Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολύπλοκα συστήματα


 
Ανδρέας

Recommended Posts

Διερευνώ τη θεωρία των πολύπλοκων συστημάτων (έκφανση της οποίας είναι η θεωρία του χάους και τα φράκταλς) σε επίπεδο διδακτορικού. Αναζητώ πηγές και υλικό σχετικά με τα πολύπλοκα συστήματα (complex systems). Θέλω να προτυποποιήσω τη μελέτη των υπόγειων έργων σαν ένα πολύπλοκο σύστημα !

Link to comment
Share on other sites

Πολύ ενδιαφέρον Ανδρέα.

Σε μεταπτυχιακό επίπεδο είχα κάνει εισαγωγή στη θεωρία του χάους και φράκταλς και κάποια θέματα με ανάλυση χρονικών σειρών για υδρολογικά δεδομένα (άσχετο με ότι έχεις στο νού σου πάντως).

Επί του θέματος υπάρχουν άρθρα ή κάποια σχετική εργασία;

Link to comment
Share on other sites

Ως προς τη θεωρία του χάους και τα φράκταλς υπάρχουν εφαρμογές και στη γεωτεχνική μηχανική. Καθαρά στον τομέα των υπογείων έργων δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις τουλάχιστον αν θεωρήσει κανείς το υπόγειο έργο σαν ένα πολύπλοκο σύστημα.

 

Το πρόβλημα είναι ότι τα πολύπλοκα συστήματα δεν έχουν μαθηματική θεωρία (πέραν επιμέρους πλευρών όπως είναι το χάος και τα φράκταλ). Χρειάζονται μαθηματικά που να γεννούν δομές ή έστω νέα χαρακτηριστικά...!

Link to comment
Share on other sites

Ο Τάσος Μπούντης του Πανεπιστημίου της Πάτρας έχει ασχοληθεί και διδάσκει το θέμα των πολύπλοκων συστημάτων. Έχει γράψει τους δύο τόμους Δυναμικά Συστήματα και Χάος με πλούσια βιβλιογραφία και το 2004 κυκλοφόρησε το εισαγωγικό βιβλίο με τον τίτλο Ο θαυμαστός κόσμος των Fractal, Μια περιήγηση στη νέα επιστήμη του Χάους και της Πολυπλοκότητας που έχει και αυτό κάποια βιβλιογραφία. Επίσης, κάτι που ενδεχομένως θα γνωρίζεις, σε εκδόσεις Γ. Πνευματικός, υπάρχουν οι τόμοι 1-8, Πρακτικά Συνεδρίων με τίτλο Τάξη και Χάος με αυτοτελείς μελέτες και προτάσεις για την εφαρμογή της πολυπλοκότητας σε διάφορες επιστήμες. Ακόμη, μπορείς να απευθυνθείς στο Διεθνές Ινστιτούτο Solvey στις Βρυξέλλες, οπου εθήτευσε πριν τον θάνατό του ο πολύς Ilya Prigogine (Νόμπελ Χημείας 1977) και ο καθ. της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Αντωνίου, που θα σου δώσουν οπωσδήποτε πολλά στοιχεία για το θέμα σου.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα παιδιά ένα ακόμα καλό βιβλίο (όπως παραδέχονται πολλοί) που διαπραγματεύεται τη μη γραμμικότητα την πολυπλοκότητα και το χάος στις πολεμικές επιχειρήσεις είναι και του υποφαινόμενου με τίτλο "Η ΜΗ ΓΡΑΜΜΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Το Χάος και η πολυπλοκότητα στις πολεμμικές επιχειρήσεις" ;)

 

Να είστε καλά όπου και να είστε

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.