Μετάβαση στο περιεχόμενο

theodoros_k

Members
  • Περιεχόμενα

    30
  • Εντάχθηκε

  • Τελευταία επίσκεψη

Everything posted by theodoros_k

  1. H εταιρεία μια χαρά μου συμπεριφέρεται, εταιρεία είναι, τη δουλειά της κάνει - και τα παιδιά εκεί όλοι καλά δεν έχω θέμα. Απλά τις τιμές που παίρνω τις θεωρώ υπερβολικές. Πχ μια τσιμεντοκονία για να ισιώσω ένα πάτωμα να μπουν πάνω τα πλακάκια όταν μου το προσφέρεις σε διπλάσια τιμή απ οτι όλοι οι άλλοι, είτε κάτι γίνεται λάθος στους υπολογισμούς είτε όλοι οι άλλοι κάνουν λάθος, είτε τελικώς εγώ μπορεί να μαι λάθος.
  2. @Didonis απ όλα έχει το οικόπεδό μου - και άδεια και μελέτες και στατικά. Αυτό που μου έκανε εντύπωση και ξεκίνησα να ψάχνω είναι οτι ξεκίνησα με ένα budget Χ, μέχρι να τελειώσω τις μελέτες στο τέλος το budget αυτό κοντεύει να φτάσει 2Χ και θεωρώ οτι ο λόγος γι αυτό, είναι οτι ξεκίνησα με κατασκευαστική αντί να κάνω αυτό που ανέφερε ο @tetris και να πάω σε ένα ανεξάρτητο μελετητικό γραφείο και να πω θέλω μια κατοικία με αυτά τα χαρακτηριστικά. Οπότε, εφόσον πλέον εγώ ψάχνω μόνος μου στην αγορά να δω τι γίνεται, θα καταλήξω μάλλον να την πάρω την άδεια απο εκεί που είναι και να το δω το θέμα με ένα μελετητή που θα μου προτείνει 2-3 εναλλακτικές σαν δόμηση για να δω τελικά τι είναι καλύτερο γιατί με τον υπάρχοντα ό,τι κουβέντα και να ξεκινήσω, καταλήγει στο να προσαρμόσουμε το σπίτι με τέτοιον τρόπο ώστε να πάμε πίσω στην ίδια κατασκευαστική. Εγώ θεωρώ οτι κανονικά με ένα μηχανικό, θα έπρεπε να κάνω άλλη συζήτηση και να μου λέει οτι έχω 3-4 επιλογές και να δούμε τι είναι καλύτερο για το κτήριό μου, αντί να βλέπουμε πώς μπορούμε να το φέρουμε στα "μέτρα" της κατασκευαστικής.
  3. Προς το παρόν μαθαίνω πληρώνοντας ... ελπίζω να μη φάει τρομερό χρονικό διάστημα όλο αυτό το θέμα της αλλαγής μηχανικού, τροποποίησης οικ. άδειας κλπ Ευχαριστώ για τις συμβουλές!
  4. Νομίζω αυτό που λές @tetris εντοπίζει την πηγή του προβλήματός μου γιατί εγώ πήγα σε κατασκευαστικές. Πλέον έχω αρχιτεκτονικά σχέδια και μελέτες. Βέβαια, καμία κατασκευαστική δε μου είπε οτι 'φίλε αυτό που έχεις σχεδιάσει, εγώ δεν θεωρώ οτι το κάνουμε καλά'. Όλοι είναι ναι γειά σας, στείλτε μας σχέδια να σας πούμε προσφορά. Ενώ εγώ αυτό που θα περίμενα απ το μηχανικό είναι να μου πει οκ έχουμε σχέδια για την κατοικία αυτή. Η κατοικία αυτή γίνεται απο λάσπη, μπετόν, μέταλλο, ξύλο, πέτρα. Πάμε να δούμε τώρα τι υλικό είναι το καλύτερο για την κατοικία αυτή και μετά θα εφόσον έχουμε καταλήξει στο υλικό για το σκελετό, θα δούμε τι επιλογές έχουμε σε τοιχοποιία και να πάει όλο κάπως έτσι - έχοντας βέβαια και το budget μας κάπου στην άκρη του μυαλού μας. Εφόσον με τις μελέτες τελειωμένες, εγώ δεν έχω μια τέτοια καθαρή εικόνα, θεωρώ πως κάτι έχω κάνει λάθος. Οπότε, αυτό που νομίζω οτι πρέπει να κάνω στο σημείο που βρίσκομαι είναι να πάρω τις μελέτες όπως είναι, μαζί με την άδεια και να πάω σε κάποιο γραφείο, να τους πω ορίστε αυτά που έχω ως τώρα, πάμε για αναθεώρηση της άδειας βάσει αυτών που θα μου προτείνετε για να προχωρήσουμε σωστά.
