Μετάβαση στο περιεχόμενο

VSEng

Members
  • Περιεχόμενα

    39
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by VSEng

  1. Γενικά στο βιβλίο του κ. Περδίου (http://www.pvestimation.gr) λαμβάνονται υπόψη μία σειρά από συντελεστές βαθμών απόδοσης που μειώνουν την ενέργεια που παράγουν τα φ/β πάνελ. Κατά συνέπεια δίνει συντηρητικά αποτελέσματα σε σχέση με αυτά που πρεσβεύουν οι περισσότερες εταιρίες. Ίσως για αυτό να βλέπεις κάποιες διαφορές. Όμως με το βιβλίο αυτό είσαι στο safe side, αλλά μπορεί κάποιος να λάβει υπόψη του άλλες τιμές για τους βαθμούς απόδοσης, από στοιχεία που πιθανόν να έχει. Υπάρχει το σχετικό παράδειγμα που προαναφέρεις σε μελέτη που διατίθεται δωρεάν από την ADAMSNET LTD(http://www.adamsnet.gr/html/services/AdamsnetLTD-CommissioningofPVs.htm) και είναι σε PDF μορφή και παρουσιάζεται ως “Τεχνική Έκθεση”. Προσοχή να ζητηθεί η DRAFT3 και όχι η DRAFT1 που είναι ανηρτημένη διότι έχει 25ετή οικονομική αξιολόγηση, Η οποία από μόνη της μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό εργαλείο αξιολόγησης έκαστης επένδυσης ενεργειακής ή μη.
  2. Στο συνάδελφο μου αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι υπάρχει υγροποίηση και αποστραγκύζεται στο κάτω μέρος της ανοξείδωτης καπνοδόχου.
  3. Συμφωνώ, αλλά αυτό που λέω είναι το γεγονός ότι εάν ο έμπορας δεν έχει συμφωνήσει να πουλήσει τότε ο μηχανικός τι να σχεδιάσει? Τέλος το αποδοτικότερο οικονομικά είναι να πουλάει ο μηχανικός αλλά η εμπορική δραστηριότητα στις περισσότερες φόρες δεν γίνεται από μηχανικούς διότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα γίνεται με γνωριμίες και γενικά με δεξιότητες που αναπτύσσονται στην αγορά και όχι στα Πολυτεχνεία. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ένας αξιοπρεπής ανταγωνιστικός επιχειρηματίας. Τέλος πάντων γενικά πιστεύω ότι υπάρχουν αρκετά αξιόλογοι μηχανικοί οι οποίοι μπορούν να σχεδιάσουν ανταγωνιστικές μηχανές.
  4. Όντος θα πρέπει οι μηχανολόγοι να τις σχεδιάζουν. Το πρόβλημα όμως δεν είναι ο σχεδιασμός και γενικά δεν είναι τεχνικό, το πρόβλημα είναι το εμπορικό μέρος της δραστηριότητας.
  5. Ένας συνάδελφος μου είχε ανάλογο πρόβλημα και το έλυσε τοποθετώντας ένα ανοξείδωτο σωλήνα εσωτερικά. Από το λέβητα θα δεις εάν υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης σωλήνα Φ18 για παράδειγμα.
  6. Πρέπει να ρίξεις μια ματιά στους Ευρωκώδικες (υπάρχει κατά τη γνώμη μου ένα ωραίο βιβλίο του Ερμόπουλου, καθ. στο ΕΜΠ). Το αναφέρω αυτό διότι ανάλογα την κατασκευή και την περιοχή η βασική ταχύτητα του ανέμου προσαυξάνεται με συντελεστές που προβλέπονται από τους Ευρωκώδικες οι οποίοι έχουν προκύψει από πειραματικές μετρήσεις που λαμβάνουν υπόψη στροβιλότητα κ.λπ. Από όσο γνωρίζω η δυσμενέστερη βασική ταχύτητα ανέμου που προβλέπεται από τους Ευρωκώδικες στην Ελλάδα είναι 33 m/s, μην νομίζεις ότι είναι χαμηλή διότι όπως προανέφερα ανάλογα την περίπτωση προσαυξάνεται τόσο που μπορεί για τη δικιά σου κατασκευή να ξεπερνάει το μέγεθος των 55 m/s. Επίσης ορθό είναι όταν λαμβάνεις στοιχεία από ένα κανονισμό να ολοκληρώνεις τη μελέτη με ότι προβλέπει ο συγκεκριμένος κανονισμός και όχι για παράδειγμα να θεωρείς 33 m/s και ύστερα με λογαριθμικό τρόπο να εκτιμάς την ταχύτητα αέρα σε άλλο ύψος, διότι ο έκαστος κανονισμός όπως έχει διατυπωθεί έχει συμπεριλάβει διάφορα φαινόμενα υπόψη και για αυτό ίσως να έχει βασική ταχύτητα αέρα όχι ιδιαίτερα υψηλή.
