Μετάβαση στο περιεχόμενο

Big Engineer

Members
  • Περιεχόμενα

    63
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Δημοσιεύσεις δημοσιεύτηκε από Big Engineer

  1. 28 λεπτά πριν, Σερίφης said:

    Συνάδελφε, τα επαγγελματικά δικαιώματα οποιουδήποτε μηχανικού (ανεξαρτήτως ιδρύματος φοίτησης) δεν συνδέονται με την εργασιακή του εμπειρία.
    Για να συνέβαινε αυτό θα έπρεπε να καθορίζεται από νόμο.
    Τέτοιου είδους διάταξη δεν υπάρχει (ούτε υπήρξε ποτέ).
    Η απάντηση ισχύει για τον μηχανικό ως επαγγελματία σε ιδιωτικά έργα.
    Εάν είσαι μέλος νομικού προσώπου (εταιρείας), με μελετητικό ή κατασκευαστικό πτυχίο και δημόσια έργα, η εμπειρία μετράει.

    Άρα εγώ που είμαι μισθωτός σε Τεχνικό Γραφείο που αναλαμβάνει ιδιωτικά και δημόσια έργα μετράει η εμπειρία που παίρνω (είναι εταιρεία). 

  2. 13 ώρες πριν, nvel said:

     για να εγγραφείς το μητρώο πτυχιούχων μηχανικών συμπληρώνεις την αίτηση και την καταθέτεις με τα δικαιολογητικό στο τμήμα μητρώου του τεε (Νίκης 4, 10563, Αθήνα, 2ος όροφος, mitroo ΑΤ central.tee.gr). Θα μπορείς να χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες του τεε και φυσικά δεν θα πάρεις κάποιο επαγγελματικό δικαίωμα λόγω εγγραφής

    Με απόδειξη προϋπηρεσίας μπορώ να αυξήσω τα δικαιώματά μου; Να υπογράφω απεριόριστα; 

  3. Γ

    On 18/12/2023 at 12:41 ΜΜ, harisiliop said:

    Που άκουσες οτι με την προυπηρεσία μπορείς να αναγνωρίσεις το πτυχίο σου και να κανεις εγγραφή στο τεε;;

    Το μοναδικό πράγμα που παίζει ρόλο είναι το πτυχίο σου (προπτυχιακό μονο).

    Το τεε χορηγεί μετά από εξετάσεις, την αδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε "διπλωματούχους μηχανικούς" (ΠΕ).

    Οπότε δύο λύσεις.

    1) Δίνεις κατατακτήριες στο εμπ ή όποιο αλλο ίδρυμα, κάνεις 3 χρόνια (5ο-10ο εξάμηνο) και παίρνεις πτυχίο πανεπιστημίου. Μετά κάνεις εγγραφές τεε (λαμβάνεις κωδικούς για πλατφόρμες τεε, χωρις περιορισμό σε οτιδήποτε λογω πδ99/2018) και κάνεις έναρξη επαγγελματος μετά την κτήση του πτυχίου (έχοντας ήδη και εμπειρία από το γραφείο που εργάζεσαι). Χωρίς να χρειάζεται να κάνεις όλη τη διαδικασία με την ατομική επιχείρηση για να εγγραφείς στο τεε. Για οποιαδήποτε βοηθεια επ' αυτού dm.

    http://www.mech.ntua.gr/gr/studies/rating

    2) αν είσαι μισθωτος δεν μπορείς να κάνεις τη διαδικασία από όσο γνωρίζω. Αφορά και στις δύο περιπτώσεις, "μη μισθωτούς".

    Αν θές λοιπόν, να παραμείνεις με το υπάρχον πτυχίο και να αποκτήσεις δικη σου υπογραφη για δικά σου έργα (ιδιωτικα πάντα- τα δημόσια είναι μια άλλη ξεχωριστή κατηγορία) κάνεις έναρξη στη  εφορία με κατάλληλους ΚΑΔ, εγγραφή στην οικεία διεύθυνση βιομηχανίας, εγγραφή εετεμ και εγγραφή στο τεε (ως εταιρεία πλέον-ατομική επιχειρηση). Αναφορικά δες στο link.

    Εδω μέσα θα βρείς πολύ χρήσιμα εργαλεία και πολύ σημαντική πληροφορία.

