σε πασάλους γύρω-γύρω μπηγμένους οι λιγοστοί ψαράδες της περιοχής. Υπέθεσα πως θα έβγαζε χοντρό κύμα (παρεμπιπτόντως, το λιμενικό τμήμα υπολογίστηκε με 5.5 μ ύψος κύματος)

Έμεινα εμβρόντητος όταν μου είπαν πως τις δένουν για τον αέρα. Σε λίγες μέρες το διαπίστωσα ιδίοις όμμασι.

Σημειωτέον πως λίγο ανατολικά ή δυτικά ο αέρας χαμηλώνει, μόνο στη μπούκα της χαράδρας που είναι στημένο το εργοστάσιο παρατηρείται αυτό το τοπικό φαινόμενο.

Μιλάμε για μυθικές κατασκευές, δείτε τις δημοσιευμένες φωτογραφίες στο GoogleEarth σε συντεταγμένες 35 00 00Ν,26 08 00Ε

Link to comment
Share on other sites

μόνο στη μπούκα της χαράδρας που είναι στημένο το εργοστάσιο παρατηρείται αυτό το τοπικό φαινόμενο.

Πρόκειται για τοπικό φαινόμενο, όπως λες, λόγω της μορφολογίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.