  7. Μετά από διάφορες μελέτες που έκανα και κατόπιν συλλογής της σχετικής πληροφορίας που μου δώσατε κατέληξα στο να σχεδιάσω ένα υβριδικό σκιάδιο το οποίο θα εξασφαλίζει φυσική ροή μέχρι μία εξωτερική θερμοκρασία και πάνω από αυτή θα μπαίνουν σε λειτουργία ανεμιστήρες που είναι τοποθετημένοι στο σκιάδιο. Πολύ καλή η ιδέα η τοποθέτηση του "καπέλου" αλλά στις προδιαγραφές μου ήταν να επιτυγχάνεται ορισμένη θερμοκρασία εντός του μηχανήματος όταν υπάρχει άπνοια και κάποια εξωτερική θερμοκρασία αέρα, κατά συνέπεια το "καπέλο" θα εμπόδιζε την φυσική ροή κατά τη δυσμενή αυτή κατάσταση. Επίσης η αποκλειστική λύση των ανεμιστήρων δεν ήταν επιθυμητή για λόγους κόστους, αυτονομίας και αντικατάστασης αυτών όταν χαλάνε κάτω από δυσμενείς συνθήκες λειτουργίας. Αλλά δεν γινότανε τελικά, κατόπιν μελετών που έκανα, χωρίς καθόλου τη χρήση αυτών.
  8. Ο κύριος λόγος είναι να "αναχαιτιστεί" η επίδραση του ήλιου και μαζί με αυτόν το λόγο θέλω να έχω φυσικό ελκυσμό για απαγωγή θερμότητας. Πως εκτίμησες το 1 μέτρο ελάχιστο ύψος καμινάδας? Προέρχεται από την εμπειρία ή υπάρχουν κάποιες σχετικές σχέσεις?
  9. Ναι, με ενδιαφέρει το διάκενο μεταξύ μηχανήματος και σκιαδίου, ώστε να έχω βέλτιστη ροή αέρα που να "λούζει" το μηχάνημα με φυσικό τρόπο. Όσον αφορά τις θερμοκρασίες αυτές είναι που μελετώνται. Δηλαδή γνωρίζω τα watt εντός του μηχανήματος και θέλω να ψύξω το εσωτερικό του μηχανήματος εάν είναι δυνατό με φυσικό τρόπο. Επίσης γνωρίζω τα watt/m^2 που επιδρούν από τον ήλιο πάνω στο σκιάδιο. Τέλος ήδη έχω κάνει κάποιες αναλύσεις με πεπερασμένους όγκους με διαφορετικά διάκενα έχοντας πάρει αποτελέσματα θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στα σημεία ενδιαφέροντος εντός του μηχανήματος, οπότε έχω μία τάση στο μέγεθος της βέλτιστης τιμής του διακένου. Απλός διότι κάνω επαναλαμβανόμενες αναλύσεις (μου τρώνε πολύ χρόνο) μέχρι να βρω το επιθυμητό διάκενο που να μου δημιουργεί τον βέλτιστο ελκυσμό και την καλύτερη ροή αέρα γύρω από το μηχάνημα θα ήθελα μήπως υπάρχει κάποια πληροφορία στη βιβλιογραφία (ατμοπαραγωγούς, καμινάδες) ή εάν το γνωρίζει κάποιος για να το βρω ποιο γρήγορα και να κάνω λιγότερες αναλύσεις.
