Μετάβαση στο περιεχόμενο

Elessar2020

Members
  • Περιεχόμενα

    4
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Profile Information

  • Επάγγελμα
    Μηχανικός
  • Ειδικότητα
    Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/κός & Μηχ/κός Υπ/στων

Τελευταίοι επισκέπτες προφίλ

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Elessar2020's Achievements

Newbie

Newbie (1/15)

  • Week One Done
  • One Month Later
  • One Year In

Recent Badges

4

Φήμη στην κοινότητα

  1. Καλησπέρα σε όλους! Έχω μια απορία γενικά με τις ασφαλιστικές κατηγορίες. Μήπως έχετε καταλήξει τελικά ποια από τις 3 κατηγορίες (26, 31, 37 ευρώ) συμφέρει περισσότερο και γιατί? Ο λόγος που ρωτάω είναι ότι μετά από υπολογισμό από μικτά σε καθαρά (λαμβάνοντας υπόψη το νέο τρόπο υπολογισμού) ουσιαστικά φαίνεται ότι αν π.χ. επιλεχθεί η 3η κατηγορία αντί της 1ης, αντί να φανεί η διαφορά στα μηνιαία καθαρά στα 37-26=11 ευρώ στην πράξη φαίνεται διαφορά της τάξης μόνο των 8-9 ευρώ (ανάλογα προφανώς με τον εκάστοτε μηναίο μικτό μισθό) λόγω του ότι αλλάζει το φορολογητέο εισόδημα και η εισφορά αλληλεγγύης. Δηλαδή απ'οτι φαίνεται ίσως να αξίζει η 3η κατηγορία αντί της 1ης. Ισχύει όντως κάτι τέτοιο ή κάνω κάποιο λάθος?
  2. Καλησπέρα σε όλους! Επιτέλους μετά από παραπάνω από 1.5 χρόνο ο ΕΦΚΑ εξέδωσε την παρακάτω εγκύκλιο: https://www.efka.gov.gr/el/egkyklioi-kai-genika-eggrapha/egkyklios-482020 Όπως αναγράφεται ρητά, ουσιαστικά έχει ισχύ από 01/01/2019 (συγκεκριμένα για το διάστημα από 01/01/2019 μέχρι 31/12/2019 υπολογίζεται ως 4%*κατώτατο βασικό μισθού άγαμου μηχανικού, i.e. 4%*650=26 ΕUR και για από 01/01/2020 ισχύουν οι 3 ασφαλιστικές κατηγορίες). Το καλό με αυτήν την εγκύκλιο είναι ότι επιτέλους ο ΕΦΚΑ αποδέχεται και εφαρμόζει άμεσα (δηλαδή από τον Οκτώβριο 2020) τον ισχύοντα νόμο. Το μόνο θέμα είναι ότι αναφέρεται στην εγκύκλιο ότι για όλο το προηγούμενο διάστημα που είναι ήδη σε ισχύ ο νόμος και δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί (δηλαδή από 01/01/2019 μέχρι και 30/09/2020) θα πρέπει να περιμένουμε νέες οδηγίες που θα εκδώσει ο ΕΦΚΑ. Σε κάθε περίπτωση όμως, πιστεύω ότι αυτή η εγκύκλιος είναι ένα καλό νέο.
  3. Πολύ θετικό το ότι έχει ήδη εφαρμοστεί σε σένα το 26ευρο. Από πότε έχει ισχύσει αυτό και πώς αναγράφεται στη μισθοδοσία σου? Επίσης, το λογιστήριο (ή η εξωτερική εταιρεία μισθοδοσίας) το εφάρμοσε από μόνο του ή πώς ξεκίνησε να το εφαρμόζει? Ο λόγος που ρωτάω είναι διότι δυστυχώς για τους περισσότερους ισχύει αυτό ακριβώς που έγραψε παραπάνω και ο "Stefanos Vns": ότι δηλαδή παρόλο που ο νόμος ισχύει ήδη αναδρομικά από 01.01.2019 στην πράξη δεν εφαρμόζεται εφόσον πρέπει πρώτα να εκδοθεί εγκύκλιος του ΕΦΚΑ (!!!) Δυστυχώς ούτε στο aftertax.gr εφαρμόζεται (παρόλο που το site είναι πολύ κοντά στην πραγματικότητα) και το τραγικό είναι ότι ρητά αναγράφεται ότι "Οι εισφορές ΙΚΑ & ΤΣΜΔΕ έχoυν υπολογισθεί για όλο το έτος με τις αλλαγές που ίσχυσαν από 1/6/2020"