  5. Το θέμα μου είναι οτι με όποια κατασκευαστική και να μιλήσω στις μέρες μας, απασχολεί μηχανικούς και αρχιτέκτονες. Εμένα σαν πελάτη μου λέει οτι θα πάρεις το σπίτι αυτό με το κλειδί στο χέρι - εμείς θα τα κάνουμε όλα - μελέτες και εφαρμογές και επιβλέψεις. Εγώ βέβαια συνεργάζομαι με μηχανικό τον οποίον τον γνώρισα μέσω της μιας κατασκευαστικής αλλά αυτός δεν είναι εργαζόμενος εκεί - είναι ανεξάρτητος - άλλο αν έχουν ξαναχτίσει μαζί. Οπότε ουσιαστικά η συμβουλή είναι να ξεχάσω τους μηχανικούς απ τις κατασκευαστικές και να πιάσω έναν τρίτο μηχανικό που θα κάτσουμε κάτω να αναλύσουμε το κόστος για κάθε μια κατασκευαστική επιλογή μαζί με τα συν / πλην και μετά απλά θα βρω έναν κατασκευαστή να εφαρμόσει αυτά που θα αποφασίσουμε;
  6. Για ασφαλή κατοικία ψάχνω πρωτίστως. Φαντάζομαι αν δεν είναι ασφαλές το σπίτι που θα μένω, και χρήματα να έχω μετά, ίσως να μη προλάβω να τα χαρώ 😆 Απλά δεν έχω γνώση του αντικειμένου, ο μηχανικός με τον οποίο συνεργάζομαι ξέρει και εμπιστεύεται την κατασκευή 1 απλά μάλλον για να βγω στα χρήματά μου με αυτή, θα πρέπει να κάνω αλλαγές στα αρχικά σχέδια μιας και αλλιώς τα υπολόγιζα και με τις αυξήσεις στις τιμές φέτος, αλλιώς βγαίνουν. Βέβαια έχω δει και δουλειές της εταιρείας 2. Έχω δει χωρίς να ξέρω τι βλέπω ναι μεν αλλά φαντάζομαι οι άνθρωποι που μένουν σ εκείνα τα σπίτια, επίσης δε θα ήθελαν να ρισκάρουν. Τώρα τι να πω;
  7. (Έγινε μεταφορά στην ενότητα ιδιωτών. Didonis) Καλησπέρα σε όλους. Δεν είμαι μηχανικός. Κοιτάζω για κατασκευή μεταλλικής κατοικίας σαν πελάτης και έχω βρει 2 τρόπους που "παίζουν". Σκελετός απο χάλυβα τύπου "Η" και σκελετός απο χαλύβδινους κοιλοδοκούς τετράγωνου σχήματος. Υπάρχει κάποια διαφορά δεδομένου οτι θα υπάρξει στατική μελέτη για όποιο απ τα 2; Το 2 έρχεται αρκετά φθηνότερο απ το 1 όπου έχω κοιτάξει προς το παρόν αλλά ο μηχανικός μου έχει εμπειρία απο δουλειές εταιρείας που κάνει το 1.
  8. Παιδιά έχετε όλοι δίκιο. Με συγχωρείτε αν σας κούρασα αλλά μέχρι και στην πολεοδομία έκανα τηλέφωνο και ο πολεοδόμος με πληροφόρησε λάθος! Επικοινώνησα ξανά με το μηχανικό και μου είπε και αυτός πως απο το πρωί το ξανακοιτάει και ο ίδιος και επικοινώνησε και με συναδέλφους και είναι σίγουρος πως περίφραξη δε γίνεται εκτός απο φράχτη με φυτά όπως μου είπατε κι εσείς. Σας ευχαριστώ, δε θα το προχωρήσω. Δε θέλω να μπλέξω με την κάθετη...