  10. Το μηχάνημα που σχεδιάζω χοντρικά θα έχει διαστάσεις 500mm x ύψος=800mm x βάθος=312mm και θα περιέχεται μέσα σε άνα άλλο μεταλλικό κουτί το οποίο θα "παίζει" το ρόλο του σκίαστρου. Το άλλο μεταλλικό κουτί θα επιτρέπει τη ροή αέρα από κάτω προς τα πάνω, έξοδος αέρα από περιφεριακά επάνω. Αυτό που χρειάζομε είναι πόσο μεγαλύτερο θα είναι το σκίαστρο σε σχέση με το μηχάνημα ώστε να έχω ικανοποιητική ροή αέρα μεταξύ του σκιάστρου και του μηχανήματος. Χοντρικά αυτό είναι ένα μέρος του προβλήματος που μελετάω και σχεδιάζω, κάνοντας χρήση 3d λογισμικού και μεθόδων πεπερασμένων όγκων.
  11. Σχεδιάζω και μελετάω κάποια κατασκευή στη βιομηχανία. Ένα από τα πράγματα που χρειάζομαι είναι να τοποθετήσω εξωτερικά της κατασκευής ένα μεταλλικό σκίαστρο ώστε να μειώσω την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Η κατασκευή δεν εδράζεται στο έδαφος αλλά αναρτάτε. Γνωρίζει κανένας την απόσταση που πρέπει να απέχει το σκίαστρο από την κατασκευή ώστε να έχω τη βέλτιστη φυσική ροή και των καλύτερο ελκυσμό? Γνωρίζω ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της απόστασης μεταξύ σκιάστου και σκιασμένης επιφάνειας προς ύψος της σκιασμένης επιφάνειας για να έχω ικανοποιητική φυσική ροή περιφερειακά της κατασκευής που περιβάλλεται από κάποιο σκίαστρο. Επίσης μπορεί κάποιος να με παραπέμψει σε κάποιο site ή βιβλίο όπου πιθανό να βρω την παραπάνω πληροφορία?
  12. Θα έπρεπε η Ελλάδα να εξάγει ενέργεια διότι είναι πλούσια χώρα σε ήλιο, αέρα και νερό (χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, πολύ σημαντικό!!!) και όχι μόνο αυτό αλλά θα έπρεπε να δημιουργούσε τεχνολογία σχεδίασης και κατασκευής Φ/Β πλαισίων, ανεμογεννητριών κ.λπ. και να τα εξάγει αντί να εισάγει ανάλογες κατασκευές. Όλα αυτά θα έπρεπε να τα επιδοτεί το κράτος σε πολύ μεγάλο βαθμό εδώ και χρόνια με την ανοχή του φορολογούμενου πολίτη, ανταυτού επιδοτεί μέσω δανεισμού της χώρας των υπερμεγέθη δημόσιο φορέα και δεν μπορεί ποια οικονομικά να δώσει ικανά κίνητρα ανάπτυξης της χώρας. Θα μπορούσε κάλλιστα στη παρούσα φάση συγκεντρώνοντας επιχειρηματίες που κάνουν εξαγωγές και έχουν ποιότητα στη δουλειά τους σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς φορείς, εάν υπήρχε κάποιο οικονομικό υπόβαθρο στη χώρα, ακόμα και να σχεδιάσει και να κατασκευάσει ένα ηλεκτροκίνητο όχημα, στη παρούσα φάση άλλες χώρες που δεν έχουν παράδοση στην αυτοκίνηση το κάνουν ήδη. Διότι για την σχεδίαση και κατασκευή κάποιου ηλεκτροκίνητου οχήματος δεν χρειάζεται να υπάρχει ιδιαίτερη ανάλογη παράδοση στην αυτοκίνηση όπως απαιτείται για ανάλογη σχεδίαση οποιασδήποτε άλλης μορφής οχήματος... Μα τι λέω αυτά δεν γίνονται, είναι γεγονός όταν κάποιος είναι δανεισμένος για να ζήσει!!! όχι για να αναπτυχθεί όσο ικανός και έξυπνος να είναι δεν μπορεί να εξελιχθεί, αυτό ακριβώς συμβαίνει και εδώ. Ένας παλιός μηχανικός, με όλο το σεβασμό που έχω προς τους έντιμους δημοσίους υπαλλήλους και δεν είναι ορθό να γενικεύουμε, μου είχε αναφέρει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η καταστροφή του τόπου.
