Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαδικασίες «εξπρές» για τις άδειες των ΑΠΕ


ckiriako

Recommended Posts

Διαδικασίες «εξπρές» για τις άδειες των ΑΠΕ

Διαδικασίες «εξπρές» με βάση τα ελληνικά δεδομένα για την αδειοδότηση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η κ. Τίνα Μπιρμπίλη και θα θέσει την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, η διαδικασία αδειοδότησης θα ολοκληρώνεται σε 8-10 μήνες έναντι 3-5 ετών που είναι σήμερα. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Αυτοτελούς Ειδικής Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδύσεων ΑΠΕ, στα πρότυπα υπηρεσίας μιας στάσης (one-stop shop), η οποία θα παρέχει πληροφορίες, αλλά και θα συντονίζει τη διεκπεραίωση των αιτημάτων των υποψήφιων επενδυτών.

Η άδεια παραγωγής θα αφορά πλέον την τεχνικοοικονομική επάρκεια του έργου ΑΠΕ και θα αποσυνδέεται από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, η οποία ακολουθεί σε επόμενο στάδιο. Η άδεια παραγωγής θα εκδίδεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και όχι από το υπουργείο. Επιπλέον, συγχωνεύονται σε μία ενιαία διαδικασία οι διαδικασίες Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ) και Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων (ΕΠΟ).

Σύμφωνα, επίσης, με το νομοσχέδιο, το 50% του ειδικού τέλους παραγωγού ΑΠΕ θα αποδίδεται απευθείας στους οικιακούς καταναλωτές του δημοτικού ή κοινοτικού διαμερίσματος του ΟΤΑ στο οποίο εγκαθίσταται το έργο ΑΠΕ, μέσω της πίστωσης του ποσού στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Το υπόλοιπο ποσοστό των εσόδων από το ειδικό τέλος θα αποδίδεται στον αντίστοιχο ΟΤΑ.

 

 

Καθημερινή

 

dot_clear.gif

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.