Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αγροτικός δρόμος κατάργηση


Recommended Posts

Είμαι ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου μεγαλύτερο απο 4 στρεμάτα που βρίσκεται στην Κρήτη. Το πρόβλημα έιναι οτι πριν απο αρκετά χρόνια πέρασαν ένα χωματόδρομο μέσα απο το χωράφι(χωρίς έγραφη άδεια ή συμβολαιογραφική παραχώρηση) χωρίζοντας το σε δύο τμήματα φυσικά μη αρτια. Απο τα όρια του αγροτεμαχίου διερχόταν αγροτικό κύριο μονοπάτι (λιθόστρωτο σε μεγάλο μέρος του που διατηρήται σε πολλά σημεία) που ήταν εκεί πριν το 1923.

Με αυτά τα δεδομένα μπορώ καταργίσω τον δρόμο ο οποίος πέρασε παράνομα χωρίς έγραφη άδεια, και κατστρέφει ουσιαστκά το ακίνητο?

Link to comment
Share on other sites

από τη στιγμή που δεν έχετε παραχωρήσει σε κοινή χρήση τμήμα της ιδιοκτησίας σας να γνωρίζετε ότι αυτό το μήμα παραμάνει ιδιοκτησία δική σας και προσμετράται στο συνολικό εμβαδό. το αγροτεμάχιο σας δεν χωρίζεται σε δύο τμήματα στη πραγματικότητα. από την άλλη δεν μπορείτε να κλείσετε από μονος σας το δρόμο αλλά πρέπει να συνεννοηθείτε με το δήμο ή τη κοινότητα στην οποία ανήκετε σχετικά με το θέμα σας, καθώς μπορεί να εξυπηρετεί τους υπόλοιπους όμορους αγρότες/ κατοίκους της περιοχής, από τη στιγμή που δεν είναι θεσμοθετημένη οδός με απόφαση Νομάρχη. ωστόσο επειδή αναφέρεστε στο παράπλευρο μονοπάτι, μπορείτε να κινήσετε διαδικασία αναγνώρισης αγροτικού οδού ως προυπάρχουσας του 1923 και να αναγνωριστεί ως κοινόχρηστη.

 

η έκταση που καταλαμβάνει ο αγροτικός δρόμος είναι ιδιωτική, και θεωρητικά μπορεί να καταργηθεί με βούληση του ιδιοκτήτη(Εγκ-ΒΜ2/5563/Β6/25-9-84/ Γνωμ-790/84). ωστόσο από τη στιγμή οι αγροτικοί οδοί που έχουν τεθεί σε κοινή χρήση από πολλά έτη, έστω και μετά το 1923 και έχουν χρησιμοποιηθεί από απεριόριστο αριθμό ατόμων ανεμπόδιστα, έχουν καταστεί κοινόχρηστοι.

επειδή θα υπάρξει αντίδραση στην κατάργηση της οδού που αναφέρετε καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Παρακαλώ μην κάνετε άσκοπη παράθεση ολόκληρου του προηγούμενου μηνύματος. avgoust

Link to comment
Share on other sites

Αν θελήσω να βγάλω οικοδομική άδεια, ή να πάρω δάνειο υποθηκεύοντας το ακίνητο θα πρέπει να απεικονίζω τον δρόμο στο τοπογραφικό διάγραμμα (δηλαδή με σύμφέρει?) ή αυτό θα έχει αρνητική επίτωση στην αξία του ακινήτου. Το δρόμο τον άνοιξαν μόνοι τους οι γέιτονες πληρώνοντας κάποιον με χωματουργικό μηχανημα.Κάτι πολύ συνηθησμένο στην Κρήτη την δεκαετία του 80-90.

Link to comment
Share on other sites

κατ' αρχήν ούτως ή άλλως πρέπει να απεικονίσεις το δρόμο αφού υπάρχει σήμερα. αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να πάρεις βεβαίωση από τον οικείο δήμο ότι ο δρόμος που διέρχεται μέσα από την ιδιοκτησία σου δεν είναι δημοτικός και να συνεννοηθείς με τη πολεοδομία ότι προτίθεσαι να προβείς σε έκδοση οικοδομικής αδείας προκειμένου να αοικοδομήσεις και ως εκ τούτου να φροντίσουν να περάσουν τον αγροτικό δρόμο από άλλο σημείο εκτός της ιδιοκτησίας σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

συγνώμη, δηλαδή αυτό που λέμε τώρα είναι οτι τελικά επιτρέπεται η ιδιωτική πολεοδόμηση εκτός σχεδίου και αναγνωρίζεται κιόλας??

στην κορινθία όπου δραστηριοποιούμαι τα τελευταία χρόνια, υπάρχει σημαντικό "πρόβλημα" διότι η υποθηκοφύλακας δεν μεταγράφει συμβόλαια που το τοπογραφικό τους αναφέρει αγροτικούς δρόμους, όταν αυτοί δεν αναφέρονται στα παλιά συμβόλαια.

εδώ τώρα λέμε οτι γίνεται το ανάποδο???

Link to comment
Share on other sites

δεν αναφέρθηκα σε ιδιωτική πολεοδόμηση.αναφέρω ότι οι αγροτικοί δρόμοι είναι ιδοκτησία ενός ή περισσοτέρων ιδιοκτητών οι οποίοι για κάποιο λόγο στο παρελθόν έχουν αφήσει τμήμα της ιδιοκτησίας τους σε κοινή χρήση. Συχνά ο δήμος ή η κοινότητα αυθαίρετα ανοίγουν τέτοιους δρόμους χωρίς την ειδοποίηση του ιδιοκτήτη. ακόμη συχνότερα όμοροι ιδιοκτήτες.

1594/2008 Αρειος Πάγος (467523)

263/2008 Συμβ Επικρ (401371)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.