  4. Καλημέρα σε όλους, Κατ'αρχάς σας ευχαριστώ όλους για την πολύ χρήσιμη συζήτηση στο θέμα ασφάλισης των μηχανικών. Αυτό είναι το πρώτο μου ποστ και θα ήθελα να αναφερθώ στο θέμα των εισφορών των μηχανικών στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ. Σύμφωνα με το Άρθρο 31 παρ. 2γ του νέου Νόμου (Ν. 4670/2020) https://www.e-nomothesia.gr/kat-ergasia-koinonike-asphalise/nomos-4670-2020-phek-43a-28-2-2020.html αντί πλέον οι εισφορές των μισθωτών μηχανικών στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του ΕΤΕΑΕΠ να υπολογίζεται επί του συνολικού μικτού μισθού, ο εκάστοτε μισθωτός μηχανικός δύναται πλέον να κατατάσσεται με ελεύθερη επιλογή σε μία από τις τρείς παρακάτω ασφαλιστικές κατηγορίες: · 1η κατηγορία: 26 EUR · 2η κατηγορία: 31 EUR · 3η κατηγορία: 37 EUR Δηλαδή ουσιαστικά επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η προηγούμενη συζήτηση σχετικά με τη διαφορά των εισφορών μεταξύ ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ και στο ότι αυτές πλέον να ανέρχονται στο σταθερό ποσό των 26 ευρώ αν διαλέξει ο ασφαλισμένος την 1η κατηγορία ή δεν επιλέξει κάποια κατηγορία και κατατάσσεται υποχρεωτικά στην 1η όπως αναφέρει η παράγραφος γα. του παραπάνω Άρθρου. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν γνωρίζετε κάποιο μισθωτό μηχανικό στον οποίο ήδη εφαρμόζεται ο νέος τρόπος υπολογισμού. Ο λόγος που ρωτάει είναι διότι μετά από ερώτηση μου στο λογιστήριο της εταιρείας στην οποία εργάζομαι, μου είπαν ότι κατόπιν παλαιότερης επικοινωνίας τους με τον ΕΦΚΑ, τους είπαν ότι αυτές οι εισφορές αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες και όχι τους μισθωτούς μηχανικούς (παρόλο που η παρ. 2γ αναφέρεται ρητά στους μισθωτούς μηχανικούς). Επίσης μου είπαν ότι για οποιεσδήποτε αλλαγές στον υπολογισμό των εισφορών, θα πρέπει να εκδοθεί νέα εγκύκλιος από τον ΕΦΚΑ, κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί ακόμη. Απ'ότι καταλαβαίνω δεν προχωράει καθόλου το θέμα αυτό στον ΕΦΚΑ και συνεχίζουμε οι μισθωτοί μηχανικοί να πληρώνουμε άδικα πολύ περισσότερες εισφορές σε σύγκριση με τους υπόλοιπους μισθωτούς που είναι στο ΙΚΑ. Επίσης αμφιβάλλω το εάν και πώς θα μας επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που έχουμε πληρώσει έως τώρα εφόσον ο νόμος ισχύει αναδρομικά... Μήπως τελικά όντως δεν αξίζει να είμαστε εγγεγραμένοι στο ΤΣΜΕΔΕ και να γραφτούμε όλοι οι μισθωτοί μηχανικοί (τουλάχιστον αυτοί που ουσιαστικά είναι υπάλληλοι γραφείου) στο ΙΚΑ?
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.