  9. Τι να πω ρε παιδιά, τότε μου τα λένε λάθος και δικηγόρος και μηχανικός. Κι εγώ απόρρησα και ρώτησα εδώ γιατί αυτό το νόμο διάβασα...
  10. Οκ, αν μπορεί να προσφέρει κάτι στη συζήτηση, η απάντηση του δικηγόρου μου ήταν η εξής: "Και η δική μου νομική άποψη είναι πως μπορείς και πρέπει να περιφράξεις την κάθετη ιδιοκτησία και αυτό είναι νόμιμο" Μου την είπε επίσης επειδή διαβάζω τα άρθρα μόνος μου στο internet Τον καταλαβαίνω που μου την είπε βέβαια επειδή η γυναίκα μου είναι γιατρός και ακούει κι αυτή διάφορα. Οπότε καλή μας τύχη μάλλον. Θα τα δω γραμμένα στο συμβόλαιο και θα κάνω μια ακόμα ερώτηση εκεί. Σας ευχαριστώ κι εσάς για το χρόνο σας και την κουβέντα μας. Μαθαίνω κι εγώ πολλά πράγματα μέσα απ αυτό το forum.
  11. Περίεργο τι να πω. Τον ρώτησα συγκεκριμένα και του είπα πως θέλω ένα φράχτη - οκ όχι τοίχο 2 μέτρα στα πλαϊνά αλλά θέλω να έχω πόρτα έξω στο τμήμα του οικοπέδου μου (να βάλεις πόρτα σε φυτοφράχτη νομίζω θα ναι δύσκολο :P) και μου είπε πως δεν είναι πρόβλημα για τη συγκεκριμένη περίπτωσή μου. Να είναι τόσο μοναδική η δικιά μου περίπτωση;
  12. Ευχαριστώ, θα ρωτήσω και το δικηγόρο, τι να πω έχω μπερδευτεί και επειδή είμαι λίγο πριν τα συμβόλαια, ψάχνω να δω αν πρέπει να το υπογράψω τελικώς ή να μη το υπογράψω και έτυχε να δω και αυτό το θέμα στο forum. Αν το θέμα είναι νομικό - με το φτωχό μου το μυαλό, καταλαβαίνω πως με καλύπτει η κάθετη απο συστάσεώς της και η παράγραφος που παρέθεσα που λέει οτι κάνεις οτι θες εφόσον τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις, ο μηχανικός λέει πως πολεοδομικά δεν έχω θέμα βάσει των όσων ρώτησε απ την πολεοδομία οπότε θεωρώ - με μεγάλα, κεφαλαία και bold γράμματα το "θεωρώ" οτι δεν έχω θέμα. Θα ξαναγράψω εδώ όταν έχω την απάντηση και απ το δικηγόρο, σε περίπτωση που βοηθήσει και άλλους αναγνώστες του forum.
  13. Παιδια εχω μπερδευτει. Τωρα με πηρε ο μηχανικος τηλεφωνο και μου ειπε οτι το κοιταξε και στα εντος σχεδιου σε καθετη ιδιοκτησια κανεις οτι θες και χτιζεις και φραχτη και πορτα στο δικο σου κομματι. Αλλα λεει ο μηχανικος αλλα ο νομος που βρηκα εγω. Να πεις οτι δεν εβαλα μηχανικο να το καταλαβω... Μάλλον εγώ φταίω βέβαια γιατί έτσι όπως ψάχνω τους νόμους είναι λίγο σαν να κάνω ιατρική απ το internet.
  14. Συμφωνώ, απευθύνθηκα κι εγώ στο μηχανικό απλά μάλλον αυτό το κομμάτι είτε δε το σκέφτηκα είτε δε το σκέφτηκε και ο ίδιος να μου το επισημάνει. Γι αυτό και μου έκανε εντύπωση γιατί εγώ και με το συμβολαιογράφο μίλησα και δε μου είπε κάτι σχετικό - όλο το βάρος το έριξε στην πρόσβαση στην κάθετη - να μπορώ να μπαίνω και να βγαίνω δηλαδή απ το οικόπεδο - αλλά δε μου είπε οτι αυτά τα πράγματα δεν περιφράσσονται - και η αλήθεια είναι πως επειδή παρέθεσα πιο πάνω και μια παράγραφο απο τη σύσταση της καθέτου, έμεινα κι εγώ ήσυχος βλέποντάς τη και δε το έψαξα περαιτέρω. Τυχαία έπεσα πάνω στο νόμο χθες που κοίταζα κάτι άρθρα για περιφράξεις, φυτά κλπ και άνοιξα και ένα νομικό άρθρο απ το google.