     

     

    Για πες μου φίλε την διαδικασία αν δεν θέλω να ιδρυσω ατομική επιχείρηση. Για να γραφτώ στο τεε

  4. 2 λεπτά πριν, antloukidis said:

    Αν οι μελέτες αφορούν δημόσια έργα, θα πρέπει να πάρεις μελετητικό πτυχίο. Όμως πρέπει να διαλέξεις μελετητικό ή εργοληπτικό, καθώς δεν μπορείς να έχεις και τα δύο (οπότε εγκαταστάσεις και επιβλέψεις δεν...)

    Αν πρόκειται για ιδιωτικά έργα, αποκτάς εμπειρία για το βιογραφικό σου (και μπορείς να αναλάβεις ότι ξέρεις...)

    Έστω ότι επιλέγω το μελετητικό τι κινήσεις πρέπει να κάνω μπορώ να γραφτώ στο τεε; Εγώ τώρα εργάζομαι σε γραφείο με η/μ μελέτες. Κάνουμε ιδιωτικά έργα κυρίως. 

  5. Γεια σας. Έχω ξεκινήσει να εργάζομαι σε τεχνικό γραφείο με ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες. Θέλω να ρωτήσω αν με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσω τα δικαιώματά μου στις μηχανολογικές μελέτες, καθώς και αν αυτό βοηθάει σε επίβλεψη και εγκατάσταση. Ηλεκτρολογικά αναλαμβάνουμε καθόλου ή όχι; Ευχαριστώ. 

  6. On 31/5/2022 at 6:03 ΜΜ, gianni_k said:

    Γεια σου συνάδελφε

    έχουμε τελειώσει την ίδια σχολή, απο το 2005 διατηρώ τεχνικό γραφείο όπου κάνω μελέτες η/μ, άδειες λειτουργίας για κυε και επαγγελματικά εργαστήρια χαμηλής όχλησης, ενεργειακά πιστοποιητικά, εξοικονομώ κλπ. 

    Τι έκανες τελικά ; Προς τα πού κατευθύνθηκες ; Σκέψου το ελεύθερο επάγγελμα, ίσως το δοκιμάσεις για κάποιο διάστημα και αν είσαι και λίγο τυχερός μπορεί να γίνει μόνιμο. 

    Γεια σου συνάδελφε. Δεν έχω επαγγελματική εμπειρία για να κάνω κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά δουλεύω μαζί με τον πατέρα μου που ασχολείται εφόσον δεν προέκυψε κατι με εφαρμογή Μονωτικών υλικών σε κτίρια. Στεγανοποιήσεις, θερμομονώσεις τέτοια πράγματα. 

  7. Καλησπέρα σας. Με ποιους τρόπους πιστεύετε ότι πρέπει να αναζητήσει εργασία ένας Μηχανικός, ο οποίος δεν διαθέτει προϋπηρεσία και δεν του δίνεται η ευκαιρία να κάνει ένα ξεκίνημα. Στις συνεντεύξεις δεν γίνεται δουλειά. Δεν προχωράει η κατάσταση. 

  8. Γεια σας. Έχω τελειώσει την σχολή των μηχανολόγων, καθώς και μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων ΜΒΑ, εδώ και 3 χρόνια. Προσπαθώ να κάνω ένα επαγγελματικό ξεκίνημα, αλλά καμία εταιρεία δεν με έχει προσλάβει. Δεν έχω εμπειρία επαγγελματική όπως ζητάνε οι περισσότερες εταιρίες. Ξέρω καλά Αγγλικά και από προγράμματα το AutoCAD καθώς και Word και Excel. Πιστεύετε ότι πρέπει να κάνω κάποια έξτρα σεμινάρια μήπως μπορέσω και προσληφθώ. Μήπως το πτυχίο από το τει το υποτιμούν πολύ οι εταιρείες. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που φταίει. 