  13. ...μετά τη σχετική διαπίστευσή της ******** από το ΕΣΥΔ. Δεν αναφέρεται πουθενά η λέξη πριν. Άλλωστε δεν έχει κάποια σημασία η παραπάνω ενημέρωση εάν δεν οριστικοποιηθεί ο νόμος, απλός απευθύνεται σε συναδέλφους που πασχίζουν να ολοκληρώσουν τα συγκεκριμένα σεμινάρια. Επίσης υπάρχουν και άλλοι εκπαιδευτικοί φορείς που πραγματοποιούν τα συγκεκριμένα σεμινάρια και θα ακολουθήσουν και άλλοι. Η σημασία είναι ποίοι φορείς είναι σε διαδικασία διαπίστευσης και τι θα ορίζει ο νόμος για το τι πρέπει να έχει ως χαρτιά ένας ενεργειακός επιθεωρητής.
  14. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σεμιναρίων, για ολόκληρο τον κύκλο των σεμιναρίων ή μέρος αυτών (ανάλογα εάν κάποιος έχει κάνει κάποια κάπου αλλού), προβλέπεται πιστοποίηση των επιθεωρητών, μετά τη σχετική διαπίστευσή της ******** από το ΕΣΥΔ.
  15. Έχει ανακοινωθεί η διοργάνωση σεμιναρίων ενεργειακών επιθεωρητών και πιστοποίηση αυτών, για όποιο συνάδερφο ενδιαφέρεται παραθέτω την ανακοίνωση παρακάτω (νομίζω ότι δικαίωμα στο να γίνει κάποιος ενεργειακός επιθεωρητής έχουν όλοι οι διπλωματούχοι μηχανικοί, οι φυσικοί και δεν γνωρίζω με σιγουριά ,αλλά νομίζω πως ναι, είναι ότι έχουν δικαίωμα και όλοι οι μηχανικοί των ΤΕΙ): Η ******** προγραμματίζει την έναρξη σεμιναρίων κατάρτισης ενεργειακών επιθεωρητών. Τα σεμινάρια θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009. Σε κάθε σεμινάριο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των σεμιναρίων προβλέπεται πιστοποίηση των επιθεωρητών, μετά τη σχετική διαπίστευσή της **** από το ΕΣΥΔ. Για δήλωση συμμετοχής για ολόκληρο τον κύκλο των σεμιναρίων ή μέρος αυτών μπορείτε να απευθυνθείτε στη *********: Τηλ: *********** Email: ***********
  16. Σίγουρα είναι τα βάρη μόνο 20 kg/m^2? Σε αγροτεμάχιο (όχι κατοικία) ανάλογης στατικής μελέτης (όχι κατά ευρωκώδικα αλλά κατά DIN) τα βάρη ήταν περίπου 100 kg/m^2. Το πανέλο είχε επιφάνεια ~1,3 m^2. Το αναφέρω διότι εάν στην περίπτωση σου έχεις μικρότερα πανέλα τότε θα έχεις και λιγότερες φορτίσεις.
  17. Θέλω να πω ότι πρώτα θα έπρεπε να υπάρξει σώμα επιστημόνων που θα είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για να αξιολογήσουν την υπάρχουσα κατάσταση όσον αφορά το ενεργειακό αποτύπωμα έκαστης κατοικίας και ύστερα να θεσπιστούν οικονομικές προτάσεις ενίσχυσης έκαστου πολίτη που θα ήθελε να μειώσει το ενεργειακό του αποτύπωμα. Τώρα απλός θα κινηθεί εν μέρει η αγορά με άναρχο τρόπο, κατά τη γνώμη μου ανορθόδοξα, χωρίς ίσως να επιτευχθεί η εξοικονόμηση ενέργειας που είναι και το ζητούμενο, ώστε να προστατευτεί το περιβάλλον και ο πολίτης να γνωρίζει εάν με την επένδυση του υπάρχει απόσβεση και πότε. Χωρίς αξιολόγηση ποσοτική και ποιοτική του πριν και του μετά δεν γνωρίζει κάποιος με κάποια ακρίβεια τι έχει κερδίσει οικονομικά και ενεργειακά.