  15. Σας ευχαριστώ παιδιά, Αυτό μου είπε και ο μηχανικός με την επιφύλαξη να ξαναρωτήσει στην πολεοδομία μήπως υπάρχει κάποια αλλαγή που δε γνωρίζει. Μου είπε φυσικά πως όλοι τα περιφράσσουν άτυπα και πως οκ δε μπορείς να σηκώσεις τοίχο να φαίνεται αλλά συνήθως ένα μικρό τσιμεντάκι που θα είναι στη βάση κάποιων φυτών να μπορεί να γίνει έστω άτυπα. Είχα διαφορετική εντύπωση και εφόσον διάβασα και την παράγραφο στη σύσταση καθέτων, δε σκέφτηκα πως μπορεί να έχω τέτοιο θέμα αλλά η αλήθεια είναι πως θέλουμε εξώπορτα στο οικόπεδο που θα χτίσουμε γιατί και οι διπλανοί γείτονες έχουν σκυλιά (που δεν έχω θέμα με τα σκυλιά γενικά αλλά σκεφτόμουν πως θα περιφράξω το χώρο μου, θα βάλω κι εγώ το δικό μου σκύλο - αλλά μάλλον τελικά δεν ισχύει και σημαίνει πως τα σκυλιά όλα θα τρέχουν ελεύθερα) οπότε νομίζω δε θα γίνει δουλειά στο συγκεκριμένο και αν και μου είπαν πως πρόκειται για σύσταση καθέτων, εγώ που δε γνωρίζω δεν κατάλαβα μάλλον καλά τι σημαίνει σύσταση καθέτων και οτι υπάρχουν τέτοιοι περιορισμοί. Ο μεσίτης δεν έπρεπε να με έχει ενημερώσει όταν διαφήμιζε οικόπεδο; Μου έκανε εντύπωση το γεγονός πως το ανακάλυψα μόνος μου και κανένας δε με ενημέρωσε για τον περιορισμό αυτόν.
  16. Καλημέρα σε όλους, "Ξεθάβω" αυτό το θέμα γιατί είμαι σε διαδικασία αγοράς ενός οικοπέδου που είναι μέρος ενός μεγαλύτερου και έχουν συσταθεί 5 κάθετες μέσα σε αυτό. Το θέμα της περίφραξης το έμαθα τυχαία - δε ξέρω γιατί δε μου το ανέφερε ούτε μεσίτης ούτε ιδιοκτήτης ούτε προς το παρόν ο συμβολαιογράφος - θεώρησαν οτι τα ξέρω αυτά; Κοιτάζοντας το συμβόλαιο της σύστασης καθέτων, περιγράφει στην αρχή τις ιδιοκτησίες και στη συνέχεια έχει μεταξύ άλλων μια παράγραφο που αναφέρει: "O εκάστοτε ιδιοκτήτης κάθε μιας των άνω οριζοντίων ιδιοκτησιών, δύναται ελεύθερα, εφόσον, εννοείται, δε θα βλάπτει άλλον ιδιοκτήτη, να διαρρυθμίζει γενικά το χώρο που αποτελεί την ανεξάρτητη ιδιοκτησία του και να περιφράσσει αυτόν με όποιο τρόπο θέλει, τηρώντας όμως τις εκάστοτε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, χωρίς όμως απ αυτό να ανατρέπεται η, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις της παρούσας, συνιδιοκτησία στο ανωτέρω οικόπεδο." Εγώ σαν ιδιότης και μη μηχανικός, αυτό που καταλαβαίνω απ αυτό είναι οτι μπορώ να περιφράξω το κομμάτι που θα αγοράσω. Ο μηχανικός που ρώτησα γενικά για περιορισμούς μου είπε πως δεν έχω περιορισμούς πέραν του γεγονότος πως έχει ένα κομμάτι το οικόπεδο που θα είναι κοινόχρηστος δρόμος (για να έχουν όλοι πρόσβαση στα οικόπεδά τους) και αν θέλω πχ να τον πλακοστρώσω, θα πρέπει να πληρώσουν όλοι. Όμως με αυτά που διαβάζω στο νόμο, επίσης καταλαβαίνω πως πολεοδομικά ένα οικόπεδο τέτοιο, θεωρείται ένα και ας έχουν συσταθεί κάθετες μέσα σ αυτό και πως απαγορεύεται η περίφραξη της μιας κάθετης αλλά επιτρέπεται μόνο περίφραξη γύρω γύρω σε όλο το οικόπεδο. Αυτό σημαίνει πως εφόσον το κομμάτι που κοιτάζω είναι στη μέση, δε θα μπορώ να