  9. Γεια σας. Πόσο σχετίζεται το αντικείμενο της μόνωσης με το πεδίο του μηχανολόγου μηχανικού; Μπορεί ένας μηχανολόγος να ασχοληθεί με την εφαρμογή της μόνωσης καθώς και με μελέτη μόνωσης; 

  10. Γεια σας. Είμαι μηχανολόγος μηχανικός τ.ε. Σκέφτομαι να ασχοληθώ με την εφαρμογή μονώσεων σαν κύριο αντικείμενο. Θα θελα όμως να διατηρήσω την δυνατότητα να ασχοληθώ και με ποιο μηχανολογικά πράγματα στο μέλλον. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Διάβασα για παρακράτηση φόρου 20%. Πως να δηλωθώ στην εφορία; Σαν μηχανολόγος μηχανικός ή να μην δηλώσω καθόλου την ιδιότητα μου; Και να ανοίξω μια επιχείρηση απλά με εφαρμογή μονώσεων για να έχω μικρότερη παρακράτηση; Θα μπορώ τότε να βάζω την σφραγίδα σαν Μηχανολόγος Μηχανικός Τ.Ε. και να κάνω μηχανολογικά ή δεν γίνεται τότε. Ευχαριστώ. 

  11. On 30/8/2019 at 10:21 ΠΜ, Paul_Mix said:

    Συνάδελφε, οι ΤΕ γράφονται στο ΜΕΚ στα 5 χρόνια και όχι στα 3 χρόνια όπως οι ΠΕ.

    Στα 3 χρόνια μπορείς να γραφτείς στα Περιφερειακα Μητρώα για να συμμετέχεις σε έργα μικρού προϋπολογισμού. Δεν ξέρω εαν υπάρχουν ακόμα τα Περιφερεια Μητρωα

    Αυτα ισχυαν με τον 3669.

    Πρέπει να περάσουν 5 χρόνια από την κτήση πτυχίου και πρέπει να έχεις και εμπειρία για την εγγραφή ή εγγράφεσαι αυτόματα μετά το πέρας 5 ετών;

  12. 14 ώρες πριν, georgios_m said:

    το διαφορετικό είναι ότι οι δουλειές είναι λίγες και τα λεφτά ακόμα λιγότερα και πέραν του ότι δεν περισσεύει χώρος για νέο κόσμο, ο νέος κόσμος με τη σειρά του δεν είναι προετοιμασμένος να δουλέψει υπό τις συνθήκες αυτές και δε τον εμπιστεύονται ότι δε θα ρετάρει.

    big engineer, όντας μαζί με τον πατέρα σου στο χώρο της οικοδομής, αργά ή γρήγορα θα έρθεις σε επαφή με ανθρώπους των ειδικοτήτων που σε ενδιαφέρουν και τα πράγματα θα κυλήσουν μόνα τους. είτε θα είναι εργοδότες που θα εκτιμήσουν την ικανότητά σου να πετυχαίνεις πράγματα, είτε συνεργάτες που θα γίνετε φίλοι και θα σε συστήσουν. σιγά σιγά.

    το σημαντικό είναι ότι είσαι στο χώρο, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να το δημιουργήσουμε κι αυτό από το μηδέν.

    για παράδειγμα, μπορεί να συνεργαστείς με μια εταιρεία ή έναν μηχανικό έχοντας σαν αρμοδιότητα τις μονώσεις και παράλληλα να βλέπεις και να μαθαίνεις τα υπόλοιπα που κάνει το γραφείο, έως ότου αδειάσει η επιθυμητή θέση για να μεταπηδήσεις.

     

    Ναι φίλε Γιώργο είναι μια καλή ευκαιρία να διεισδύσω μέσα από την μόνωση. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει ξαναρχίσει σιγά σιγά. 

  13. 2 ώρες πριν, georgios_m said:

    ντάξει, τίποτα δεν αποκλείεται, έχει όμως ενδιαφέρον πόσο πρόσφατα συνέβη, σε ποιά περιοχή, σε τι μεγέθους εταιρεία και αν ήταν η πρώτη σου δουλειά.

     

    Big engineer φυσικά και μπορείς να επεκταθείς σε άλλα αντικείμενα, με υπομονή και ανοικτά μάτια. Σε τι ακριβώς στοχεύεις;

    Θα με ενδιέφερε το φυσικό αέριο, η πυρασφάλεια καθώς και οι λέβητες-καυστήρες. Γιώργο. 

  14. 26 λεπτά πριν, georgios_m said:

    Χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να σε μάθουν οι επόμενοι εργοδότες.