  18. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν κάποιος έχει κάνει αυτό το μεταπτυχιακό "Υπολογιστική Μηχανική" του ΕΜΠ και εάν υπάρχει σχετική επαγγελματική ενασχόληση στη βιομηχανία ή γενικά. Επίσης γνωρίζω ότι τα εργαλεία (λογισμικό) που απαιτούνται για να κάνει κάποιος ανάλογες εργασίες είναι αρκετά ακριβά, οπότε υπάρχουν κάποια free τα οποία σε συνδυασμό με προσωπικούς κώδικές χρησιμοποιούνται από τους ενδιαφερόμενους? ή υπάρχει πράγματι αντικείμενο και συμφέρει η ανάλογη επένδυση?
  19. chryssa, δεν είμαι σίγουρος, αλλά νομίζω ότι έχει γράψει σχετικό βιβλίο, κάνε μία έρευνα στα βιβλιοπωλεία. Επίσης την μέθοδο CLTD της ASHRAE την έχει και το πρόγραμμα Fine της 4Μ (αλλά μου φαίνεται κάπως πρόχειρη). Τέλος νομίζω ότι υπάρχει κάποια demo ή free έκδοση αυτής και στο διαδίκτυο την οποία θα μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις. Πράγματι όμως εάν τη βρεις σε κάποιο βιβλίο θα χρειαστείς να φτιάξεις ένα πολύπλοκο αρχείο excel.
  20. Δεν γνωρίζω τι είναι αυτοί οι συντελεστές Carrier που αναφέρεις, αλλά το ωριαίο θερμικό κέρδος μπορείς να το υπολογίσεις κάνοντας χρήση της μεθόδου CLTD (Cooling Load Temperature Difference) της ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning). Διδάσκεται στο ΕΜΠ από τον κ. Αντωνόπουλο.
  21. Τι εννοείς "Φ/Β αντιστροφέας βάσεις ?". Το πάρκο ήταν 100 kWp και τα πανέλα εδράζονταν σε σταθερές βάσεις.
  22. Θα πρέπει εξειδικευμένοι μηχανικοί με κατάλληλο εξοπλισμό και εκπαίδευση να συμβουλέψουν τους πολίτες ώστε να επιτευχθεί για αυτούς οι τεχνοοικονομικότερη για την κατοικία τους επιδοτούμενη επένδυση. Δηλαδή οι εξειδικευμένοι μηχανικοί κάνοντας χρήση κάποιου λογισμικού και εξοπλισμού να είναι σε θέση να ελέγξουν την κατοικία (κάθε κατοικία είναι διαφορετική ως προς το ενεργειακό της αποτύπωμα) και να είναι σε θέση να υποβάλουν προς το πολίτη τεχνική έκθεση με τα τεχνοοικονομικότερα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας που θα μπορούσε οικονομικά να υποστηρίξει και να διαπιστώνει στο άμεσο μέλλον κάποια οικονομικά οφέλη. Μέσα στις προτάσεις τους σαφέστατα θα πρέπει να είναι και τα επιδοτούμενα μέτρα που μόλις εξαγγέλθηκαν, αλλά μπορεί να είναι και άλλα πράγματα επιπλέον που με μικρό κόστος να συμβάλουν προς τη κατεύθυνση εξοικονόμησης ενέργειας τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνονται τεχνοοικονομικά από τον εξειδικευμένο μηχανικό (πιθανών κάνοντας χρήση ανάλογου λογισμικού π.χ. λογισμικού Φ/Β κ.λπ.).
  23. Συμφωνώ πρόσφατα εγκατέστησα με 3800 ΕΥΡΩ/kWp.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.