έχω περίφραξη γύρω απ τη δικιά μου οικοδομή. Οι πληροφορίες μου φαίνονται αντικρουόμενες και δεν ξέρω τελικά τι ισχύει. Αν είναι νομικό ή πολεοδομικό το ερώτημα ή λίγο και απ τα δύο. Εγώ βγάζοντας άδεια οικοδομής, θα μπορώ να περιφράξω; Ιδανικά, εφόσον θα επενδύσω που θα επενδύσω σε ένα κομμάτι γης για να χτίσω το σπίτι μου, δε θα ήθελα να μη μπορώ να έχω μια περίφραξη. Μήπως θα έχω θέματα με όλους μια ζωή και τελικά είναι προτιμότερο να βρω ένα άλλο οικόπεδο; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για όποιες απαντήσεις και συμβουλές.
  17. Απλά το αναφέρω σαν κάτι που άκουσα απο κατασκευαστή. Κι εγώ σαν ιδιώτης, πρώτα σε μηχανικό πήρα τηλέφωνο, που μου σύστησαν απ την περιοχή και μου είπαν οτι έχει καλό όνομα. Ρώτησα για μεταλλικό και μου είπε πως και ο ίδιος μεταλλικό σπίτι έφτιαξε γι αυτόν. Μετά πήγα και ρώτησα 2 κατασκευαστές. Δε κοιτάζω να κόψω το κόστος με το να μη πάω σε μηχανικό - προτιμώ να χτίσω λιγότερα τετραγωνικά και σωστά. Εμείς δεν είμαστε ειδικοί και δε γνωρίζουμε. Και οικόπεδο όταν έψαχνα, με μηχανικό ξεκίνησα να ψάχνω, είδαμε 2-3 και μου εξήγησε γενικά τι πρέπει να κοιτάζω σαν χαρακτηριστικά οπότε κι εγώ τελικώς βρήκα και αγόρασα οικόπεδο επίπεδο, τετράγωνο, σε χωματώδες και όχι βραχώδες έδαφος μέσα στις περιοχές που δε μου είχε αποκλείσει έχοντας γνώση του τόπου εκεί (γιατί ήταν ντόπιος αυτός και κάποιας ηλικίας). Διαβάζοντας βέβαια το φόρουμ, βλέπω έναν δισταγμό γενικώς προς τα ΠΡΟΚΑΤ κάθε τύπου και μια σαφή προτίμηση στο μπετόν - αυτή την αίσθηση έχω. Επίσης τι πιστεύετε όσον αφορά το θέμα μηχανικός και κατασκευαστής; Κάποιοι κατασκευαστές είναι οι ίδιοι μηχανικοί ή απασχολούν μηχανικούς - αυτούς καλύτερα να μη τους εμπιστευόμαστε;
  18. Κι εμένα για το σύμμεικτο μου δίνουν απ το εργοστάσιο 100 χρόνια εγγύηση για το χάλυβα (το σκελετό) και 30 χρόνια εγγύηση ο κατασκευαστής για το σπίτι. Με τη διαβεβαίωση οτι συμπεριφέρονται και καλύτερα απ τα συμβατικά στο σεισμό. Δυστυχώς αν δεν είσαι μηχανικός και δεν έχεις κολλητό μηχανικό, όλα αυτά είναι ένας γρίφος. What's the catch? Που λένε και οι Άγγλοι; Επίσης κι εγώ σκέφτομαι το ΠΡΟΚΑΤ λόγω ταχύτητας και ευκολίας απο τη μεριά μου - οτι δε θα χρειαστεί τόσο τρέξιμο. Αλλά βαρύ ΠΡΟΚΑΤ. Το θέμα είναι οτι πλέον αυτά κοστίζουν όσο ένα συμβατικό σπίτι και το ερώτημα λίγο - πολύ είναι αν αξίζουν. Δηλαδή οκ το "βλέπω" το επιχείρημα του οτι πληρώνεις παίρνεις αλλά με μπερδεύει όταν έχουν όλα αντίστοιχο κόστος πλέον. Απο μηχανικούς - όπως είπα - έχω διάφορες απόψεις. Άλλος είναι πιο εξοικειωμένος με τον ένα τρόπο κατασκευής, άλλος με τον άλλο. Ο καθένας προφανώς έχει και τις προτιμήσεις του. Κι εγώ θέλω να χτίσω επαρχία - μικρή κοινωνία και προφανώς και εκεί οι μηχανικοί οι μισοί κάνουν και μεσιτείες και οι άλλοι μισοί σε παραπέμπουν στο φίλο τους το μεσίτη όταν ψάχνεις πχ. Φαντάζομαι τη σχέση αυτή θα την έχουν και με όλους τους επαγγελματίες και όχι μόνο με μεσίτες.