    Μέσω αυτού του επαγγέλματος πιστεύεις μπορώ να επεκταθώ και σε άλλα αντικείμενα; 

  15. 18 ώρες πριν, georgios_m said:

    Γενικά δε θεωρείται καλός τρόπος. Οι οργανωμένες εταιρείες δε θα σου ανοίξουν καν. Στις πιο οικογενειακές, μπορεί να σε κεράσουν καναν καφέ και να δεχτούν να ακούσουν το πρόβλημά σου αλλά μέχρι εκεί.

    Για να σε εμπιστευτεί ο άλλος στην επιχείρησή του, συνήθως θέλει να σε ξέρει και από κάπου αλλού. Πρέπει λοιπόν να βρεις κάποιον της δουλειάς και να γίνετε φίλοι. Δεν είναι ανάγκη να είναι μηχανικός. Ας είναι και μάστορας. Θα πηγαίνεις από κοντά και σιγά σιγά θα καταλάβεις πώς γίνεται το παιχνίδι. Θέλει το χρόνο του.

    Μια άλλη συμβουλή είναι να ξεκινήσεις ως πωλητής σε κατάστημα ειδών της ειδικότητάς σου (υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, ανταλλακτικά αυτοκινήτων, τόρνους... ). από εκεί θα γνωρίσεις και μηχανικούς ώστε να μεταπηδήσεις πιο πάνω. άσε που αν πιαστείς σε κανα καλό μαγαζί δε θα χρειάζεται να μεταπηδήσεις και πιο πάνω.

     

    Αν κάνω επαγγελματικό ξεκίνημα με αντικείμενο την εφαρμογή μονωτικών υλικών το θεωρείς καλή επιλογή. Ασχολείται ο πατέρας μου με αυτό που είναι και τεχνικός. Ήδη έχω αρχίσει να πηγαίνω μαζί του. 

  16. Γεια σας. Θέλω να μου πείτε τρόπους αναζήτησης εργασίας εκτός βιογραφικού που πολλές φορές δεν λαμβάνω καμία απάντηση. Θεωρείτε καλή επιλογή να πηγαίνω ο ίδιος στις εταιρείες  να συστήνομαι αφήνοντας το βιογραφικο μου; Ή δεν είναι καλός τρόπος αυτός και δεν τον δέχονται οι εταιρείες; Περιμένω τις απόψεις σας και τις συμβουλές σας. Ευχαριστώ. 

  17. On 1/2/2020 at 5:32 ΜΜ, decadence said:

    χωρις εμπειρια δεν εκπονεις μελετες μεγαλε....εκπονεις προβληματα...κατασκευαστικα, οικονομικα και λειτουργικα.....δωσε την μελετη σε καποιον που μπορει και καθησε διπλα του με ανοιχτα ματια και αυτια και διχως υφακι να μαθεις....μονος δεν υπαρχει καμια περιπτωση να μαθεις γιατι κανενα βιβλιο στον κοσμο δεν σου λεει τι να προσεχεις, τι να εξεταζεις, τι να τσεκαρεις...και στο λεω εγω που εχω διαβασει παρα πολλα βιβλια - handbooks building services ακομα και αγγλικα γιατι εργαζομαι αγγλια..αν τωρα εχεις την πολυτελεια να μαθαινεις απο τα λαθη σου αυτο ειναι αλλο θεμα...στου κασιδι το κεφαλι οπως ενας γιος κατασκευαστη που ειχα γνωρισει και εβαζε 9 σωματα στην σειρα σε μονοσωληνιο...

    αλλα ενταξει...Ελλαδα εισαι...η χωρα του ''δουλεια στο ποδαρι''...αν υπαρχει ακρη να σε φορτωνει μελετες θα βρεις τον τροπο

     

    (1) Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

    (2) Πρόσθεσε την ειδικότητά σου στο προφίλ, εφόσον είσαι μηχανικός

    Pavlos 33

    Δεν έχω καθόλου υφάκι φιλάρα. Είμαι έτοιμος να μάθω. Απλά δεν έχω την εμπειρία και προσπαθώ μόνος. Επίσης τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά εδώ στην Ελλάδα σε σχέση με Αγγλία.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.