  19. Η σύμμεικτη κατασκευή είναι κάτι που με απασχολεί κι εμένα. Μιας και βρισκόμουν σε αναζήτηση κατοικίας εδώ και κάποιους μήνες, χωρίς να βρίσκω κάτι που να μου κινεί το ενδιαφέρον, τελικά αγόρασα οικόπεδο. Το θέμα είναι πως πλέον οι λύσεις για δόμηση μέχρι τα 150τμ που θέλω εγώ βαριά και μέχρι 2 ορόφους είναι πάρα πολλές. Και οι απόψεις επίσης μιλώντας με μηχανικούς αλλά και κατασκευαστές. Παράδειγμα - έχω μιλήσει με μηχανικό που μου είπε οτι και ο ίδιος έφτιαξε το σπίτι του μεταλλικό και να το τολμήσω. Μιλάω με άλλους, μου λένε μπετόν. Μιλάω με κατασκευαστές και πέρα απο το οτι τα προκάτ πλέον έχουν φτάσει σε τιμές συμβατικού (για να μη πω παραπάνω), μου συστήνουν άλλα. Επίσης δε καταλαβαίνω αν ένας κατασκευαστής κάνει μεταλλικό και συμβατικό αν μου προτείνει το Α αντί του Β για το κέρδος του ή για τις ανάγκες μου. Τέλος, ένα μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά τα ξύλινα σπίτια. Έχω πάρει προσφορά μέχρι και 1500/τμ με το κλειδί στο χέρι ξύλινο και μου φάνηκε πανάκριβο. Έχει τόσα πλεονεκτήματα για να αξίζει τόσο; Με λιγότερα φτιάχνω μπετονένιο. EDIT: Κατασκευαστής και μηχανικός - άλλο θέμα. Κατασκευαστές που σου λένε έχουμε μηχανικό και αναλαμβάνει τα πάντα απο μελέτη μέχρι παράδοση (ή είναι ο ίδιος μηχανικός και εργολάβος). Εκεί δε μπλέκονται τα συμφέροντα; Σαν πελάτης, εγώ προσλαμβάνω και δικό μου μηχανικό; Τι κάνω; Δεν υπογράφει έτσι κι αλλιώς ο μηχανικός/κατασκευαστής και αρα φέρει ευθύνη;
  20. Ευχαριστώ πολύ @dimitris GM! Το κοιτάζει ηδη ο δικηγόρος - μου είπε πως έχει ισχύ το συμβόλαιο αλλά το ψάχνει ακόμη για όλα τα τμήματα του οικοπέδου. Εύχομαι πως όλα θα πάνε καλά. Εφόσον έτσι κι αλλιώς αποφάσισα να πάρω την (ίσως αρκετά τρελή) απόφαση να χτίσω στις μέρες μας, τουλάχιστον να μη βρω μπροστά μου απρόβλεπτες καταστάσεις. Προσωπικά μου άρεσε το concept ιδιωτικός δρόμος και να έχω το δεύτερο σπίτι απο το δρόμο μιας και θεωρώ θα είναι πιο ήσυχα και ο ιδιωτικός δρόμος του τοπογραφικού έχει 6.1 μέτρα πλάτος άρα θα είναι άνετος δρόμος απλά επειδή ούτε ειδικός είμαι - λείπω και χρόνια απο Ελλάδα - είπα να κάνω κι εδώ μια ερώτηση ενώ περιμένω το δικηγόρο μήπως κάποιος έχει εμπειρία και μου πει να μείνω μακρυά απο τέτοιες ιδιοκτησίες
  21. Κοιτάζω για ένα οικόπεδο για αγορά αυτές τις ημέρες και ένας μεσίτης μου υπέδειξε ένα οικόπεδο που έχει ως εξής (βάσει τοπογραφικού του 2007 με συντεταγμένες): Έχουμε ένα μεγάλο οικόπεδο Χ, το οποίο για ευκολία θα πούμε οτι είναι 2 στρέμματα, εντός σχεδίου δήμου με πάνω απο 5000 κατοίκους με φάτσα σε δρόμο περίπου 30 μέτρα. Το οικόπεδο αυτό, έχει χωριστεί σε τμήματα με κάθετες ιδιοκτησίες και υπάρχει συμβολαιογραφική πράξη καθώς και δήλωση στο κτηματολόγιο ως εξής: 4 κομμάτια Α,Β,Γ, Δ των 400τμ το καθένα και ένα μακρόστενο κομμάτι Ε, πλάτους 6 μέτρων περίπου που συνδέει σε τα Α,Β,Γ,Δ με το δρόμο. Το κομμάτι Ε, είναι συνιδιοκτησία βάσει συμβολαίου μεταξύ των ιδιοκτητών του Α,Β,Γ και Δ και ο λόγος που υπάρχει είναι επειδή τη φάτσα του Χ στο δημόσιο δρόμο, την έχει το οικόπεδο Α (αυτό ουσιαστικά θα γίνει γωνιακό οικόπεδο αν ο Ε μείνει σαν ιδιωτικός δρόμος - θα έχει 1 φάτσα στο δημόσιο δρόμο και μια φάτσα στον ιδιωτικό). Το Β,Γ και Δ είναι τυφλά αλλά οι ιδιοκτήτες του Χ, συμφώνησαν μεταξύ τους να το χωρίσουν με τέτοιο τρόπο και να κάνουν έτσι τις ιδιοκτησίες, ώστε το Ε να αποτελέσει ιδιωτικό δρόμο, ώστε το Β,Γ και Δ να είναι οικοδομήσιμα και να έχουν πρόσβαση σε δρόμο. Το τοπογραφικό δείχνει ξεκάθαρα τις κάθετες ιδιοκτησίες με συντεταγμένες και λέει πως το οικόπεδο Χ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Το ερώτημα είναι οτι ως αγοραστής εγώ που ο μεσίτης μου έδειξε το Β (το δεύτερο οικόπεδο απο το δημόσιο δρόμο - που η πρόσβασή του σε αυτόν θα γίνεται μέσω του Ε - του ιδιωτικού δρόμου), θα μπορέσω να βγάλω άδεια οικοδομής; Ένας μηχανικός που μου σύστησε ο μεσίτης και ρώτησα απο το τηλέφωνο, μου είπε πως ξέρει το οικόπεδο και πως είναι άρτιο και οικοδομήσιμο αλλά με τις πληροφορίες που βρίσκω στο internet μπερδεύομαι. Ένας λόγος που μπερδεύομαι είναι οτι το τοπογραφικό, ενώ έχει το Χ οικόπεδο μαζί με πινακάκι με τις κάθετες ιδιοκτησίες Α,Β,Γ,Δ,Ε και τις συντεταγμένες τους, λέει πως το Χ είναι άρτιο και οικοδομήσιμο αλλά δε λέει συγκεκριμένα οτι το Α,Β,Γ και Δ είναι ξεχωριστά το καθένα άρτια και οικοδομήσιμα (θα πρέπει να το λέει για καθένα ξεχωριστά;). Με το συντελεστή δόμησης τι γίνεται; Η κάθε κάθετη ιδιοκτησία έχει δικό της συντελεστή; Για παράδειγμα ας πούμε οτι ο συντελεστής είναι 1. Αρα στα 2 στρέμματα έχουμε δικαίωμα να χτίσουμε 2000τμ και στο Α, Β, Γ και Δ απο 400τμ. Αν ο ιδιοκτήτης του Α αποφασίσει να υπερβεί το συντελεστή του Α και αντί για 400τμ, να χτίσει 500, αυτά τα 100 έξτρα, αφαιρούνται απο το Β, Γ και Δ ή επειδή είναι κάθετες ιδιοκτησίες, απλά ο Α δε μπορεί να χτίσει πάνω απο 400; Θα πρέπει να ρωτήσω την πολεοδομία; Πώς μπορώ να βεβαιωθώ 100% οτι είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και οτι βγάζει άδεια οικοδομής; Σας έχουν τύχει περιπτώσεις τέτοιες που δεν έβγαλαν; Μήπως είναι ρίσκο να προχωρήσω με αυτό το οικόπεδο; Μήπως απλά λόγω έλλειψης γνώσεων ανησυχώ υπερβολικά;
  22. Ευχαριστώ για τις αρχικές απαντήσεις σας. Δεν έβαλα στο παιχνίδι τον παράγοντα κόστος κυρίως γιατί απλά ήθελα να συγκεντρωθούμε στα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του υλικού σαν υλικό για δόμηση - βεβαίως και ο παράγοντας κόστος βέβαια είναι πραγματικός και επηρρεάζει απλά θεωρούσα οτι ίσως να έχω μια λανθασμένη εικόνα γενικά για την πέτρα (που απ οτι φαίνεται απ τις απαντήσεις έχω λανθασμένη εικόνα γιατί τη θεωρούσα καλύτερη) Θα κοιτάξω και το βιοκλιματικό σχεδιασμό σαν έννοια να δω τι περιλαμβάνει - ευχαριστώ tetris.
  23. Γειά σε όλους, ελπίζω να είστε καλά. Ως μη μηχανικός και κατά τη διάρκεια της έρευνάς μου για ακίνητο είτε για αγορά είτε για κατασκευή, βλέπω και ακίνητα πέτρινα αλλά και κατασκευαστές που ειδικεύονται/συστήνουν την πέτρα σαν υλικό για δόμηση. Εμφανισιακά κι εμένα προσωπικά μου αρέσει η πέτρα και θεωρώ (ίσως λανθασμένα) οτι ένα ακίνητο χτισμένο απο πέτρα θα είναι πιο οικολογικό, θα έχει καλύτερη μόνωση και θα αντέχει καλύτερα στο χρόνο (δεδομένου οτι το μπετόν έχει ένα χρόνο ζωής ενώ πέτρινα σπίτια γενικά βλέπω σε καλή κατάσταση και ανακαινισμένα ακόμη και αν είναι αρκετά παλιά). Απ την άλλη δύσκολο να γίνει κάτι αμιγώς απο πέτρα, είναι βαρύτερο υλικό - φαντάζομαι δεν είναι τόσο απλό σε ένα παλιότερο πέτρινο σπίτι απλά να ρίξεις έναν τοίχο και να αλλάξεις διαρρύθμιση κλπ και γενικότερα δε γνωρίζω όλα τα μειονεκτήματά του όπως και όλα τα πλεονεκτήματα του μπετόν και γι αυτό ανοίγω αυτό το θέμα για να μου πείτε τις απόψεις σας αν χτίζετε / ζείτε σε πέτρινο σπίτι ή σαν μηχανικοί έχετε δει τέτοιες κατασκευές.
  24. Αυτό το roof garden με ενδιαφέρει μόνο αν υπάρχει θέα απο πιο ψηλά αλλά δεν είναι τρομερό προαπαιτούμενο. Γενικά κοιτάζω επαρχία αλλά πόλεις με σχετικά καλή πρόσβαση Αθήνα μιας και λόγω συνεργασίας με εξωτερικό, περιμένω πως θα πετάω αρκετά συχνά οπότε αν μπορώ να μην είμαι Αθήνα και παράλληλα να έχω καλή πρόσβαση σε αεροδρόμιο θα ήταν το ιδανικό. Η αναζήτηση προς το παρόν είναι γύρω απο πόλεις σαν τη Χαλκίδα ή την Κόρινθο. Αυτό το οτι θα πρέπει να πηγαινοέρχομαι αρκετά συχνά είναι επίσης ένας λόγος που με κάνει να διπλοσκέφτομαι την οικοδομή καθώς νομίζω θα απαιτεί χρόνο και συνεχή παρουσία όσο θα γίνονται τα έργα (αν και βέβαια θα συνεργάζομαι με μηχανικό που θα επιβλέπει - εγώ και να επιβλέπω και να μην επιβλέπω, εφόσον δεν έχω γνώση μάλλον το ίδιο θα ναι )
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.